Mesterházy és Bajnai a különadók csökkentését ígéri

Vágólapra másolva!
A baloldali ellenzék újfajta egyezséget ajánl az üzleti szférának. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon a Reutersnek arról beszélt, hogy a 2014-es választás „népszavazás lesz Orbánról".
Vágólapra másolva!

A 2014-es parlamenti választás megnyerése esetén a magyar ellenzék újfajta egyezséget fog ajánlani a bankoknak és a vállalatoknak, a gazdaság fellendítése érdekében a befektetések fejében fokozatosan csökkenti a különadókat egy uniós átlagszintre – mondta a Reutersnek Mesterházy Attila és Bajnai Gordon egy közös interjúban. A két ellenzéki politikus a Reuters Investment Summit alkalmával nyilatkozott a brit hírügynökségnek.

A két ellenzéki vezető azt mondja, hogy az újfajta egyezség - a Reuters tudósításában a "new deal" kifejezés szerepel -, amelyet választási győzelmük esetén felajánlanak a nemzetközi vállalatoknak és bankoknak, arról szól majd, hogy fokozatosan kivezetik a Orbán-kormány által 2010 óta bevezetett különadókat, cserében az új befektetésekért, amelyek meghozzák Magyarországnak a gazdasági növekedést. Bajnai szerint a pénzügyi és távközlési szektort, illetve az energiaipart érintő különadókat fokozatosan kell csökkenteni, mert az alacsony költségvetési hiány veszélyeztetése nélkül kell megteremteni a növekedést.

"A helyes egyezség... mondjuk így szól: ha kész vagy generálni nagyobb növekedést, jelentősen több befektetéssel, tőkeráfordítással, akkor a többletbefektetések ellenében leírhatod az extra különadó egy részét" - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője a Reutersnek adott interjúban.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint a 2014-es választás „népszavazás lesz Orbánról". "Nemcsak a kormányról és az intézkedésekről vagy a Fideszről. Nem. Akarják-e az emberek, hogy Orbán kezében maradjon a hatalom? Ez a fő kérdés" - tette hozzá Mesterházy Attila.

A pártelnök szerint félrevezetőek azok a közvélemény-kutatások, amelyek azt jelzik, hogy a szocialista párt és az Együtt-PM szövetség támogatottsága együttvéve alig éri el a Fidesz támogatottságának a felét. Mesterházy szerint a baloldal úgy gondolja, hogy meg tudná még nyerni a szavazásra jogosult polgároknak akár a negyedét is.