Bizottság fogja szaglászni az egyetemistákat?

Vágólapra másolva!
Betarthatatlannak tartja a Kaposvári Egyetem rektorának utasítását az öltözködési előírásokról az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos szerint problémás jogszabályi következményekkel fenyegetni a hallgatókat ízlésbeli kérdésekben, mert nem lehet eldönteni például, hogy mi számít rövid szoknyának, vagy mikor túl sok a parfüm egy hallgatón. Az ombudsman szerint vissza kellene vonni az utasítást.
Vágólapra másolva!

Azt javasolnám a rektornak, hogy vonja vissza ezt az utasítást az öltözködési szabályokról - mondta az Origónak Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Az ombudsman szerint ugyanis "problémás" a Kaposvári Egyetem rektorának most kiadott utasítása, amely megtiltja a hallgatóknak október elsejétől "a túl rövid szoknyát, rövidnadrágot, túlságosan kivágott vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát".

Az ombudsman szerint jogos lehet az egyetem igénye arra, hogy szabályozza az egyetemi polgárokra vonatkozó öltözködési és illemszabályokat, ésszerűbb azonban, ha erről nem egyedül a rektor dönt, hanem a teljes egyetemi szenátus megtárgyalja. A szenátusban ugyanis az intézmény és a hallgatók képviselői is ott ülnek, és közösen dönthetnek egy etikai kódex kiadásáról.

Aáry-Tamás Lajos szerint az utasítással az az igazi probléma, hogy a kaposvári rektor jogszabályi következményekkel fenyegeti a hallgatókat, ha megsértenek ízlésbeli kérdéseket. "Ki fogja megmondani, hogy egy szoknya elég hosszú-e, vagy azt, hogy a parfüm intenzitása túlzott-e, egy bizottság fogja szaglászni az egyetemistákat?" - példálózott az ombudsman. "Betarthatatlan egy ilyen utasítás, könnyen válik nevetség tárgyává, így nem ér semmit" - jelentette ki Aáry-Tamás Lajos.

Az ombudsman azt mondta, hogy ha a kaposvári hallgatók hivatalosan panaszt tesznek nála, kivizsgálja az ügyet, és "nagy valószínűséggel azt fogom javasolni a rektornak, hogy vonja vissza az utasítást". Az ombudsmanhoz főleg a közoktatásból érkezik panasz az öltözködést szabályozó házirendre, de egyszer egy kollégiumból is megkeresték. Az ombudsmani vizsgálat és állásfoglalás után a kollégium visszavonta a túl szigorú szabályzatát - mondta az oktatási jogok biztosa.