Kapkodás ejtette ki az ellenzéki jelöltet Békéscsabán

Vágólapra másolva!
Túl korán adta le a létezését igazoló dokumentumot a Párbeszéd Magyarországért, ezért nem vette nyilvántartásba az ellenzéki jelöltet a választási bizottság. A hiánypótlást már esélyük sem volt időben leadni.
Vágólapra másolva!

Szerdán a Békés megyei területi választási bizottság jóváhagyta a helyi választási bizottság határozatát, amely szerint nem vették nyilvántartásba jelölő szervezetként a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot. A PM az MSZP-vel, az Együttel, a Demokratikus Koalícióval és a Liberálisokkal tervezett közös jelöltet indítani a november 10-ei időközi választáson, de ezt keresztülhúzta a határozat.

A helyi választási bizottság szerint ugyanis a PM nem megfelelően adta le azt a kivonatot, amely a bírósági nyilvántartás alatt igazolja a párt létét. A választási szabályok szerint ezt az igazolást a választás kitűzése után kell kikérni a bíróságtól, a PM azonban egy hónappal korábban kikért igazolást adott le. A választási bizottság így nem vette őket nyilvántartásba, és az ellenzéki közös jelöltet is elkaszálta, azzal az indokkal, hogy a beadványában feltüntetett egyik jelölőszervezetet (a PM-t) korábban nem vették nyilvántartásba.

„Ez egy technikai hiba volt, amit pótoltunk” – mondta az Origónak Jávor Benedek, a PM társelnöke. A párt fellebbezett a területi bizottsághoz és a fellebbezéshez csatolt egy október 14-én kikért igazolást is. Ezt azonban a területi bizottság már nem fogadta el, mondván a választásra jelentkezés határideje október 11-e volt. A fellebbezésben a párt azzal érvelt, hogy a fellebbezésben új tények és bizonyítékok is felhozhatóak, ez azonban a bizottság szerint nem igaz, hiszen a törvényes időben kikért igazolás korábban nem volt meg, azt csak a fellebbezés idejében jött létre. A párt ugyanakkor bajosan tudta volna az október 11-ei határidőig kikérni az újabb igazolást, az őket elutasító határozatot ugyanis két nappal a határidő letelte után, október 13-án hozták meg.

„A területi bizottság döntése abszurd és ellentétes a magyar” joggyakorlattal” – mondta Jávor Benedek és hozzátette, hogy bírósághoz fordulnak. Szerinte nyilvánvaló, hogy a jelölt bejelentésekkor a PM nyilvántartásba vett párt volt, és ezt igazolták is.