Kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás

Vágólapra másolva!
Jövőre a költségvetésből többet költenek oltóanyag-beszerzésre, és kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás. A kötelező védőoltások beadásáért a háziorvosok és a házi gyermekorvosok nem kérhetnek pénzt.
Vágólapra másolva!

Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke. A jövő évi költségvetés előirányzatában oltóanyag-beszerzésre egymilliárd forinttal több jut.

Az eddig az ajánlott kategóriába tartozó oltást szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta, és a tapasztatok indokolták, hogy vegyék fel a kötelező védőoltások sorába, mondta Beneda. A pneuomococcus baktérium elleni oltással középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg.

Az oltóanyag-beszerzésre szánt összegből fedezik a HPV elleni oltóanyag beszerzését is. A méhnyakrák megbetegedésért felelős HPV-vírus elleni - a három oltásból álló - sorozatot jövőre az iskolai kampányoltások keretében lehet majd kérni a 12-13 éves korosztály számára.

A kötelező védőoltások beadásáért a háziorvosok és a házi gyermekorvosok nem kérhetnek pénzt.

Magyarországon jelenleg tíz fertőző betegség ellen van életkorhoz kötött kötelező védőoltás. A gyerekek kötelezően a gümőkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B ellen kapnak oltást.