Nem sajnálták a pénzt Navracsics Tibor kabalájára

Vágólapra másolva!
A KIM figuráját életre keltő statiszta öt hónap alatt több mint 800 ezer forintot kapott. További 6,4 millióért készültek róla ajándéktárgyak. Ennyi pénzért a jog és az igazságszolgáltatás világával kellett megismertetnie a gyerekeket.
Vágólapra másolva!

Csak az idén 824 ezer forintot fizetett az igazságügyi minisztérium egy élő kabalafiguráért: a hivatalos indoklás szerint azért, hogy egy statiszta által megszemélyesített emberke a jog világával barátkoztassa a gyerekeket – írja a Blikk.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kabalafiguráját KIMI-nek nevezték el kiötlői, és nem keveset szántak rá. A fenti összeg mellett további 6,4 millióért még ajándéktárgyakat is készíttettek róla és vele: plüssfigurákat, bögrét, kulcstartót, lufit, pólót, tornazsákot, hűtőmágnest, órarendet, matricagyűjtő füzetet.

A lap érdeklődésére, hogy miért került közel milliós összegbe a figura életre keltése, és mi szükség is volt erre, a minisztérium azt válaszolta: a kabala tavaly novemberben mutatkozott be először, idén nyáron is több mint húsz programon volt ott. KIMI-nek, illetve életrekeltőjének a havi nettó 70 ezer forintért korlátlanul rendelkezésre kellett állnia, a jelmezt a minisztérium adta –közölte a minisztérium sajtóosztálya. A szeptember 30-án lejárt szerződést nem hosszabbították meg, mert a nyári programsorozat lezárult, de KIMI fellépése a jövőben is várható.

A piros kalapos minisztériumi bennfentes a gyermekbarát igazságszolgáltatási program szülötte, amelynek része a Jogos a kérdés elnevezésű, 6–12 éveseknek szóló, játékos honlap is, ennek házigazdája KIMI – írja a Blikk. A KIMI-t életre keltő Bese Sándort mint gyerekcentrikus és türelmes statisztát egy másik gyerekportál, az egyszervolt.hu munkatársai ajánlották a tárcának (ők közreműködtek az említett weblap elkészítésében). A férfi játszott mellékszerepet a Tűzvonalban című akciósorozatban, korábban feltűnt a Werckmeister harmóniák és A másik ember iránti féltés diadala című, egyaránt 2000-ben született moziban is.
Bese Sándor a lapnak elmondta, ez az első kabalamunkája, és nem mozog könnyen a bábuval, mivel a jelmez merev, és a feje is legalább négy-öt kilogramm.

Az igazságügyi tárca a Blikk gyűjtése és számításai szerint a minisztériumok között a második legnagyobb összeget költheti idén reklámra, kampányra. A kormányhonlapon közzétett szerződésekből kiderült: csaknem egymilliárd forintja van erre.