Orbán Viktornak a válság lehetőség

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint Európában teljesen nyílt vörös és zöld támadás zajlik a hagyományos értékek, a vallás, a család és a nemzet ellen. Orbán Viktor Londonban arról beszélt, hogy a jóléti államnak vége, és a családokat az életstratégiájuk átalakítására kell ösztönözni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország ma igazi laboratóriumként működik: a modern világ kihívásaira a hagyományos értékeken alapuló válaszokat próbál találni. A politikai radikalizmus azonban nem tekinthető ilyen hagyományos európai értéknek. A miniszterelnök a londoni Királyi Külügyi Intézetben, a Chatham House-ban tartott szerdai előadásában használta ezt a hasonlatot.

Szerinte az elmúlt években nem reformok zajlottak, hanem az ország megújítása, ezért a kormánya elsősorban nem is problémaként tekint a válságra, hanem inkább lehetőségként a mélyebb, strukturális átalakítások végrehajtására. Orbán Viktor azt mondta, a jelenlegi válság nem győzhető le egyszerű politikai intézkedésekkel, ezért szükséges a nagy rendszerek jelentős átszervezése, sőt, ezzel egyidejűleg a családokat és a közösségeket is ösztönözni kell életstratégiájuk átalakítására.

A mintegy kétszáz meghívott vendég előtt megtartott beszédében hangsúlyozta, hogy az eurózónán kívüli országoknak meg kell adni a jogot, hogy megválaszthassák saját gazdaságpolitikájukat. Hiszen nyilvánvaló, hogy ugyanaz a gazdaságpolitika nem felel meg a például az Egyesült Királyságnak, Svédországnak és Magyarországnak, ezért el kell ismerni és el kell fogadni a széles körű sokféleséget. Ha pedig elismerjük e sokszínűséget - folytatta -, el kell ismerni magukat a nemzeteket is, azt, hogy a nemzetek igenis léteznek.

A miniszterelnök a nemzeten túl kiállt a család és a vallás mellett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szerinte ma Európában teljesen nyílt vörös és zöld támadás zajlik e hagyományos értékek, a vallás, a család és a nemzet ellen, miközben az európai demokrácia éppen a kereszténységen alapul, a család szerepe pedig döntő fontosságú a jelenlegi demográfiai problémák megoldásához. Orbán Viktor megismételte: meggyőződése, hogy a jóléti államnak vége, helyette a magyar kormány egy munkaalapú, a kiérdemelt juttatásokra alapuló társadalmat próbál felépíteni.

Az előadás után kérdésre válaszolva Orbán Viktor a válaszában a Jobbikot radikális nacionalista pártnak nevezte, kijelentve: a Jobbik létét "általánosságban bizonyítéknak szokás tekinteni" arra, hogy Magyarországon folyamatos veszély a nacionalizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet. A kormányfő kijelentette ugyanakkor: a jobbközép pártoknak "egyáltalán nem kell megrettenniük" a radikalizmustól, mivel elég erősek ahhoz, hogy fenntartsák a hagyományos értékeket.

A szélsőséges pártok európai betiltásával kapcsolatos kérdésre azt mondta: a politikai radikalizmus problémáját nem lenne helyes nemzetközi szinten kezelni, mindegyik európai országnak megvan a maga alkotmányos jogrendje, amelyen belül a jelenség kezelhető. A politikai radikalizmus Orbán Viktor véleménye szerint nem a gazdasági válság terméke, a fő ok a vezetés hiánya a jobbközép és a balközép politikai elit részéről.

Orbán Viktor délután David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyal a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.