Vágólapra másolva!
Nem indulhat a békéscsabai időközi választáson az MSZP, a DK, az Együtt-PM és a Liberálisok közös jelöltje, Kovács Katalin. A gyulai bírósg ugyanis helybenhagyta a választási bizottságok döntését.
Vágólapra másolva!

Helybenhagyta a Gyulai Törvényszék hétfőn a Békés Megyei Területi Választási Bizottság döntését, amellyel elutasította az öt ellenzéki párt által közösen jelölt Kovács Katalin nyilvántartásba vételét a november 10-i békéscsabai időközi önkormányzati választásra - közölte a Gyulai Törvényszék sajtószóvivője, Bagdi Árpád.

A törvényszék jogerős döntésében emlékeztetett rá: Kovács Katalin a helyi választási bizottságtól azt kérte, hogy őt öt szervezet közös jelöltjeként vegyék nyilvántartásba. A kérelmet a bizottság elutasította, mert a jelölőszervezetek közül a Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) jelölőszervezetként történő nyilvántartásba vételére irányuló iránti kérelmét elutasították.

A Magyar Szocialista Párt békéscsabai szervezete szombaton nyújtott be fellebbezést a Gyulai Törvényszékhez, miután a Békés Megyei Területi Választási Bizottság is jóváhagyta a helyi választási bizottság döntését.

A törvényszék a felülvizsgálati kérelmet részben új kérelemnek tekintette, mert 5 helyett 4 szervezet közös jelöltjeként kérték Kovács Katalin nyilvántartásba vételét. A törvényszék álláspontja szerint azonban bírósági felülvizsgálati eljárás során részben sem lehet a kérelmet megváltoztatni, mivel az eljárás célja annak vizsgálata volt, hogy törvénysértő volt-e a területi választási bizottság határozata és eljárása.

Mint arról beszámoltunk, korábban azért nem vette nyilvántartásba a közös ellenzéki jelöltet a választási bizottság, mert a PM nem megfelelően adta le azt a kivonatot, amely igazolja a párt létezését. A választási szabályok szerint ezt az igazolást a választás kitűzése után kell kikérni a bíróságtól, a PM azonban egy hónappal korábban kikért igazolást adott le.

Mindez azt jelenti, hogy az ellenzéki jelöltre nem lehet majd szavazni. Békéscsabán november 10-én az ötös számú egyéni választókerültben tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást Köles István (Fidesz-KDNP) képviselő halála miatt.