Balázs Péter kap egy újabb esélyt

Vágólapra másolva!
Fel sem merült a Fideszben, hogy érvénytelenítsék Balázs Péter pályázatát a Vígszínház igazgatói posztjára. Megválasztani csütörtökön viszont nem akarták, mert tartottak attól, hogy az utólag kiegészített pályázata miatt támadhatják majd. A Vígszínház vezetői posztját újra kiírják, Balázs Péter kap egy újabb esélyt, hogy támadhatatlan pályázatot adjon be, vagy arra, hogy "emelt fővel visszakozzon".
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakcióból többen is csütörtök délelőtt tudták meg, hogy aznap a tervekkel ellentétben mégsem döntenek a Vígszínház igazgatói posztjáról. Zárt ülésen kellett volna szavazni arról, hogy Eszenyi Enikő vagy Balázs Péter legyen-e az új vezető, de a közgyűlés inkább eredménytelennek nyilvánította a pályázatot.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a közgyűlésen több képviselő szerint azzal indokolta a pályázat eredménytelenné nyilvánítását, hogy korábban a szakmai bizottság sem tudott döntést hozni, ott ugyanis döntetlen eredmény született. A Fidesz-frakció így meg is szavazta az eredménytelenné nyilvánítást, a következő közgyűlésen pedig döntenek az új pályázat kiírásáról. Várhatóan januárban kerülnek a közgyűlés elé a pályázatok.

A megkérdezett fideszesek szerint a döntés elnapolása mögött az áll, hogy a kormánypárt nem akart támadási felületet adni azzal, hogy Balázs Pétert a jelenlegi körülmények között választja meg igazgatónak. "Ha Balázst megválasztjuk, a szocialisták könnyen támadhatták volna az utólag kiegészített pályázatával, erre senkinek nincs szüksége" - mondta az egyik fideszes.

Balázs esélyesebbnek érezhette magát

A fideszesek szerint egy pillanatra sem merült fel, hogy Balázs pályázatát a közgyűlés érvényteleníti, "azzal megalázták volna". Tüttő Kata MSZP-s képviselő korábban azért vetette ezt fel, mert Balázs határidőn túl adta le a részletes üzleti tervét a pályázathoz. A fideszesek szerint semmi nem tiltotta a hiánypótlást, és "ilyen máskor is előfordult". A képviselők azt nem tudták megmondani, hogy a Fideszben korábban kivel egyeztetett Balázs az indulásáról és a pályázatáról, illetve hogy előzőleg odaígérte-e neki a posztot a városvezetés. De két fideszes is azt mondta, hogy Balázs esélyesebbnek érezhette magát.

A közgyűlés döntése után Eszenyi Enikő rögtön jelezte, hogy újra indul a posztért. A közönségnek címzett rövid közleményében azt írta, "a társulat, a szakmai közvélemény és az Önök bizalma arra kötelez, hogy újra pályázzak. Úgy érzem, van hiteles elképzelésem a Vígszínház jövőjéről". Balázs Péter viszont azt mondta, hogy később dönt arról, hogy újra pályázik-e. Az igazgató péntek délelőtt azt mondta az Origónak, nem kíván nyilatkozni erről.

A megkérdezett fideszesek szerint az új pályázattal Balázs Péter kap még egy esélyt arra, hogy támadhatatlan pályázatot adjon le, és ne legyen szükség semmilyen hiánypótlásra. Az egyik képviselő hozzáttette, hogy ugyanakkor Balázs dönthet úgy is akár, hogy "emelt fővel visszakozik, ha meggondolja magát, vagy nem érzi biztosnak a megválasztását".