Balázs Péter nem érti a lefelé jelölt ékezetet

Vágólapra másolva!
Jellemfejlődésre alkalmas színpadi művekkel tervez a Vígszínház vezetésére aspiráló Balázs Péter, akinek a Népszabadság szerezte meg a pályázatát. Balázs a családoknak kínálna színházat, és minden előadás szolgálna erkölcsi tanulsággal.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt arról, hogy februártól ki vezesse a Vígszínházat a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő, illetve a Szolnoki Szigligeti Színház vezetője, Balázs Péter közül. Eszenyi nyilvánosságra hozta pályázatát a színház honlapján, Balázs Péterét viszont eddig csak a fővárosi képviselők ismerhették, a Népszabadság azonban megszerezte pályázatát.

Ebből kiderül, hogy Balázs a vígszínházi stílust már megfogalmazta Szolnokon, ahol hat éve sikeres színházat visz. Szeretné megtartani a kapcsolatot a Szigligeti Színházzal, koprodukciókban gondolkodik. A hagyományokat folytatva magyar szerzőkkel szeretne együttműködni. Drámaíró pályázatot szervezne, és az új generáció kinevelésére írói műhelyt és színházi ügynökséget, kiadót is működtetne.

Az első évadokban olyan művek színpadra állításában gondolkodik Balázs Péter, mint a Vígben a Szent Johanna, Az ördög, az Országúton és a Hello, Dolly! A Pestiben a Kaktusz virága menne, a Sárga liliom, az Egerek és emberek és egy Csukás-ősbemutató. A házi színpadon az Őrült naplóját tűznék ki és egy pályázatnyertes darabot.

Fontosnak tartja, hogy a szerinte elvesztett nézőtömeget visszanyerje a Víg, kiegyenlítse a színház negatív mérlegét. A kiadások csökkentése mellett teszi le a voksát, a pénzügyi eszközök hatékony feldolgozását emeli ki. Néhány további részlet a pályázatból:

„A családoknak kínálunk, csinálunk színházat, általános, katartikus, transzcendens, jellemfejlődésre, nagy alakításokra alkalmas színpadi műveket, melyek erkölcsi tanulsággal szolgálnak minden esetben, ha műfajilag sokszínűek is.”

„Brecht elkopik, Molnár Ferenc színháza ragyog. Brecht színháza ugyanis kívülről, objektíven, absztrakt módon szemlélte az életet, így egyvalami kimaradt műveiből: a szeretet.”

„A hagyományos polgári színház nem poros, nem rozsdás, hanem patinás.”

„...mind a Víg, mind a Pesti Színházban valami „jópofa” ötlettől vezérelve, talán figyelemfelkeltésből, az „Í” betűkön az ékezet lefelé van jelölve: Mit is akarhat ez jelenteni? Trendi? Vagy csak a betérők csevegése? Valahogy így? „Nézzetek ide, jaj de furcsa, ez egészen más, mint a megszokott! Ez valami új lesz, menjünk be, és kérjünk olcsó jegyet! Bóklászhatunk is az öltözők és a színpad félhomályában. Nini! Ezek színészek, őt már láttam, hogy is hívnak? Na mondd már, te az életben sokkal soványabb és öregebb vagy, stb...”

Eszenyi Enikő és Balázs Péter szeptember elején ugyanannyi szavazatot kapott a főváros által felkért szakmai bizottságtól, emiatt dönt a Fővárosi Közgyűlés, hogy ki lesz az új vezető. Korábban felmerült, hogy nem érvényes Balázs pályázata, mert a határidő lejárta után több mint egy héttel nyújtotta be a vígszínházi pályázatának egyik fontos elemét, az üzleti tervet, ezzel azonban nem foglalkozott a szakmai zsűri. A Népszabadság úgy tudja, hogy Balázs zárt ülést kért a holnapi választásra.