Eltitkolt gyilkosságra derül fény a parlamentben

Vágólapra másolva!
Az év talán legfontosabb vitáját, a jövő évi költségvetés tárgyalását kezdik el a héten képviselők, a következő napokban összesen 30 órát vitatkozhatnak a milliárdok ide-odacsoportosításáról. Emellett a Fidesz egy nyilatkozat elfogadásával folytatja a rezsiharcot, az MSZP-sek földmutyit kiáltanak, egy jobbikos pedig egy eltitkolt gyilkosságról kérdezi a belügyminisztert. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb vita

Nem véletlenül dolgozik a parlament az október 23-i ünnep kivételével egész héten: csütörtökön kezdik tárgyalni az év egyik legfontosabb javaslatát, a jövő évi költségvetést. Egy bonyolult táblázatot állított össze a házbizottság arról, hogy melyik frakciónak pontosan hány perc jut a 30 órás időkeretből, és ebből egy képviselő mennyit beszélhet a tévé előtt, illetve adásidőn kívül. Persze a legtöbb időt a fideszes képviselők kapják (összesen 614 perc), az MSZP-nek 323 perccel kell beérnie, a függetlenek pedig nagyjából másfél órán osztozkodhatnak majd csütörtöktől jövő szerdáig. Csütörtök reggel a tervek szerint a nemzetgazdasági miniszter expozéjával, majd a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleményének ismertetésével indul a vita.

A költségvetési javaslatot szeptember 30-án nyújtotta be a kormány a parlamentnek. Az előterjesztésben - amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter "a rezsicsökkentés költségvetésének" nevezett - 2 százalék körüli növekedéssel, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal, és 2,4 százalékos inflációval számolnak. A tervezetből kiderül az is, hogy a jövő év a stadionépítések, sportcsarnokbővítések, tanuszoda- és tornaterem-építések, illetve a világversenyekre való felkészülés jegyében zajlik. A sporton kívüli területek jó részére is több pénz jut, de a családi pótlékot és az állami dolgozók bérét befagyasztva tartja a kormány.

A legújabb pozícióosztás

Még mindig akad olyan poszt, amelyet kétharmaddal hosszú évekre ki tud osztani a kormánytöbbség. Ezúttal hétfőn az új nemzetiségi ombudsmanhelyettest választják meg a képviselők. Kállai Ernő eddigi helyettes mandátuma szeptember 24-én járt le. Utódjának az alapvető jogok biztosa, Székely László Szalayné Sándor Erzsébet egyetemi docenst, a Pécsi Tudományegyetem volt dékánját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetőjét javasolta. Aki többet szeretne tudni a jelöltről, annak a docens asszony galériával is felszerelt honlapját ajánlom figyelmébe.

A legnagyobb ellencsapás

A választásokig előreláthatólag nem múlhat majd el hét anélkül, hogy a fideszesek ne ejtsenek szót a rezsicsökkentésről. Most hétfőn a kormánypártiak azzal készülnek, hogy elfogadják a rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozatot. Mindezt azért, mert az Európai Bizottság több kérdésre is választ vár a magyar kormánytól a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Bár Rogán Antal fideszes frakcióvezető ezt úgy fogalmazta meg, hogy az unió "előbb burkoltan, majd immár nyíltan próbál nyomást gyakorolni" Magyarországra, a rezsicsökkentés eltörlését, visszavonását sürgetve.

A nyilatkozatban az áll, hogy a parlament "ezt a nyomásgyakorlást a profitjukat féltő közműszolgáltató cégek érdekében tett lépésnek tekinti, és a leghatározottabban visszautasítja". A kormánypártiak ráadásul elvárják azt is az Európai Uniótól, hogy "tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását". Mivel a nyilatkozatban olvasható egy kiadós elmúltnyolcévezés is (a szocialisták hányszor emelték az árakat), az MSZP-sek a múlt heti rezsicsökkentéssel ellentétben ezt aligha fogják megszavazni. A Jobbik pedig módosítókat nyújtott be, amelyben az első Orbán-kormány ballépéseit ecsetelik, ezeket nyilván leszavazza majd a kétharmad. Vagyis valószínűleg a Fidesz és a KDNP magára marad a rezsiharcban.

A legnagyobb vádaskodások

Az ellenzék ezen a héten több témával is megpróbálja megszorongatni a kormánytagokat. A szocialisták a földpályázatokkal hozakodnak elő, és az ügy annyira bonyolult lehet, hogy rögtön két MSZP-s is kell hozzá, hogy előadja. Harangozó Gábor és Gőgös Zoltán interpellációja a következő: "Visszaélések az állami földbérlet-pályázati rendszerben". A jobbikos Kepli Lajos már simicskázik is egyet, és valamilyen mutyira akarja felhívni a figyelmet ("Fidesz-Közgép mutyikormány - kinek nem mellénye, ne vegye magára?"). Az LMP-s Mile Lajos pedig magát Orbán Viktort interpellálja az EU-s pályázatok ügyében - nyilván azt sejtetve, hogy nem ment minden gyorsan és tisztán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél ("Mi folyt itt az NFÜ-ben az elmúlt három évben?").

A legnagyobb leleplezés

Ritkán nyújtanak be a képviselők olyan kérdést, amelyre felkapjuk a fejünket, és lázas keresésbe kezdünk a neten, hogy mire is utalhat a cím. A jobbikos Kulcsár Gergelynek sikerült olyan figyelemfelkeltő címet találnia ("Eltitkolt gyilkosság a debreceni menekülttáborban?"), amely méltán megérdemli, hogy bekerüljön a heti parlamenti legek közé - még ha csak szimpla bevándorlás ellenes vagy cigányozó felszólalás is lesz a vége. A netes keresők segítségével ugyan olvasni tömegverekedésekről a debreceni menekülttáborban, de titkos gyilkosságok gyanújáról nem találtunk semmit, így kíváncsian várjuk a kérdést, és persze a belügyminiszteri választ is.

A legjobban kampányoló képviselők

Ezen a héten egy házi vetélkedőt láthatunk Budapest 6-os választókerületéből. Az összevont VIII-IX. kerületi körzetből a kormánypárti és az ellenzéki jelölt is olyan kérdéssel áll elő, amely nyilván kampányának fontos része lesz. A fideszes Vas Imre egy erősen alákérdezés ízű kérdést nyújtott be az emberi erőforrások miniszterének ("Mikor nyitja meg kapuit a felújított Erkel Színház?"), és a válasz lényege nyilván az lesz, hogy az operajátszás emblematikus színházának számító Erkelt az elmúltnyolcévben bezárták, pusztulni hagyták, bezzeg most a Fidesz újra megnyitotta.

A szocialista Pál Tibor szintén ebben a körzetben indul majd, és úgy tűnik, a Közraktárak helyén még mindig át nem adott intézménnyel, a Bálnával kíván kampányolni. Legalábbis ezt a következtetést vonjuk le a kérdéséből ("Repül a Bálna"), amelynek ötletesen egy Republic-sláger választott címként.