Véget vet a kormány a szuvenírháborúnak

az állam felmondta a citadellán működő vállalkozásokkal a bérleti szerződéseket
Vágólapra másolva!
Harminc napon belül el kell hagyniuk a Citadellát az ott működő cégeknek, mert az állam szerint nem jól használták a világörökség részének számító területet. Hogy pontosan mi volt a hiba, azt a minisztérium nem árulta el, csak annyit mondanak, hogy a cégek miatt nem tudnak fejleszteni. Igaz, egyelőre tervük sincs arra, hogy mit csinálnak a Citadellán.
Vágólapra másolva!

"Maga az újságíró, biztos többet tud, mint mi." Totálisan tanácstalanul álldogáltak a múlt hét közepén a Citadellán dolgozó árusok: amikor éppen nem támadta le őket egy csapatnyi turista, akkor egymásnak méltatlankodtak, miért az internetről kellett megtudniuk, hogy egy hónapon belül menniük kell. Reményt nem látnak se fellebbezésre, se perre, nagyon úgy tűnt, hogy pár óra alatt beletörődtek, számukra vége.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma múlt kedden délután jelentette be, hogy lezárult a Citadella hasznosítása miatt indított közigazgatási eljárás, a határozatban pedig kimondták, hogy a bérlőknek 30 napon belül át kell adniuk a területet az állam tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek.

Rendet tesznek

Az Emmi a közleményben azzal indokolta a döntést, hogy a Citadellát eddig nem a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek megfelelően használták a bérlők. A kormány a Citadella használati viszonyainak tisztázását akarja, így minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy "érvényre juttatva a közérdeket a kiemelt értéket képviselő, a budapesti világörökségi helyszín részét képező Citadellán rendet tegyen, és visszavegye az állami tulajdonú ingatlant a magáncégektől, amelyek már eddig is számos esetben jogszerűtlenül jártak el".

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Citadellán a kis fabódékban dolgozó árusokon kívül néhány ajándékbolt és étterem működik. A 11. kerület online elérhető nyilvántartása szerint egy ajándékárusítással foglalkozó magánszemélynek, egy szintén szuvenírárus, kétfős bt.-nek, egy étteremnek, egy kávézónak és egy kürtős kalácsosnak van működési engedélye a Citadellán. Utóbbi vállalkozások Veres Istvánhoz (vagy családjához) köthetőek, akinek korábban a Citadella miatt is meggyűlt már a baja az állammal, tavaly pedig korábbi cége, a Zóna Taxi ügyei miatt indult nyomozásban vették őrizetbe két napra. Veres tavaly a Hvg.hu-nak egy interjúban azt mondta, hogy már akkor is nyomást gyakoroltak rá, hogy hagyja el a Citadellát.

A kis fabódékban dolgozó árusok azt mondták, közvetve ők is Verestől bérlik a helyüket havonta 150 ezer forint körüli díjért, de beszélni közülük senki nem akart, csak annyit mondtak, azt régóta tudták, hogy "a nagyfőnököt" nem nagyon szereti a kormányzat, és régóta vívnak egymással, mégis váratlanul ért mindenkit a döntés. Az árusok eddig is havonta kötötték az új szerződéseket, vagyis a jogi helyzet nekik tiszta lesz hónap végén, egyszerűen lejár az októberi megállapodás, pakolnak, és lelépnek.

Egyszer már próbálkoztak

"Teljesen értetlenül állunk a minisztérium kommunikációja előtt, hiszen a 2013. július végétől zajló közigazgatási eljárás során semmilyen örökségvédelmi vagy természetvédelmi szabálysértést nem állapítottak meg" - mondta az Origónak Veres István a Citadella éttermeit működtető Gastro-Top Kft. képviseletében.

A vállalkozások még nem kapták meg a minisztérium határozatát, így az indoklást is csak a minisztérium közleményéből ismerik, de mindenképpen fellebbezni fognak ellene. "A minisztérium ugyan azt is írta, hogy a határozatot a fellebbezésektől függetlenül végre kell hajtani 30 napon belül, de erről nem ők, hanem a bíróság jogosult dönteni" - mondta Veres.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A minisztérium nem most próbálkozik először azzal, hogy a világörökségre hivatkozva kitegye a bérlőket a Citadelláról: már tavaly december 28-án is több olyan határozatot hoztak, amelyekkel felbontották a Citadellán működő vállalkozásokkal kötött állami bérleti szerződéseket. Akkor hatvan napot adtak nekik a terület elhagyására, de erre végül nem került sor, mert a minisztérium áprilisban eljárási hibákra hivatkozva maga vonta vissza a határozatokat.

