A nevelőszülők egy mandulaműtétről sem dönthetnek

Vágólapra másolva!
Januártól gyermekvédelmi gyámokat rendelnek ki minden, gyermekotthonban és nevelőszülőknél lévő gyerek mellé, és kizárólag ezek a gyámok dönthetnek majd a gyerekek hivatalos ügyeiről, írta a Népszabadság. Vagyis a nevelőszülő helyett a csak a gyám határozhat az iskolai beiratkozásról vagy egy mandulaműtétről. A kormány szerint csak csökkenteni akarják a nevelőszülők terheit.
Vágólapra másolva!

Több jogot is elvon a nevelőszülőktől jövőre a gyermekvédelmi törvény módosítása - írta a Népszabadság. Januártól ugyanis minden gyermekotthonban és nevelőszülőnél lévő gyerek mellé egy úgynevezett gyermekvédelmi gyámot rendelnek ki.

Ez a gyám dönthet a gyerek hivatalos ügyeiben, tehát ő szerzi be a hivatalos okmányokat, dönt a gyerek iskolai beíratásáról, illetve az egészségügyi beavatkozásokhoz is a gyám hozzájárulása szükséges. Egy gyám egyidejűleg harminc gyerekért felelhet majd. A nevelőszülők csak akkor kaphatnak meg bizonyos jogokat, ha már két éve nevelik a gyereket, és a gyám kezdeményezi a jogok átruházását. A nevelőszülőknél élő 11 ezer gyermek csaknem felénél így biztosan nem kap gyámi jogokat a nevelőszülő - írta a lap.

Báló OttÍlia, a nevelőszülői hálózatot működtető Fészek Gyermekvédő Egyesület ügyvezetője azt mondta a Népszabadságnak, hogy ezzel a rendelettel lefokozzák a nevelőszülőket, akik kapnak egy hivatali felettest. Pedig a nevelőszülők szerinte jobban ismerik a gyerek szükségleteit. (Eddig a nevelőszülők voltak jellemzően a gyámok, és a szakmai felügyeletüket a nevelőszülői hálózatok látták el.)

A kormány szerint viszont a gyermekvédelmi gyámság bevezetése a "gyermekkel kapcsolatos feladatok ésszerű megosztását, a nevelőszülő terheinek csökkentését" eredményezi. Az emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta a feladatok megosztásáról, hogy adott esetben a gyerek gyógyszeres ellátását a nevelőszülő biztosítja, a mandulaműtéthez viszont a gyámnak kell hozzájárulnia.