Egymást pofozták a baloldaliak a tüntetésen

Baloldali rendezvény a Gellért téren, összefogás, Kuncze Gábor
Vágólapra másolva!
Teljesen megtöltötte a baloldal a Műegyetem előtti teret, a színpadon mégis többen amiatt sajnálkoztak, hogy nincs maradéktalanul együtt a demokratikus ellenzék. Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor és Fodor Gábor is az MSZP-Együtt megállapodást ostorozta, közös listát és egyetlen vezetőt sürgetett. Mesterházy Attilába szinte belefojtották a szót az összefogásért skandáló DK-sok.
Vágólapra másolva!

Percről percre közvetítésünket az október 23-ai eseményekről itt olvashatja.

Ha csak a képek érdeklik október 23-áról.

Orbán Viktor pedig délután a Hősök terén beszélt.

Bátran választhattak volna tágasabb teret a szervezők a baloldali ellenzék október 23-ai tüntetésének, a megemlékezésre ugyanis annyian mentek el, hogy sokan nem fértek a színpad elé. Nem hiába gyűltek össze tízezrek a Műegyetem előtt, nyolc baloldali párt vezetője szólalt fel ugyanis a közös tüntetésen. A szónokok természetesen leginkább Orbán Viktort és kormányát szidalmazták, ám meglepő módon egymás politikáját is alaposan kritizálták.

"Ön kit vár a legjobban? A Gyurcsányt, ki mást!?" - játszottam le néhányszor ezt a párbeszédet, így kiderült, hogy a DK-sok nagyon rákészültek az eseményre. A tömegben ugyan rengeteg pártzászlót lehetett látni, de a legtöbb egyértelműen az MSZP-sből és a DK-sból volt. A DK-soknak ráadásul jobban ment a pozíciófoglalás, a nyugdíjasok tomboltak papírzászlókkal az első sorokban, és amikor a színpadról elhangzott a Demokratikus Koalíció neve, ők sikítottak és kiabáltak a leghangosabban.

Kié volt a legjobb ellenzéki beszéd?

Nem véletlen tehát, hogy amikor Szalóczy Pál felolvasta a tüntetésen részt vevő pártok neveit, a DK nagyobb üdvrivalgást kapott még az MSZP-nél is. A többi pártot is tisztességgel megtapsolták a tüntetők, de a kisebb alakulatoknak nyilván kevesebb szimpatizánsuk volt, MoMa-rajongót például Heller Ágnesen kívül nem láttunk (a Modern Magyarországért Mozgalom Bokros Lajos pártja).

A színpad mögött is kétmillióan

A millás Juhász Péter a nagy tömegtől elaléltan azzal kezdte a rendezvényt, hogy az egykori Fidesz-tüntetések létszámbecslésére utalva kijelentette, a színpad mögött is kétmillióan vannak. Ezután arra kérte a résztvevőket, hogy tartsák magasra a helyszínen osztogatott golyóstollat, hogy "mindenki lássa, ezzel váltjuk majd le Orbán Viktort". Ezután léptek színpadra a pártvezetők, akiknek elvileg öt-öt perc volt engedélyezett, de ezt mindannyian túllépték.

Bajnai Gordon (Együtt) szerint Orbán Viktor Magyarországa maga a Titanic. Egy jéghegyhez közeledik, de Orbán még le is szól a gépházba, hogy több gőzt, a szalonba pedig azt üzeni, hogy több zenét. Bajnai szerint jövőre arról kell dönteni, hogy Orbán-országot vagy normális Magyarországot szeretnének az emberek.

Mesterházy Attila a közönség soraiban hallgatta a beszédeket. Kattintson a további képekért! Fotó: Mudra László - Origo

Bajnai beszédét a közönségben várakozó Mesterházy Attila is bőszen megtapsolta. Az MSZP elnöke már messze nem örült ennyire annak, amit ezek után hallott. Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök, aki a Szabadelvű Polgári Egyesület nevében kapott szót, Orbánt egy maffiakormányozással gyorsan elintézte, majd az ellenzéki pártvezetőket ostorozta inkább. Kuncze szerint az ellenzéket "a választási vereség kis hasznain való osztozkodás" jellemzi, és szerinte a külön ellenzéki frakcióért való küzdelem olyan, mintha külön sírhelyekért küzdenének a temetőben. Az MSZP és az Együtt nevét ki nem mondva Kuncze kijelentette, hogy teljes összefogás kell, egyetlen ellenzéki jelölttel, közös listával és közös listavezetővel.

