"Save Kishantos" - ökogazdaságért akciózott a Greenpeace

Vágólapra másolva!
Gigantikus méretű, 500 méter hosszú és 150 méter széles, a magasból jól látható "Save Kishantos" felirat elhelyezésével tiltakozott csütörtökön a Greenpeace Magyarország az ellen, hogy az eddigi üzemeltető helyett tíz részre osztva mások nyerték el a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 452 hektáros állami tulajdonú földjét a Nemzeti Földalapkezelő pályázatán.
Vágólapra másolva!

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett egy népfőiskolát is létrehoztak, ahol több száz gazdálkodót képeztek ki. A központ különböző kutatásokat is végez, és jelentősen hozzájárul a helyi közösségek életéhez.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a szervezet világszerte másfél évtizede folytat kampányt a génmódosított termények ellen, ezért akarják a szerintük nemzeti kincsnek és hungarikumnak számító, Európában is egyedülálló vegyszermentes mintagazdaságot minden erejükkel megvédeni.

A Greenpeace Magyarország egy gigantikus méretű SAVE KISHANTOS feliratot készített a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földjén Forrás: Greenpeace

Rodics Katalin a Greenpeace Magyarország regionális kampányfelelősének összegzése szerint a központ 21 éve termel bioélelmiszert oly módon, hogy közben nem szennyezik a talajt, a levegőt és a vizeket, működése során tehát bizonyította, hogy nagyüzemi méretekben is működtethető a vegyszermentes mezőgazdaság.

Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hiába pályáztak az általuk 1998 óta használt állami földekre, a tízből egyetlen földterületre sem nyertek bérleti jogosultságot. Az ügyvezető hangsúlyozta: harcolni fognak a földekért, mert "egész Európának meg kell értenie, hogy 2013-ban nem lehet megszüntetni egy ökológiai mintagazdaságot".

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy dán partnereik rablásnak nevezték a döntéseket, a német partnerek pedig értetlenül állnak a történtek előtt.

A tájékoztatón kiosztott sajtóanyag és nyílt levél szerint a kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét - egy korábbi kormányközi megállapodás alapján - amelynek bérleti joga 2013. október 3-án lejárt. A földterület jövőbeni hasznosítására a magyar állam képviseletében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) már tavaly meghirdette a területeket. Az NFA úgy döntött, hogy új, zömében nem helyben lakó gazdálkodók és egy gazdasági társaság kapják a területeket.

A Greenpeace Magyarország egy gigantikus méretű SAVE KISHANTOS feliratot készített a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földjén Forrás: Greenpeace

A tiltakozók nyílt levelükben azt írták, hogy még az NFA belső ellenőrzése szerint is nagyrészt szubjektív és nem szakmai szempontok szerint döntöttek az állami földek pályázatainak ügyében. A határozathozatali folyamat átláthatatlan, a pályázatok titkosak, így az NFA-nak nem sikerült eloszlatnia azt a gyanút, hogy az eljárást a háttérből manipulálták - jegyezték meg.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Greenpeace akciójára reagálva csütörtök esti közleményében azzal azt írta: a jövőben többen is lehetőséget kapnak az agráriumban való boldogulásra a mostanáig kizárólag a Kishantosi Nonprofit Kft. által művelt birtokon.

A tárca csütörtöki emlékeztet, hogy a Kishantosi Nonprofit Kft. határozott idejű haszonbérleti szerződése október 31-ig szól, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ezért jogszerűen hirdette meg nyilvános pályázaton a kft. által kezelt földeket. A Kishantosi Nonprofit Kft. által bérelt földek meghirdetése emellett megítélésük szerint harmonizál a kormányzat birtokpolitikai irányelveivel és a Nemzeti Vidékstratégiával, amely a kisgazdaságok és az agrárközéposztály megerősítését szolgálja.

"Az NFA haszonbérleti pályázatán egységes feltételekkel lehet indulni, az elbírálás pedig szakmai szabályok szerint történik. Minden esetben azzal köt szerződést az állam, aki összességében a legjobb pályázatot nyújtotta be" - írták.