Nagyban játszottak a francia borcsalók

Vágólapra másolva!
Borhamisító bandát leplezett le a francia rendőrség, a csalók hamis üvegekkel és címkékkel adtak el olcsó borokat exkluzív burgundiként.
Vágólapra másolva!

Kétmillió eurót szedett össze az a csaló banda, amelyik a világ egyik legjobb és legdrágább boraként, Romanee-Contiként adott el olcsó, névtelen italokat, jelentette be a francia rendőrség.

Két olasz borkereskedőt letartóztattak, a gyanú szerint 400 hamis üveget adtak el, de vélhetően sokkal több árujuk van még mindig a piacon.

A francia ügyészek szerint a hamis címkéket viasszal kezelték, hogy idősebbnek nézzenek ki, a végeredmény pedig olyan jól sikerült, hogy a palackok majdnem tökéletes másolatai voltak a valódiaknak.

A francia rendőrség akkor kezdett nyomozni, amikor egy borászat jelezte nekik, hogy rossz minőségű hamis boraikat árulják valakik. A nyomozás hat európai országot érint, beleértve Olaszországot és Nagy-Britanniát is, számolt be a BBC.

Franciaország már kérte a két olasz - apa és fia - kiadatását, de mellettük még másokat is letartóztattak vagy kihallgattak.

A Romanee-Conti bort egy mindössze 1,8 hektáros területen készítik, emiatt rendkívül exkluzív. 2011-ben egy 1990-es évjáratú 12 üveges rekeszt 300 ezer dollárért, jelenlegi árfolyamon több mint 60 millió forintért adtak el egy aukción.