Aktívan horgolunk és figyelünk

Megismételt időközi önkormányzati választás Baja 32. választókerületének egyik szavazókörében
Vágólapra másolva!
Dübörög a kampány a megismételt választásra váró bajai körzetben. Százméterenként áll egy Fidesz-plakát, a kormánypárt furgonokat és hangosbeszélőket is bevetett. A pártok aktivistái eközben egymással bújócskáznak, hol az egyik, hol a másik oldal követője lepi meg a másikat. A helyieket nem zavarja a kampány, röhejesnek tartják, szerintük a cirkuszban van ilyen.
Vágólapra másolva!

Baja 32. számú választókerületének nagy részében semmi sem emlékeztet arra, hogy három hete még vérre menő választási küzdelem zajlott a városrészben. Eltűntek a plakátok, szórólapok, az egyik helyi sörözőben még azt is csak nagy nehezen tudták megmondani, hogy volt-e a közelükben szavazókör. De hamar kiderült, hogy a szavazók kegyeiért folyó harc nem fejeződött be Baján, csupán helyszínt váltott: a Kádár-kockás kertvárosból áthelyeződött a sokkal lepukkantabb tanyavilágba, amit elleptek a nagy fideszes furgonok és az egymással bújócskázó aktivisták.

A bajai 32-es körzetben azért kell új szavazást tartani most vasárnap, mert a Kecskeméti Törvényszék egy ellenzéki beadványnak helyt adva kampánycsendsértés miatt megóvta a választást. A határozat szerint ugyanis befolyásolta a választói akaratot az, hogy ebben a szavazókörben szervezetten szállították az embereket a szavazásra. Erről az MSZP helyi vezetője tett bejelentést.

A szeptemberi választáson Kovács Csaba 467 szavazatot kapott (47 százalék), Teket Melinda (MSZP, Együtt, DK) 406-ot (41 százalék), Markó György (Jobbik) a szavazatok 8, Ikotity István (LMP) a 4 százalékát szerezte meg. Az 5 szavazókörből háromban Teket Melinda, az MSZP-Együtt-DK közös jelöltje nyert, kettőben Kovács Csaba. A fideszes jelölt legjobban a 32-es körzetben tudott elhúzni az ellenzéki jelölttől, ezt a körzetet Kovács toronymagasan nyerte, a többi körzetben viszont vagy fej-fej mellett álltak, vagy Teket kapott több szavazatot. Így bár a szavazás most vasárnap az ötből csupán egy szavazókörben lesz megismételve, ennek az egy szavazókörnek a végeredménye eldöntheti az egész választást.

Ne féljen Bajnaitól!

A bajai Keleti körút a város legszélén húzódik, innen kell lekanyarodni a 32-es szavazókör tanyáihoz és nyaralóihoz vezető utcába. A vidék gyéren lakott, a választókerület 2916 szavazójának csak a töredéke lakik itt, ők is a szegényebb réteghez tartoznak. "Ez a csóró körzet" - fogalmazta meg egy helyi. Kikerülve egy lovas kocsit, amit egy fülhallgatót viselő férfi hajt, rögtön az első utcasarkon szembetalálkozunk a fideszes jelölt plakátjával. Kovács Csaba egy mozgatható állványról néz le az érkezőkre, de mellette a kerítésén egy sokkal régebb óta kint lévő feliratot is látni: "Csibe eladó".

Kampányplakátok a bajai tanyavilágban. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Beljebb hatolva a földúton több fideszes kampányplakátot is észreveszünk, sőt, egy idő után már százméterenként áll egy az út szélén. "Ez kicsit röhejes" - mondta egy arra sétáló férfi, de leginkább a többi jelölt plakátjait hiányolta. "Biztos letépkedték" - mondta. Ez párszor tényleg megtörténhetett, sok helyen lehetett ugyanis látni olyan plakátmaradványokat, amelyek egykor az MSZP-Együtt-PM-DK választási szövetségé lehettek. Ép ellenzéki plakátokkal nem találkoztunk.

A tanyavilágot hétfőn délután négy furgon járta, amelyek Kovács Csaba képviselőjelöltnek kampányoltak. Hatalmas fideszes molinók voltak az oldalukra feszítve, és egy hangszórót is felkötöztek mindegyik visszapillantójára. Ebből a következő szöveg szólt: "Október 13-án ismét választás lesz. Ne hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől! Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi Önt, az Ön szavazatára is szükség van!...." (a teljes szöveg meghallgatható itt). Az egyik furgon vezetője szerint egész nap úton vannak, bár a hangosbemondót csak néha kapcsolják be.

Hangszóró a fideszes kampányfurgon oldalán. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

"Nagyon nyerni akarnak" - tűnődött a furgonokon Imre. A magát Fidesz-őrültként bemutató férfi egy kis házban lakik a körzetben. Nemrég jött haza, így a szeptemberi választáson nem szavazott, pedig biztos a Fideszre adta volna a voksát, mert szerinte ők már letettek valamit az asztalra. A plakátokat és a négy furgont azonban furcsállja.

"Olyan, mint a cirkuszi mulatság" - mondta, hozzátéve, hogy a korábbi választásokon ebben a körzetben csak két tacepaót látott. A múlt hét végén, amikor a furgonok megérkeztek, már azt hitte, aznap van a választás, akkora volt szerinte a felhajtás. Annak azonban örül, hogy kiderült, mégsem az előző, hanem a következő vasárnap lesz, mert így legalább van ideje feliratkozni a névjegyzékbe. Ebben maguk a furgonosok siettek a segítségére azzal, hogy odahívtak hozzá két fideszes aktivistát, akik megígérték, hogy segítenek elintézni a dolgot.