Gyurcsány jól odamondott

Ezután kapott szót Gyurcsány Ferenc. A színpad előtt akkora volt a tombolás, hogy egy nem DK-szimpatizáns lány szarkasztikusan meg is jegyezte, hogy azt várja, "dob-e valaki bugyit Gyurcsánynak". A DK vezetője még egyértelműbben mondta ki azt, amit előtte Kuncze: "Az ellenzéknek egyetlen közös jelöltre van szüksége, nem kettőre, nem háromra, nem nyolcra, hanem egyre!" Azt mondta, hogy ha ő lenne az ellenzéki együttműködés akadálya, akkor ő bizony lemondana a közös cél érdekében. Gyurcsány kijelentette, hogy Orbán legyőzéséhez közös programra és közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre lenne szükség.

Gyurcsány Ferenc teljes összefogást sürgetett. Kattintás után megnézheti további képeinket! Fotó: Mudra László - Origo

A közönségből ekkor többen odaszóltak a bőszen jegyzetelő MSZP-pártelnöknek: "Hallod, Attila?", Mesterházy egyszer fel is nézett a papírjából, és ingerülten visszaszólt: "hallom". Mesterházy nem is tapsolta meg sem Gyurcsányt, sem Kunczét, sem az utánuk következő Fodor Gábort, aki szintén egyetlen listát sürgetett.

Attila kapja a pofonokat

Az MSZP elnöke azonban arra talán csak a rémálmaiban számított, hogy amikor az ellenzéki megatüntetésen elkezdi a beszédét, a színpad előtt skandáló csoportok szinte belé fojtják a szót. "Összefogást, összefogást, összefogást" - skandálták hosszan a DK-s zászlót lobogtató szimpatizánsok, de Mesterházy nem reagált erre a beszédében. Akkor is folytatta, amikor egy szót sem lehetett hallani belőle. Kisebb veszekedés is kialakult a színpad előtt. Egy MSZP-s ugyanis ingerülten kikérte magának a DK-s idősebb hölgyek kiabálását, "fejezzék már be, én ezért a beszédért jöttem", mire egy asszony visszaszólt, hogy "majd akkor pofázz, ha lesz összefogás". Az asszony utána nekünk is odaszólt: "Attila most kapja a pofonokat, és nemcsak a színpadról, hanem tőlünk, választóktól is".

Kuncze Gábor is csak egyetlen listát szeretne Fotó: Mudra László - Origo

Mesterházy egyáltalán nem reagált Gyurcsányék beszédére, olyan tőle már hallott kifejezéseket pufogtatott, hogy "a felcsúti Maradonának mennie kell", "Magyarországon önkény van", és hogy Orbán elzárja az országot a Nyugattól és a fejlődéstől. Nagy tetszést aratott viszont a közönségben az a mondat, hogy Orbán "fiatal demokratából egy őszülő despotává vált az elmúlt években".

A tüntetés után Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc is gyorsan távozott a helyszínről, így nem tudtuk megkérdezni őket a tüntetésen elhangzott beszédekről és gondolatokról. Bajnai Gordontól viszont megkérdeztük, hogy érezte magát, amikor a szónokok ki nem mondva az MSZP-Együtt-PM megállapodást szidták, és a felmondását kérték. Bajnai azt mondta, nem akar ezzel foglalkozni, mert " mindenkinek a maga felelőssége, hogy mire használja fel az október 23-ai beszédét". Bajnai hozzátette, hogy a kormányváltást a különböző felszólalások és vélemények ellenére segíti, ha az ellenzék megmutatja, hogy "tud méltóságteljesen együtt ünnepelni".