Tiszteljük Fehéroroszország polgárainak döntését

Vágólapra másolva!
A keleti nyitás kiemelten fontos szereplője Fehéroroszország a Miniszterelnökség szerint, és pragmatikus együttműködésre törekszünk az országgal.
Vágólapra másolva!

A keleti nyitás stratégiájában kiemelten fontos a FÁK-országokkal való kapcsolat, ezen országok közül pedig Fehéroroszországgal a negyedik legnagyobb Magyarország kereskedelmi forgalma - közölte a Miniszterelnökség az Origóval, arra kérdésre, hogy miért mondta azt Szijjártó Péter egy fehérorosz-magyar gazdasági fórumon, hogy Magyarország külpolitikai stratégiájának fontos része az együttműködés.

A Miniszterelnökség szerint a Rába számára piacot jelenthet Fehéroroszország, újra megindulhat a magyar szarvasmarhaexport, a vetőmagexportunk egy év alatt 50 százalékkal nőtt. Szeptembertől közvetlen járatot indított Budapestről Minszkbe a Belavia fehérorosz légitársaság, korábban erre nem volt példa.

Fehéroroszországot Európa utolsó diktatúrájaként szokták emlegetni, Alekszandr Lukasenko közel húsz éve vezeti az országot, amely több európai szervezet szerint is rendszeresen megsérti az emberi jogokat. Nem szabad tüntetni, a legutóbbi, 2011-es választáson pedig a szavazatok 80 százalékát nyerte el Lukasenko (erről bővebben itt olvashat). A Miniszterelnökség annyit írt a folyamatosan megsértett emberi jogokkal kapcsolatban, hogy ők tiszteletben tartják Fehéroroszország polgárainak döntését, és pragmatikus együttműködésre törekszenek az országgal.