Horgolunk, és figyelünk

A fideszes aktivisták úton-útfélen felbukkantak a körzetben. Könnyen meg lehetett őket ismerni a fehér Volkswagenjükről. Három kocsival is járták a körzetet, de se nem szórólapoztak, se nem beszélgettek a választókkal. Egy szintén VW-nel furikázó párostól megtudtuk, hogy nem bajaiak, hanem többedmagukkal érkeztek a városba a múlt héten. Arra a kérdésünkre, hogy milyen tevékenységet végeznek itt, ha nem szórólapoznak vagy beszélgetnek az emberekkel, azt felelték, hogy más aktivisták ezt is csinálják, de ők nem. "Aktívan horgolunk, és figyelünk" - mondták, és egyikük felmutatott egy félig kész kötést. Arra a kérdésre, hogy mire figyelnek, viszont már csak annyit mondtak, hogy a horgolásra.

Később azonban ez is kiderült, egy órára rá ugyanis nagyot fékezve álltak meg mellettünk, azt kérdezve, hogy nem láttunk-e egy piros Suzukit, bár azt nem részletezték, hogy miért keresik. Mint később kiderült, a piros autó az ellenzéki jelölt, Teket Melinda kocsija, aki éppen akkor jött ki kampányolni másodmagával a körzetbe.

"Követnek" - mondta Teket az Origónak. Szerinte az elmúlt napokban bármikor jött ki kampányolni a körzetbe, rátapadtak az aktivisták, több esetben kamerázták is, amit ő kellemetlennek nevezett. Emiatt olyan is volt már, hogy megpróbált elrejtőzni előlük, és például nem a saját kocsijával jött ki.

Teket Melinda nyilatkozik, a háttérben a fideszes autó várakozik. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az aktivisták ottjártunkkor is ráakadtak Teketre, szóba is elegyedtek vele. A szívélyes hangvételű beszélgetés közben megtudtuk, hogy Teket már fel is jelentette a Fideszt a furgonok miatt, mert szerinte a hangszórók zavarhatják a helyieket. Az aktivisták pedig azt kérték számon rajta, hogy a minap ő is ellátogatott szemügyre venni őket a szálláshelyükre, ami állítólag egy önkormányzati tulajdonban lévő ifjúsági szálló.

A beszélgetés nem tartott sokáig, a fideszes aktivisták elhajtottak, Teket pedig folytatta a kampánykörútját. Az első háznál láthatóan nem fogadták szívesen, egy idős asszony felindultan közölte vele, hogy őt nem érdekli a politika, és inkább álljon el a kocsijával a kapubejárójából. A második háznál már szívélyesen végighallgatták, és az ott lakó család biztosította arról, hogy elmennek majd szavazni vasárnap. "Mi függetlenek vagyunk" - mondták.

Engem is elvihetnének

A környéken élők közül többen is azt mondták, a múltkori szavazáson is voltak, és a következőre is menni fognak. Egy idős férfi például azt bizonygatta, hogy ő semmiképpen nem fog a Fideszre szavazni, mert szerinte a párt nem tartja be az ígéreteit. "A villanyszámlámon sem láttam azt a beígért 10 százalékot" - mondta. A furgonok és a dübörgő kampány azonban nem zavarja, bár azt megjegyezte, hogy amióta itt lakik, nem volt ekkora felhajtás.

A bíróság a szavazók utaztatása miatt semmisítette meg az előző választás eredményét, de ebből az általunk megkérdezett helyiek nem láttak semmit. Szerintük amúgy sem lett volna vele különösebb baj, a szavazókör ugyanis több kilométerre van a tanyavilágtól. "A szállításban nincs semmi különös, engem is elvihetnének" - mondta egy idős, beteg nő. Szerinte felesleges ez a cirkusz az utaztatás miatt, őt is elvitték már egyszer régebben. "Azt mondta a sofőr, hogy egy darabig elviszem, de nem egészen, mert még azt mondják, hogy szavazókat szállítok" - mesélte. "Ha hozol egy járgányt, mi abban a rossz?" - értetlenkedett egy másik helyi.

Állítólag ebbe a szavazókörbe hordták a választókat autókkal. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Volt azonban olyan is, akinek nem tetszett a felpörgetett kampány. "Ezek szerint erre van pénz" - mondta egy férfi az egész nap furikázó kampányautókról. Napjában többször is elmennek a háza előtt, és bár nem zavarja őt a forgalom, azt megjegyezte, hogy ha ennyi pénz van ilyesmire, akkor nem kellene az országban megkurtítani ezt meg azt . Azt nem tudni, hogy a kormánypárt fizetett-e a furgonok bérléséért, mindenesetre az oldalukra hatalmas betűkkel rá van írva, hogy darabjuk napi 12 ezer forintért bérelhető.

A városban lévő kampányról megkérdeztük Teket Melindát, aki azt mondta, hogy az MSZP-Együtt-PM-DK választási szövetség már nem tervez nagyobb akciót a hétvégi választás előtt, de ő továbbra is járni fogja a körzet házait, hogy személyesen beszéljen az emberekkel.

Szerettük volna a kampányról megkérdezni Kovács Béla fideszes jelöltet is, de sehogy se sikerült a nyomára akadnunk, pedig kerestük a helyi Fidesz-irodában és a munkahelyén is, ahol portásként dolgozik. A választókerületi irodában a kormánypárt országos sajtóosztályához irányították minket, ahol azonban nem adtak elérhetőséget a képviselőjelölthöz, de a figyelmünkbe ajánlották Zsigó Róbert pártszóvivő és egyben bajai polgármester hétfői sajtótájékoztatóját, ahol a politikus a bajai választók baloldali riogatásáról beszélt.