Orbán titkos kódról beszélt a Zeneakadémián

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a 13 milliárd forintból felújított Zeneakadémia megnyitóján, és azt mondta, a válságban sem luxus a zenét és a kultúrát támogatni, mert a művészet nem pénzügyi tehertétel, hanem erőforrás. Orbán azt is mondta, hogy a magyarok titkos kódját, amelyet csak mi értünk, a zene által tudjuk átadni más népeknek.
Vágólapra másolva!

Szükség van a művészet jótéteményeire, a kiváló művészekre és a magyar önkifejezés minden formájára, mert a művészet erőforrás - hangsúlyozta Orbán Viktor a felújított Zeneakadémiát megnyitó gálaműsoron kedden, Liszt Ferenc születésnapján. A miniszterelnök szavai szerint a zene lehet a legalkalmasabb arra, hogy másoknak is visszaadja a magyarok sajátos érzésvilágát.

Az elmúlt években a gazdasági válság ellenére is egyre több erő, figyelem, valamint pénz jutott a kultúrára, és nem lesz kivétel ez alól a következő esztendő sem - mondta beszédében a kormányfő, hozzátéve ugyanakkor, vannak, akik azt gondolják, hogy a válság idején szükségtelen luxus a zene vagy általában a művészet támogatása. Szerinte azonban éppen fordítva van: a művészet nem pénzügyi tehertétel, inkább erőforrás.

"Éppen akkor lábalhatunk ki a válságból, ha megmutatjuk, hogy az emberi élet még válság idején is több a megélhetésért folytatott puszta küzdelemnél. Ezért ma is, holnap is szükségünk van a művészet jótéteményeire, szükségünk van a kiváló művészeinkre, és szükségünk van a magyar önkifejezés minden formájára" - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy szerinte a zene segítségével adható vissza igazán a magyarok sajátos érzésvilága. Mindezt úgy fogalmazta meg, hogy a magyarok különleges, más népeknek nehezen érthető anyanyelvét, e "titkos kódot", fordítás nélkül "csak mi értjük", a fordítások azonban nem mindig tudják visszaadni a magyarok sajátos érzésvilágát. A zene azonban alkalmas arra - folytatta -, hogy kiszabadítson ebből a bezártságból: "a zene nyelvén mi, magyarok képesek vagyunk úgy megszólalni, hogy azt mások is értsék, sőt talán a zene a legalkalmasabb arra, hogy a tehetségünket, alkotóerőnket és szabadságszeretetünket a világ számára is érthetően ki tudjuk fejezni".

Méltó lett Liszt Ferenc nevéhez

Orbán Viktor szavai szerint a felújított Zeneakadémia ismét méltóvá vált alapítója, Liszt Ferenc nevéhez. Ezen az estén nemcsak a magyar zene zsenijének születésnapját, hanem a Zeneakadémiának, a magyar és az európai zenei élet egyik izgalmas központjának újjászületését is ünnepelhetjük - mondta. Szerinte a Zeneakadémia 13 milliárd forintos beruházása azt példázza, hogy "megértettük és teljesítettük kötelességünket".

A beszédek után ünnepi hangversenyt tartanak a Zeneakadémián, amely 26 hónapos rekonstrukciós munka után újult meg. A beruházás teljes, 13,2 milliárd forintos költségéből 11,8 milliárd forintot fedezett európai uniós támogatás.