Akkor is azért mondták fel a szerződéseket, mert azok ellentétesek az ENSZ Világörökségi Egyezményében, illetve a világörökségről szóló, 2011-ben elfogadott törvényben megfogalmazott célokkal, "és azok megvalósítását jelentős mértékben korlátozza, illetve akadályozza".

Csakhogy tavaly decemberben a világörökségről szóló törvényben még csak annyi szerepelt, hogy a miniszter megvizsgálhatja, hogy jól használhatják-e a területet, de arra nem adott felhatalmazást neki, hogy bármit intézkedjen, ha visszásságokat tapasztal, ezért a tavaly decemberben hozott, majd visszavont határozatok jogilag is problémásak voltak.

Idén áprilisban azonban L. Simon László és Gulyás Gergely fideszes képviselők javaslatára a parlament kibővítette a világörökségről szóló törvényt azzal a résszel, ami kimondja: ha a miniszter úgy találja, hogy nem megfelelően használnak egy világörökségi helyszínt, intézkedhet arról, hogy azt a bérlők 30 napon belül adják vissza az államnak. Ez alapján indították újra a Citadellát vizsgáló közigazgatási eljárást júliusban.

Nem jó, és kész

A minisztérium az Origo kérdéseire azt írta, azért indították a vizsgálatot, mert információik alapján "a Citadella használati jogviszonyai rendezetlenek". Ez az információ a vizsgálat során be is bizonyosodott - bár a minisztérium nem részletezte, hogy ez mit jelent, valószínűsíthetően azt is, hogy az állammal szerződő cég továbbadta a terület egy részének használati jogát, például a fabódékban dolgozó árusoknak. A minisztérium szerint a vizsgálat bebizonyította, hogy "a világörökségi helyszín használata és bemutatása során nem érvényesülnek a világörökségi helyszínhez méltó adottságok, az erre jellemző funkció és jelleg".

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hiába kérdeztük, hogy pontosan milyen hibákat találtak a vizsgálat során, a minisztérium erre a kérdésünkre nem válaszolt, és találgatni is nehéz, mert a világörökségről szóló törvény is csak ilyen általánosságban fogalmaz, az egyes helyszínekre vonatkozó konkrét elvárásokat egy úgynevezett világörökségi rendezési tervben kellene leírnia a minisztériumnak. Ilyen a Citadellára egyelőre nem készült, a minisztérium szerint azért, mert a törvény alapján csak 2014. december 31-ig kell elkészíteni.

Veres szerint az ott működő vállalkozások soha nem is kaptak arról útmutatást, mit csináljanak, vagy mit ne, és a minisztérium sem fogalmazott meg korábban kifogásokat. A minisztérium az erről szóló kérdésünkre csak annyit írt, hogy az állam 1999-ben kötött először szerződést a Citadella hasznosítására Veres cégeivel, majd 2000-ben 40 éves, határozott időtartamra szóló vagyonkezelési szerződést kötöttek. "A vagyonkezelési szerződés az akkori kultúráért felelős miniszter jóváhagyásának hiányában nem jött létre érvényesen; ezt jogerős bírósági ítélet is megállapította" - írták, vagyis egy szót sem írtak arról, hogy mit vártak el a Citadellán működő cégektől, erről tájékoztatták-e őket, és azok mit nem teljesítettek.

Mindent rendben találtak

Az azonban bizonyos, hogy a Világörökség Központ küldöttsége, amely időről időre megvizsgálja a világörökség részévé nyilvánított helyeket, tavasszal Budapesten járt, hogy megnézze a Citadellát is magában foglaló "A Duna partok, a budai Vár és az Andrássy út" helyszínt. A küldöttség a tapasztalatairól készült jelentésben azt írta, hogy "a világörökségi helyszín valamennyi elemének megőrzési állapota kielégítő, és a helyszín világörökségi listára felkerülését indokló kiemelkedő egyetemes érték lényegében fennmaradt". Egyedül azt kifogásolták, hogy a pesti övezetben olyan fejlesztéseket terveznek, amelyek a Bécsi utca egyik oldalának lebontásával járnának, ezért arra kérték az államot, hogy ezt akadályozza meg. Igaz, a magyar hatóságok a minisztérium válasza és a látogatásról tavasszal kiadott közlemény szerint a szerintük problémás Citadellára valamiért nem kalauzolták el a küldöttséget.

Veres István a Citadellán működő étteremben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Megvizsgálta viszont a helyszínt több szakhatóság is, amikor az Emmi júliusban újra elindította a Citadellát vizsgáló közigazgatási eljárást. Többször szemlét tartott az I. kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal örökségvédelmi osztálya is, amely a minisztériumnak azt jelentette, hogy ugyan szükség lenne a Citadellán is olyan fejlesztésre és műemléki felújításra, mint ami a Várkert Bazárban folyik, de tudják, hogy nem lehet minden világörökségi helyet egyik napról a másikra megújítani.

