Vágólapra másolva!
Elfogadta a parlament a 2020-ig tartó drogstratégiát. A kormány minden csoportnak üzent valamit.
Vágólapra másolva!

A kábítószer-fogyasztás visszaszorítása, a prevenció, az ártalomcsökkentés és az oktatási intézményekben folyó felvilágosító kampányok hatékonyabbá tétele is a célja az új, 2013 és 2020 közötti időszakra szóló nemzeti drogellenes stratégiának, amelyet hétfőn fogadott el az országgyűlés.

A határozati javaslat elfogadását a kormánypártok támogatták, az MSZP és a Jobbik képviselői tartózkodtak, az LMP nemmel szavazott.

A Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen című dokumentum fő célja a droghasználat megakadályozása és a drogok nélküli életmodell népszerűsítése. Megjelenik benne a rendőri intézkedések erősítése, a korszerű bűnmegelőzési és bűnüldözési stratégiák hatékonyabb alkalmazása, a köznevelési intézményekkel való együttműködés. Emellett a stratégia a szerhasználat megelőzését és minimalizálását célozza.

"A dokumentum a teljes társadalom számára ad meg irányelveket, de célcsoportokhoz igazítottan fogalmaz meg üzeneteket. A társadalomnak azt üzeni, hogy a kormány elkötelezett a drogprobléma visszaszorítása mellett, és ehhez átfogó, hatékony eszközökkel rendelkezik, a kipróbálóknak jelzi, hogy kockázatot vállalnak a drogok használatával, a függőknek megmutatja, hogy felépülésük lehetséges, az egyéneknek pedig azt üzeni, hogy mindenki felelős a környezetében élők sorsáért" - olvasható a stratégiában.

Az MSZP a parlamenti vitában kifogásolta, hogy a kormány elmulasztotta végrehajtani a korábbi, parlament által elfogadott stratégiát, és cselekvési tervet sem készített ahhoz, és a Jobbik is bírálta, hogy 2010 óta nincs hatályos drogstratégia. Az LMP szerint az ország hét éven belüli drogmentesítéséhez nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz.