Csak egy ember nem szavazott Orbán Viktorra

Vágólapra másolva!
A Fidesz tisztújító kongresszusán Orbán Viktornak ezúttal sem volt kihívója, Varga Mihály alelnök helyét Lázár János foglalja el. 
Vágólapra másolva!

Az 1284 küldöttből 1241-en vettek részt a Fidesz elnökének újraválasztásában, és az 1241 szavazatból, 1240-nel, vagyis egy szavazat híján választották újra Orbán Viktort a Fidesz elnökének.

Kósa Lajosra 1243-ból 1236-an szavaztak, ezzel ő lett a legnépszerűbb alelnök. Pelczné Gáll Ildikót1160, Pokorni Zoltánt 1082, Lázár Jánost pedig 1005 szavazattal választották meg a Fidesz alelnökéneke. A szavazatok alapján Lázár János lett a legkevésbé támogatott alelnök.

A Millenáris épületében háromezer résztvevővel kezdődött meg a Fidesz tisztújító kongresszusa. A kongresszus Tarlós István főpolgármester beszédével indult, majd a kongresszuson felszólaló Kövér László tisztázta, hogy a következő választás sokkal inkább szól az ország jövőjéről, mint eddig bármikor. A Fidesz választmányi elnöke azt mondta, ha meg tudják tartani az emberek bizalmát a következő négy évre, akkor végleg lezárhatnak egy korszakot Magyarország történetében, végleg maguk mögött tudhatják a hosszúra nyúlt 20. századot.

Kövér László a hosszúra nyúlt 20. századról beszél Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Rogán Antal a beszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy az Európai Unió bürokratáiból, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank tisztségviselőiből álló trojka ma már nem szólhat bele a magyar családok életébe.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint ma Magyarországnak olyan kormánya van, amely kiszélesítette a közteherviselést, bevonva abba a multinacionális cégeket és a bankokat, és nem hajolt meg "szolgai módon" az említett trojkának, mint tette azt korábban a Bajnai-kormány.

Szájer József arról beszélt, hogy a mai magyarok génjeibe van programozva a kihívások iránti lelkesedés. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint Magyarország nem azért lépett be az Európai Unióba, hogy értelmetlen központi utasításokat hajtson végre, hanem egyenrangú félként bele akar szólni a közösség ügyeibe. A politikus bírálta a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank "senki által meg nem választott" hármasát, amely szerinte alkalmatlan recepteket kínál a válság kezelésére: az "úgynevezett szakértők (…) kreativitást nélkülöző géphangként egyetlen választható lehetőséget közvetítenek", miközben Európa egyre több országa a magyar példát követi.

Orbán Viktor egyelőre a háttérben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szerint pártja története legnehezebb kihívása előtt áll: kormányról kell nyernie, ami eddig még nem sikerült neki. A politikus azt mondta: a feladat az, hogy Magyarország legrejtélyesebb választói közönségét, a bizonytalanokat megnyerjék, akik esetében nem igazán tudni, mi az az impulzus, amely őket "tömbbé szervezi". 2002-ben "a 23 millió román" lehetett ez az impulzus, amely összezárta a bizonytalanokat, 2006-ban pedig "mi magunk is húztunk a fejünkre parazsat, szinglihordákat emlegettünk" - tette hozzá.

A választások előtt hat-hét hónappal ki kell jelenteni: senki nem engedhet meg magának a másikat méltóságában megsértő szavakat, "itt nincs buzizás, nincs zsidózás, nincs cigányozás, nincs szinglihordázás. Ahogyan Ferenc pápa megmondta, keresztény ember nem lehet antiszemita" - fejtette ki Pokorni Zoltán, hangsúlyozva: a Fidesz-KDNP-hez méltatlan kijelentéseket nem tehet senki.

A napirendrõl szavaznak a pártküldöttek a Fidesz tisztújító kongresszusán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A küldöttek egyhangúlag fogadtak el politikai nyilatkozatot, amely rögzíti, hogy megvédik Magyarország gazdasági függetlenségét, a magyar családok biztonságát, és nem engednek semmilyen külső vagy belső nyomásnak. A dokumentum kimondja egyebek mellett azt: nem engedik, hogy a baloldal visszavonja a rezsicsökkentést.

A kongresszuson Varga Mihály elköszönt a Fidesz-alelnökségtől. A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyarok összefogását vezetni csak a Fidesz képes, és rajtuk múlik, hogy Magyarország milyen teljesítményt nyújt az elkövetkező 20 évben. Rajtam nem fog múlni - jelentette ki a tárcavezető, akit a küldöttek hosszan megtapsoltak.