Az ideiglenes állapotnak azonban addig is kulturáltnak kell lennie. "Az elmúlt hetekben folytatott vizsgálataink során azt tapasztaltuk, hogy a Citadella jelenlegi helyzete, a használat módja nem veszélyezteti a világörökségi helyszín hitelességét, sértetlen fennmaradását, nem eredményezi az értékek károsodását, és biztosítja a műemléki és régészeti értékek megőrzését egy későbbi teljes rekonstrukcióig". Mindezt részletezték is: a turisták szabadon használhatják a Citadellát, a látképet nem károsítják, éjszaka csak a fővárosi önkormányzat által működtetett díszkivilágítás ég, így semmi nem veszélyezteti a Duna-partok éjszakai látképét, az étterem őrzi állapotát, és szükséges a turisták ellátásra, a környezet tiszta, rendezett. Egyedül azt kifogásolták, hogy a Citadellán rendezett kiállítások színvonalán lehetne javítani.

Augusztusban a minisztérium kérésére megvizsgálta a helyszínt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is, amelyek azt írták, hogy a szemle során természetvédelmi tárgyú probléma nem merült fel.

Makovecz megálmodta

A minisztérium az Origónak azt írta, azért zavarták őket a területen működő bérlők, mert "jelen helyzetben nincs mód a Citadella rekonstrukciójára, a szerteágazó és jogszerűségében vitatott használati, hasznosítási viszonyok kizárják egy nagyobb volumenű, átfogó fejlesztés megvalósítását". Fejlesztési terv még nincs - a minisztérium szerint ennek elkészítését is akadályozta, hogy bérlők vannak a területen -, és a minisztérium azt sem árulta el, hogy legalább elképzeléseik vannak-e arról, hogy mit csinálnának a Citadellával, vagy szerintük mi lenne méltó a világörökségi helyszínhez.

Az elmúlt években a leghatározottabban Makovecz Imre beszélt arról a nyilvánosság előtt, hogy át kellene alakítani a Citadellát. "A Citadella valójában egy szégyen, még az osztrákok építették, hogy a magyarokat fegyverrel tudják fenntartani. A szovjeteket dicsőítő Szabadság-szobor pedig eredetileg Horthy-emlékmű lett volna, Strobl gépfegyvert rakott a szobor kezébe, és csak később cserélték le a fegyvert pálmafalevélre" - mondta az Indexnek 2008-ban. Az építész a jelenlegi "két ocsmányság" helyett terveket is készített a Citadella átalakítására, többek között egy hatalmas panteont álmodott a hegy oldalába.

A fenti, turistáknak szánt részre hungarikumutcát és Trianon Házat tervezett. A Citadellát bérlő cégek tavaly készek is lettek volna a Makovecz-féle bódékra lecserélni a mostaniakat, de az I. kerületi építési hatóság - ahogy ez a minisztériumnak adott szakvéleményből kiderül - ellenezte ezeket, mert szerintük a mostani pavilonok "sokkal harmonikusabban illeszkednek a műemlékhez", így nem készültek el a jurta alakú házikók.

Megkérdeztük a minisztériumot, hogy felmerült-e, hogy a Makovecz-féle terveket megvalósítsák, de erre a kérdésünkre nem válaszoltak. Mivel Veres azt mondta, hogy a Citadellán működő vállalkozások néhány hónapja értesítést kaptak arról, hogy az állami vagyonkezelő a 11. kerület kezelésébe akarja adni a helyszínt, megpróbáltuk megkérdezni a 11. kerületet is, hogy milyen terveik vannak a Citadellával, de még a kérdéseinket sem tudtuk feltenni nekik.

Veres egyébként azt mondta, hogy a Citadellán működő vállalkozások készek lennének elhagyni a területet, de csak azok után, hogy elszámolnak velük. "Itt a területen és a falakon kívül minden a vállalkozásoké, mindent mi építettünk ide be, több százmillió forintról van szó. Az állam az elmúlt években egy lyukas garast nem fordított a Citadellára, mi végeztük a felújításokat is. Nem akarunk szembehelyezkedni az állam akaratával, de az elszámolás jogos igény. Ez jelenleg is zajlik, ezért is megdöbbentő, hogy most a minisztérium egy ilyen határozattal avatkozik bele az ügybe."

A minisztériumot megkérdeztük arról is, hogy a többi világörökségi helyszínen, így például az Andrássy úton vagy a budai Várban is folytattak-e hasonló vizsgálatokat, és ha igen, ott is találtak-e szabálytalanságot, várható-e, hogy a közeljövőben máshol is szerződést bontanak a bérlőkkel. A minisztérium az érdemi választ megkerülve csak annyit írt erre a kérdésünkre, hogy a hatóság a Citadellát vizsgálta.