Páviánkoponyákat találtak Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Tanzániából küldték egy magyar címre védett állatok maradványait. Jött elefántagyar gyöngysor és bóbitásantilop-koponya is. A vámosok feljelentést tettek.
Vágólapra másolva!

Különféle védett állatok csontjait tartalmazó küldeményt találtak és foglaltak le a pénzügyőrök a Liszt Ferenc repülőtéren. A küldemény a reptér áruforgalmán keresztül érkezett Tanzániából egy magyarországi címzettnek.

A pénzügyőröknek gyanússá váltak a fuvarlevélen feltüntetett tételek, ezért tételes vámvizsgálatra jelölték ki a szállítmányt. A csomag egy kék bóbitásantilop és három pávián koponyáját, két leopárdteknős-páncélt és négy, afrikaielefánt-agyarból készült gyöngysort tartalmazott.

A Vidékfejlesztési Minisztérium CITES Igazgatási Hatóság előzetes szakvéleménye szerint a Washingtoni Egyezmény alapján az említett állatfajok veszélyeztetett, vadon élő állatok, ezért a csomagban talált tárgyak Magyarországra hozatalához engedélyre lett volna szükség. A tanzániai küldeményt ilyen nem kísérte, ezért a vámosok a tárgyakat lefoglalták, és természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tettek.