Elhunyt Für Lajos volt honvédelmi miniszter

Vágólapra másolva!
1990 és 1994 között volt honvédelmi miniszter. Für Lajos 82 éves volt.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Für Lajos volt honvédelmi miniszter kedden hajnalban a budapesti Honvédkórházban - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t. Für Lajos 82 éves volt.

A parlamenti honlapon található önéletrajz szerint Für Lajos 1930. december 21-én született a Vas megyei Egyházasrádócon. 1954-ben szerzett középiskolai történelemtanári diplomát.

1956. október 26-án a debreceni forradalmi bizottmány titkárává választották. Az orosz hadsereg katonái november 4-én hajnalban letartóztatták, és rövid időre internálták. 1956 karácsonya előtt szabadult, Franciaországba menekült, 1957. május 16-án tért haza. 1987-ben részt vett a lakitelki találkozón, az MDF alapító tagja volt.

Az 1990-es országgyűlési választásokon pártja Vas megyei területi listáján szerezett mandátumot, majd az Antall- és a Boross-kormányban is betöltötte a honvédelmi miniszteri posztot. 1994-1996-ig az MDF elnöke volt. 1996. március 7-én, az MDF tízedik országos gyűlése után kilépett az MDF frakciójából, 1998-ig függetlenként képviselőként dolgozott az országgyűlésben - olvasható a parlament honlapján.

A Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az egykori tárcavezetőt, és osztozik a család gyászában. A volt miniszter temetését a család kérésének megfelelően szűk, családi körben rendezik majd meg - írta a HM.

Gyászolnak a pártok

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja mély megrendüléssel értesült Für Lajos egykori honvédelmi miniszter haláláról, és őszinte részvéttel osztozik a család bánatában - közölte a kormánypárti frakció. A KDNP szintén megrendüléssel fogadta Für Lajos halálának hírét. Közleményükben azt írták: az MDF egykori alapítójának, későbbi honvédelmi miniszternek elévülhetetlen érdemei voltak a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében. A KDNP részvétét fejezte ki a gyászoló családnak.

Az MDF utódpártja is részvétét fejezte ki. A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség tagjai mély fájdalommal értesültek Für Lajosnak, a Magyar Demokrata Fórum alapítójának és későbbi elnökének haláláról - közölte a párt kedden. Az MDF utódpártjának közleménye szerint tagjai a legnagyobb szeretettel és tisztelettel őrzik meg Für Lajos emlékét, "aki sokszor, sok tekintetben Antall József volt kormányfő helyetteseként dolgozott". Személye annak idején az egyik meghatározó hívójel volt sokak számára, hogy a Magyar Demokrata Fórumot válasszák - írták.

A Jobbik mély fájdalommal értesült Für Lajos egykori honvédelmi miniszter, történész, egyetemi tanár elhunytáról - nyilvánított részvétet kedden a párt nevében Vona Gábor elnök. A politikus azt írta, hogy Für Lajos életútja, a kommunista rendszer megdöntésében vállalt elévülhetetlen érdemei, elkötelezettsége követendő példa kell, hogy legyen minden, hazáját szerető magyar ember számára. Vona Gábor külön kiemelte Für Lajosnak "a Magyar Gárda gárdistái melletti önzetlen és állhatatos kiállását".