Megbombázzák Budapestet és keletet

választás 2014, Rogán Antal kampányplakátja a 2010-es választásokról
Vágólapra másolva!
Rogán Antal kontra Juhász Péter, Varga Mihály kontra Szelényi Zsuzsa, Bencsik János kontra Lukács Zoltán – kezd összeállni, hogy milyen egyéni jelöltekkel vágnak neki a pártok a 2014-es választásoknak. Mindkét oldalon Budapesten és a kelet-magyarországi nagyvárosi körzetekben számítanak a legnagyobb csatákra, és néhány helyen a jobbikos és a DK-s jelöltek is okozhatnak meglepetést. Hol vetik be Navracsics Tibort, Vona Gábort vagy Vadai Ágnest?
Vágólapra másolva!

Rengeteg új nevet kell megtanulniuk a választóknak 2014-ben, a pártok ugyanis sok helyen új vagy országosan kevésbé ismert jelöltekkel próbálkoznak. A jobboldalon ennek az az oka, hogy 2014-től összeférhetetlen lesz a képviselői és a polgármesteri poszt, és sok ismert ember (például Pokorni Zoltán, Láng Zsolt, Wintermantel Zsolt, Szalay Ferenc, Borkai Zsolt) nem indul a parlamenti választásokon. A baloldal pedig 31 helyen Együtt-PM-es jelölteket indít, és az MSZP is számos körzetben alig ismert nevekkel próbálkozik, miután Mesterházy Attila háttérbe küldte az ősszocialistákat.

Az új választási törvény jelentősen átalakította a körzethatárokat (a 176 helyett jövőre csak 106 egyéni választókerület lesz), de a 2010-es és 2006-os választási eredmények alapján a pártok így is nagyjából meg tudják becsülni, mekkora esélyük van az egyes körzetekben. Fideszes és szocialista forrásaink is Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken számítanak nagy csatára, így természetesen mindenki megpróbálja ezeken a helyeken indítani a nagyágyúit. Kelet-Magyarországon a Jobbik szólhat bele a küzdelembe, a fővárosban pedig a DK vehet el szavazatokat az MSZP–Együtt-PM-től, ha külön indul.

Nagyágyúk a várnegyedben

Budapesten az utóbbi évek szavazásai alapján hagyományosan jól szerepel a baloldal. 2006-ban a 32 körzetből 28-at nyertek meg a baloldali jelöltek, és bár 2010-ben csak a két angyalföldi körzetben sikerült az egyéni győzelem, így is az átlagnál több szavazatot kaptak a fővárosban a szocialisták. Több fideszes képviselő is azt mondta, hogy Budapesten számítanak a legnagyobb csatákra, és még korántsem biztos, hogy a sikeres fideszes polgármesterek visszavonulhatnak a parlamenti politizálástól.

Például Kocsis Máté józsefvárosi polgármester bejelentette ugyan, hogy a VIII. kerületet vezetné a jövőben is, mégis úgy tudjuk, hogy a pártvezetés továbbra sem tett le arról, hogy őt indítja a kutatásokban gyengén szereplő Vas Imre helyett Budapest 6. választókerületében. Itt a fideszes jelölttel szemben a szocialista Pál Tibor indul majd, a Jobbik pedig Dúró Dóra szóvivőt indítja.

Az egyik legérdekesebb küzdelem várhatóan a Belvárost, a Várnegyedet és a VIII. kerületi Palotanegyedet is magában foglaló 1-es választókerületben zajlik majd. Itt ugyanis országosan ismert pártvezetők versengek 2014-ben. Rogán Antal fideszes frakcióvezető ellenfele a Milla-elnök Juhász Péter lesz, de ebben a körzetben indul várhatóan Schiffer András, az LMP társelnöke is. Úgy tudjuk, a Jobbik is egy országosan ismert politikusát, Hegedűs Lorántnét indítja, a DK pedig a 2010-ben még MDF-es Kerék-Bárczy Szabolcsot jelöli majd. Bár a korábbi választásokon az V. kerületben tudott sikereket elérni a baloldal, az erősen jobboldali Várnegyed várhatóan Rogán javára döntheti el a csatát.

