A Lánchídig vonultak a közoktatási reform ellen tüntetők

A Hívatlanul Facebook-csoport Őszi nagytakarítás az oktatásban! címmel a pedagógusok világnapján megrendezett demonstrációjának résztvevői a belvárosban
Vágólapra másolva!
A pedagógusok világnapján "Őszi nagytakarítás az oktatásban" címmel kezdődött tüntetés délután három órakor Budapesten a Szent István Bazilikánál, illetve Szegeden, Pécsen és Sopronban. A résztvevő tanárok, diákok és szülők az iskolák állami átvétele, a kényszernyugdíjazás és a központi tanterv ellen tiltakoznak. A tüntetők elindultak a Budai Vár felé, de csak a Lánchídig mentek. Hoffmann Rózsa nyílt levélben köszöntötte a pedagógusokat, akiket a jövő kovácsainak nevezett, a demonstrációról pedig azt mondta, nem tudja, mi ellen irányul.
Vágólapra másolva!

Őszi nagytakarítás az oktatásban - ezzel a címmel hirdettek tüntetést Budapesten a Szent István Bazilikánál, illetve Szegeden, Pécsen és Sopronban. A demonstrációt a Hívatlan hálózat szervezte, amely a Facebookon azt írta, a többi között az iskolák központosítása; az esélyteremtő, alternatív iskolák ellehetetlenítése; a kényszernyugdíjazás; illetve a politikai, ideológiai megfontolások alapján kialakított központi tanterv ellen tiltakoztak.

Az Eduline tudósítója szerint körülbelül hatszázan voltak a tüntetésen, főleg tanárok és szülők. Az eseményhez csatlakozott a Hallgatói, az Oktatói és a Középiskolai Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért és a Magyartanárok Egyesület, a szervező szerint tüntetnek Pécsen, Esztergomban, Szegeden, Sopronban és Egerben is.

A demonstráción felszólalt Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, illetve Loránd Ferenc, az Országos Köznevelési Tanács volt elnöke, és a tüntetők elénekelték Verdi Nabuccójából a rabszolgák kórusának dalát is.

Tüntetők tömege a Szent István-bazilika előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tüntetők a Bazilikától az Emeberi Erőforrások Minisztériumának épületéhez vonultak, több felvonuló is azt kiabálta: "Hoffmann Rózsát a kukába, röghöz kötést utána". A Nádor utcában egy szemeteszsákból, seprűből és láthatósági mellényből összeállított "szobrot" helyeztek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ajtaja elé, majd továbbhaladva el is vitték onnan. A "szobor" hátoldalán az áll: "Életpályamodell", a szemeteszsákról pedig egy "Köznevelési törvény" feliratú szalag lóg - írta az Eduline.

A tüntetés fél hat után pár perccel ért véget, a Hallgatói Hálózat aktivistái "Gyertek velünk!" kiáltásokkal hívták a tömeget. Körülbelül százan a Báthory utcán keresztül a Bajcsy-Zsilinszky útra vonultak, ahol rendőri kísérettel egy sávot foglaltak el. Az egyik aktivista az Eduline tudósítójának azt mondta, hogy a Lánchídra, majd a Budai Várnegyedbe akarnak menni. A pesti hídfőnél fórumot tartottak. Az idősebb korosztály nem szeretett volna továbbmenni, így végül az ötven fős tömeg úgy döntött, hogy hazamennek.

Hoffmann nem tudja, mi ellen irányul

Hoffmann Rózsa a pedagógusok világnapja alkalmából nyilvános levélben köszöntötte a tanárok. A köznevelési államtitkár azt írta, a pedagógusok "nem egy foglalkozás, nem egy szakma, hanem a remény emberei. Önök a kovácsai annak a jövőnek, amelyet a kezük között formálódó gyerekéletek hordoznak" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

A Hívatlanul Facebook-csoport Őszi nagytakarítás az oktatásban! címmel hírdette meg a demostrációt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A köznevelési államtitkár szombaton Kaposvárra látogatott, ahol azt mondta az ország komoly választás előtt áll, amelynek egyik tétje az, hogy folytatódhat-e a megújulás. A köznevelésért felelős államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a megújulás kiemelt szereplője az iskolaügy, a tanügy, a köznevelés ügye.

Az államtitkár a Kapospontnak a tüntetésről azt mondta, "nem tudom, mi ellen irányul". Szerinte ha a köznevelési törvény visszavonását szeretnék a tüntetők, "ebben nyilvánvalóan nem tudunk segíteni". Hoffmann Rózsa hozzátette, hogy szerinte a pedagógustársadalom maroknyi kis része vesz részt a tüntetésen.