Nem tudni, honnan jöttek a fejébe ezek a gondolatok

Bírósági tárgyalás a Debreceni Törvényszéken emberölés bűntette miatt, meleggyilkosság
Vágólapra másolva!
Szörnyű gyerekkora miatt Luciferben hitt, nem Istenben a 25 éves Sz. Norbert, aki tavaly augusztusban szúrt halálra egy homoszexuális gyógyszerészt, mert a vád szerint gyűlölte a melegeket. Első fokon életfogytiglani fegyházra ítélték, ahogy eddig is, most is végig lehajtott fejjel ült a vádlottak padján, és alig hallható hangon azt felelte a bíróság kérdésére, hogy enyhítésért fellebbez.
Vágólapra másolva!

Előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó fegyházházbüntetésre ítélte első fokon a Debreceni Törvényszék Sz. Norbertet. Az elsőfokú ítélet szerint a férfi legkorábban harminc év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra. Sz. Norbert tavaly gyilkolt meg több mint 20 késszúrással egy homoszexuális gyógyszerészt, mert a vád szerint gyűlölte a melegeket.

Ahogy az eddigi tárgyalásokon, Sz. Norbert pénteken is lába közé hajtott fejjel, reakció nélkül hallgatta a bíró szavait. Néha megvakarta a fejét, vagy az arcát, de ezen kívül semmi jelét nem adta, hogy a teremben van, és róla szól az egész ítélet. Egyik családtagja sem jelent meg az ítélethirdetésen, pedig korábban édesapját és testvérét is beidézte a bíróság tanúskodni, és akkor a folyóson még váltottak is pár szót.

A 25 éves vádlott a gyilkosság előtt állítása szerint azt tapasztalta, hogy egyre több homoszexuális által feladott hirdetés jelenik meg a sajtóban, ezért elhatározta, hogy az életükre tör. Az egyik kereskedelmi televízió teletext oldalán meglátta a 48 éves, jól menő gyógyszerészként dolgozó János hirdetését, és küldött neki egy bemutatkozó SMS-t.

A terembe vezetik a vádlottat a Debreceni Törvényszéken Fotó: Hajdú D. András - Origo

Tavaly augusztusban randevúzott a gyógyszerésszel, a férfi lakásán. A vádlott ekkorra már részletesen eltervezte a gyilkosságot, váltóruhát vitt magával, a zsebébe pedig egy bicskát tett. A lakás mosdójában kinyitotta a bicskát, és az alsónadrágjába rejtette. Mire visszaért a szobába, a gyógyszerész már alsóneműre vetkőzött, így ő is levette a ruháit, ügyelve a nyitott bicskára. Amikor a gyógyszerész a vállára tette a kezét, előrántotta a bicskát, és a nyakánál többször megszúrta a férfit. Az áldozat védekezni próbált, a bejárati ajtó felé menekült, Sz. Norbert azonban utolérte, és a földre rántotta. Rátérdelt, csaknem tucatszor mellkason szúrta, hasra fordította, a hátába is többször belevágta a bicskát, és a szemét is kiszúrta.

A gyilkosság után lezuhanyozott, felöltözött a váltóruháiba, a holttestet behúzta a konyhába, letakarta egy lepedővel, nagyjából feltakarított a szobában, elmosta a bicskát, és távozott. Véres ruháit egy közeli szelektív hulladékgyűjtőbe dobta, kidobta a bicskát is, majd hazabuszozott. A gyógyszerészre a fia talált rá, akinek a férfi asszisztense szólt, hogy az apja két napja nem ment be dolgozni.

Luciferben hitt Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az ítélet indoklását azzal kezdte a bíró, hogy a vádlott már az elején részletes, beismerő vallomást tett, ami nagyban megkönnyítette a hatóságok munkáját. Az eljárásban fontos szerepe volt annak, hogy bíróság megtudja: milyen ember is valójában a vádlott. Bár Sz. Norbert a szakértők szerint tudatosan védekezett a pszichológiai vizsgálat ellen, az mégis kiderült róla, hogy önismerete sekélyes, szexuális identitásában feszültségekkel küzd, nem tudja eldönteni, hogy valójában milyen szexuális beállítottságú, próbál küzdeni az ellen, hogy érzi magán, máshová húz.

A bíró szerint sokat mond a vádlott egyik korábbi vallomása, ami szerint nem hisz Istenben, mert ha lenne Isten, nem engedte volna, hogy ilyen sanyarú gyerekkora legyen. Luciferben hisz, őt nevezte fényhozónak, egyik vallomását 666 szignóval látta el. Szintén egyik vallomásából idézve a bíró felelevenítette, amikor Sz. Norbert azt mondta: azért utálja a buzikat, mert buzik.

Életfogytiglani fegyházra ítélték Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az indoklásban részletesen kitért a bíró a gyilkosság napjára: pontosan hogyan érkezett a vádlott a gyilkosság helyszínére, hány késszúrással ölte meg. Amikor a már többször megszúrt, hörgő, de még élő gyógyszerész a támadás közben egyszer a vádlottra nézett, ez annyira zavarta Sz. Norbertet, hogy szemen szúrta. A gyilkosság után a vádlott két újabb férfinak is üzenetet küldött, ők azonban nem reagáltak ezekre semmit. A bíró emlékeztetett rá, hogy az intézeti évei után az egerlövői önkormányzatnál kezdett dolgozni közhasznú munkásként. "Úgy tűnt, hogy a társadalom hasznos tagjává akar válni, nem tudni honnan jöttek a fejébe ezek a gondolatok" - mondta a bíró.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az előzetesben töltött időt beleszámítják a szabadságvesztésbe. Sz. Norbert fellebbezett az ítélet ellen, az ügyész nap nap gondolkodási időt kért. Figyelembe véve a vádlott személyiségét, tartani lehet attól, hogy a jövőben hasonló bűncselekményt követne el, ezért az ügyész azt indítványozta, hogy a másodfokú eljárás végig maradjon a vádlott előzetes letartózatásban. Sz. Norbert is azt mondta, hogy nem szeretne szabadlábon védekezni. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.