Gyurcsány hátra léptetné Mesterházyt és Bajnait

Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíció elnöke megint a Facebookon írt. Nem egyoldalú áldozatot kér, ha ő a közös lista összeállításának az akadálya, ő is kész hátrébb lépni.
Vágólapra másolva!

Egy nappal a Mesterházy Attilának írt levél után újabb levéllel jelentkezett a Facebookon Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnökének címzettje ezúttal Mesterházy Attila és Bajnai Gordon. Gyurcsány a két politikust arra kéri, hogy vizsgálja felül az MSZP és az Együtt-PM szövetség közötti megállapodást, és azt szorgalmazza, hogy egyikük vagy mindkettőjük lépjen hátra, utat nyitva egy közös miniszterelnök-jelölt és egy "teljes körű köztársaságpárti ellenzéki blokk" létrehozása előtt.

A Facebookon pénteken publikált nyílt levélben Gyurcsány Ferenc azt írja: a két párt szövetsége nem fedi le az Orbán-kormánnyal szembenálló demokratikus sokaságot, több százezer szavazó támogatása hiányzik ahhoz, hogy beérjék a Fideszt. Véleménye szerint az MSZP-Együtt-PM-megállapodás nemcsak hogy nem eredményezte az összes ellenzéki választó mozgósítását, hanem nagyon sokakban csalódást keltett.

"Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, mint hogy visszatérünk az eredeti koncepcióhoz, azaz megpróbáljuk létrehozni a köztársaságpárti, demokratikus ellenzéki blokkot. Egy miniszterelnök-jelölttel, egy közös listával és közös egyéni jelöltekkel" - olvasható a szocialista párt és az Együtt-PM vezetőjének címzett levélben. A DK elnöke egyúttal hozzáteszi: nem kér egyoldalú áldozatot, és ha ő a közös lista összeállításának akadálya, készen áll hátrébb lépni és lemondani a képviselőjelöltségről. Egyúttal kezdeményezi, keressék a lehetőségét, hogy előbb-utóbb leüljenek és megállapodjanak a teljes körű köztársaságpárti ellenzéki blokk létrehozásában.

A baloldali ellenzék október 23-ai demonstrációján több, az egyezségből kimaradó párt vezetője - köztük Gyurcsány Ferenc is - bírálta az MSZP és az Együtt-PM választási megállapodását, amely szerint a két szervezet külön listán indul a 2014-es parlamenti választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de mind a 106 egyéni választókerületben csak egy jelöltet állítanak. A DK elnöke már a tüntetésen arról beszélt, ha nincs más megoldás, akkor új vezetőt kell felkérni közös miniszterelnök-jelöltnek.

Az MSZP és az Együtt-PM politikusai szerint viszont a DK felrúgta azt a demonstráció szervezésekor meghatározott alapelvet, hogy a felszólalók nem bírálják egymást. Szocialista politikusok annak a véleményüknek is hangot adtak, a DK által szervezett akció volt, hogy a tömeg egy része az összefogás szó skandálásával akadályozta meg, hogy Mesterházy Attila elkezdje beszédét.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja az ATV csütörtök reggeli műsorában azt mondta, ahhoz, hogy a tárgyalások újranyitásáról lehessen beszélni, a Demokratikus Koalíciónak és Gyurcsány Ferencnek olyan változásokon kellene keresztül mennie, aminek az esélye jelenleg a nullával egyenlő.