Nem szabadulhatnak az előzetesből a súlyos bűncselekmények elkövetői

Vágólapra másolva!
Napokon belül kezdeményezi a házi őrizet jelenlegi szabályainak szigorítását a Fidesz parlamenti frakciója - értesült az Origo. Az információt délelőtti tájékoztatóján Gulyás Gergely képviselő és a párt kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté is megerősítette.
Vágólapra másolva!

A javasolt módosítás értelmében négy év után nem szűnne meg automatikusan azoknak a gyanúsítottaknak az előzetes letartóztatása, akikre 15 évnél hosszabb vagy életfogytiglanig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyészség.

Az elmúlt években több, súlyos bűncselekményekkel vádolt banda tagjai kerültek ki az előzetesből csak azért, mert a perük elhúzódott és a hatályos jogszabáyok szerint négy évnél tovább nem lehet előzetesben tartani a gyanúsítottakat.

Október elején például megszökött az idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkosságokkal vádolt ároktői banda két tagja, akiket év elején azért heléyeztek házi őrizetbe, mert letelt náluk az előzetes letartóztatás törvényben megszabott négyéves felső határa.

A hattagú banda az ügyészség szerint 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá éjjel otthonaikban 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken. A sértettek közül ketten belehaltak sérüléseikbe. Az ügyész öt vádlottra szeptemberben életfogytiglani büntetést kért nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, számos minősített rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése és más súlyos bűncselekmények miatt.

A frakció javaslata információink szerint arra is kiterjed majd, hogy a házi őrizetbe helyezett gyanúsítottaknak a jövőben nem kell a hozzájárulása a nyomkövető eszköz viseléséhez. Az ároktői bandtagok szökését például az is nagyban könnyítette, hogy náluk még nem volt ilyen szabály érvényben, nem viseltek nyomkövetőt, mert nem egyeztek bele az eszköz viselésébe.

Az elhúzódó perek tanulságai alapján a frakció váűrhatóan azt is kezdeményezi majd, hogy a törvényszékeken automatikusan belső vizsgálat induljon az ellen a bíró ellen, akiknek ügye két événél tovább elhúzódik.