Orbán letört fejével ünnepeltek Bajnaiék

szolidaritás tüntetés, szolíd zászlóerdő a klark ádám téren
Vágólapra másolva!
Egy-kétezer ember részvételével tartott  kormányellenes tüntetést a Szolidaritás vasárnap délután a Lánchídnál. Beszédet mondott Bajnai Gordon, Dopemanék bazdmegeztek a zavarban lévő nyugdíjasok előtt, a tüntetés végén pedig ledöntötték Orbán Viktor négyméteres műanyagszobrát. A törzset és a fejet a Terror Házához vitték. 
Vágólapra másolva!

A tüntetés néhány magyar popsláger és a Himnusz lejátszása után Dopeman rövid beszédével kezdődött, amelynek fő üzenete az volt, hogy Orbán Viktor nem lehetne farkas, ha a magyarok nem lennének birkák.

Bajnai Gordon, az Együtt 2014-PM vezetője húszperces beszédében végletekig leegyszerűsített üzeneteket fogalmazott meg, mondanivalója érdemben nem különbözött a többi felszólalótól, akik főleg a Orbán diktatúraépítését emlegették.

Vidékről is érkeztek tüntetők a Clark Ádám térre. Galériánkért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bajnai többször elmondta, hogy a Fidesz lop, csal és hazudik, de különösen nem részletezte, hogy miért, bővebben csak a bajai választásra tért ki, amelynek megismétléséről szombaton döntött a Kecskeméti Törvényszék. Bajnai szerint a bírósági döntés visszaadta hitet, hogy van még igazság Magyarországon.

Bajnai a Fidesz szombati kongresszusára is többször utalt, és visszatérő elem volt a Fidesz kommunistázása. A párt szerinte úgy államosít, úgy tiporja jogokat és úgy hazudik, mint a kommunisták. Szerinte az is kommunista vonás, hogy drága autókkal járnak, legalábbis szerinte csak az különbözteti meg a fideszeseket az egykori pártvezetőktől, hogy míg utóbbiak Volgákkal érkeztek a kongresszusra, a fideszesek most lézerblokkolós luxusautókkal.

Dopeman után Bajnai Gordon tartott beszédet. Kattintson a képre a galériáért! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Beszéde második felében Bajnai az általuk kiépítendő új irányról beszélt, de az összefogás szükségességén túl nem fogalmazott meg kézzelfoghatót. 2014-ben szerinte mindesetre nem választás, hanem "fülkeszabadságharc" lesz. Arról is beszélt, hogy véget kell vetni az Orbán Viktor által indított háborúnak Magyarországon, amelynek szerinte csak három győztese van: a hadvezér, a zsoldosok és a hadi beszállítók.

Beszéde után nem sokkal már Dopeman és testvére, Kicsi Dope állt a pódiumon, és ordibálták együtt, hogy "bazdmeg a kormányt, bazdmeg az Orbánt", majd belekezdtek klasszikusukba, a Bazdmegbe. A főként idősekből álló közönség nagy része teljes zavarban hallgatta a produkciót, páran nevetve tapsoltak, és láthatóan nagyon bejöttek nekik a csúnya szavak, de a többség inkább szemlesütve hallgatott, vagy riadt szemekkel próbált rájönni, hogy mi lehet ez az egész. Kíváncsiak lettünk volna Bajnai Gordon tekintetére is, de már nem láttuk sehol.

Ezt követően lehúzták a leplet az alagút előtt álló, 3-4 méteres, Orbán Viktort ábrázoló egészalakos szoborról, amely többek között polisztirolból és hungarocellből készült. Dopeman és kicsi Dope egy elektronikus alapra rappelve próbálták elérni, hogy a nyugdíjasok azt skandálják, hogy "Menned kell!", de hiába mondta el Dopeman vagy tízszer, hogy "Nem hallom, hangosabban!", szinte senki nem találta el a ritmust, mikor kellene skandálni, láthatóan nem tudták hova tenni Dopemanék dalát.

Az esemény csúcspontja. A szobordöntés további képeiért kattintson! Forrás: MTI/Kovács Attila

A szobor térdeinek nekiestek egy rozsdás fűrésszel, majd a meggyengített szobrot végül a színpadról egy több méteres kötél segítségével ledöntötték, miközben a hangszórókból üvöltött a Carmina Burana. A több métert zuhanó szobor feje letört, amit óriási üdvrivalgás fogadott, a megvadult Dopeman felkapta, és diadalittasan emelgette, mint a Bajnokok Ligája trófeáját, miközben "Halleluja, halleluja!" zengett a hangszórókból.

Ezt követően bejelentették, hogy a törzset és a fejet a Terror Háza múzeumhoz szállítják. A Lánchídon átvonuló tömeg elején egy tűzoltóruhába öltözött férfi a feje fölé emelve vitte Orbán fejét, négyen pedig a testet cipelték, emberek tucatjai fotózták mosolyogva a szobor darabjait. Teljesen bizarr látványt nyújtott, ahogy az Andrássy úton Ricky Martin slágereire vonulnak Orbán testrészei, és a karneváli hangulatban dobálják a fejet.

Orbán feje az Andrássy úton. További képek kattintásra! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A tüntetés egyik legérdekesebb résztvevője a korábbi SZDSZ-es képviselő Mécs Imre volt, aki a tömeg szinte bármelyik helyén feltűnt, és gyermeki lelkesedéssel, huncut mosollyal az arcán kattogtatta folyamatosan fényképezőgépét. Ha nem ismerjük fel, azt hittük volna, hogy először jár több ember között.

"Hazahoztuk Orbán Viktor szobrát" - mondta Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője, amikor a Terror Házához érve elhelyezték a torzót és a fejet a Vasfüggöny nevű installáció elé. Kónya azt mondta, 2014-ben szobát is fognak nyitni Orbán Viktornak a Terror Házában, ezzel véget is ért a tüntetés.