A LEGÉRDEKESEBB BUDAPESTI VÁLASZTÓKERÜLETEK
FIDESZ–KDNP MSZP–EGYÜTT DK
BUDAPEST 1. (I–V.) Rogán Antal Juhász Péter Kerék-Bárczy Szabolcs
BUDAPEST 2. (XI.) Simicskó István Józsa István Bács Márton
BUDAPEST 3. (XII.) Fónagy János Szabó Tímea Bauer Tamás
BUDAPEST 4. (II–III.) Varga Mihály Szelényi Zsuzsa Kecskés Balázs
BUDAPEST 5. (VIVII.) Rónaszékiné Keresztes Mónika Kocsis-Cake Olivio Szabó Zoltán
BUDAPEST 6. (VIIIIX.) Vas Imre Pál Tibor Simon György
BUDAPEST 7. (XIII.) Szalay Péter Hiszékeny Dezső Vadai Ágnes
BUDAPEST 8. (XIV.) Papcsák Ferenc Tóth Csaba Niedermüller Péter
BUDAPEST 9. (X.) György István Burány Sándor Élő Norbert
BUDAPEST 11. (IV.) Hollósi Antal Kiss Péter Arató Gergely
BUDAPEST 12. (XV.) László Tamás Móricz Eszter Hajdú László
BUDAPEST 15. (XVIII.) Kucsák László Simon Gábor Ferencz István
BUDAPEST 16. (XIXXX.) Földesi Gyula Hiller István Nemes László
BUDAPEST 18. (XXII.) Szabolcs Attila Somfai Ágnes Gréczy Zsolt

(Korábban cikkünkben az szerepelt, hogy a budapesti 16. körzetben Tarnai Richárd indul a Fidesz jelöltjeként, ami azonban nem igaz. A hibáért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük!)

Ismerős arcok új ruhában

A jobb- és a baloldalon is nagy csatára számítanak a XI. kerületi Gazdagrétet, Sasadot és a Gellérthegyet is magában foglaló 2. választókerületben (Simicskó István sportügyi államtitkár Józsa István MSZP-s frakcióvezetővel verseng), valamint a II. és III. kerületből álló 4. választókerületben. Ez utóbbiban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy ősfideszessel, Szelényi Zsuzsával méri össze az erejét, aki az Együtt és az MSZP közös jelöltje lesz. Szintén kiélezett lehet a verseny Zuglóban, ahol Papcsák Ferenc fideszes polgármester ellenfele az MSZP-s Tóth Csaba lesz, és Kőbányán, ahol György István fideszes főpolgármester-helyettes ellen az MSZP-ből Burány Sándor, a DK-tól Élő Norbert indul el.

Érdekes küzdelem várható a Terézvárost és Erzsébetvárost egyesítő 5. választókerületben, ahol Rónaszékiné Keresztes Mónika VII. kerületi fideszes alpolgármester ellenfele a PM-es Kocsis-Cake Olivio terézvárosi képviselő lesz. Mindkettőjüknek számolnia kell az egykori erzsébetvárosi polgármesterrel, a DK-sként induló Szabó Zoltánnal, és az Origo információja szerint Fodor Gábor volt SZDSZ-elnök is jelöltetné itt magát a Magyar Liberális Párt színeiben.

A biztos jobboldalinak számító XII. kerületben Fónagy János fideszes államtitkárt Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke szeretné megszorongatni, de a küzdelembe itt bekapcsolódik Bauer Tamás, a DK alelnöke is.

Ahol a DK az MSZP alá vághat

A korábbi szavazások alapján több pesti körzetet is a baloldalnak inkább kedvező terep közé sorolnak mindkét oldalon. Ezeken a helyeken azonban nehezítheti az MSZP és az Együtt dolgát, ha a DK-val tényleg nem állapodnak meg jövő tavaszig, és külön indulnak Gyurcsány Ferenc jelöltjei. A DK-sok ugyanis több pesti kerületben is országosan ismert jelölteket indítanak, akik leszakíthatnak jó pár százalékot az MSZP–Együtt jelöltjéről.

A XIII. kerületben például az MSZP-s Hiszékeny Dezső alpolgármester ellenfele Vadai Ágnes DK-alelnök lesz, a XV. kerületben pedig az MSZP-s Móricz Eszterrel szemben elindul DK-színekben a helyben népszerű Hajdú László volt szocialista polgármester. A szintén baloldali bázisnak számító Újpesten még mindig kérdéses, hogy a súlyos betegséggel küszködő MSZP-s Kiss Péter el tud-e indulni, neki a fideszes Hollósi Antal mellett az egykori oktatási államtitkárral, most DK-s Arató Gergellyel is számolnia kell. A DK szintén ismertebb politikust vet be Rákosmentén, itt az egykori fővárosi MSZP-frakcióvezető, Gy. Németh Erzsébet száll ringbe, a XXII. kerületben pedig a PM-es Somfai Ágnesnek Gréczy Zsolt DK-szóvivővel kell számolnia. A Fidesz itt várhatóan a jelenlegi polgármestert, Szabolcs Attilát indítja.

Szoros verseny Miskolcon és Tatabányán

Vidéken főleg a nagyvárosokban és Kelet-Magyarországon számítanak kiélezett csatára a politikusok. Nagy harc lehet a mandátumokért például Miskolc két egyéni választókerületében, ahol a helyi képviselők mellett országosan ismert politikusok is elindulnak. A 2. választókerületben például Sebestyén László fideszes képviselő ellenfele Varga László MSZP-elnökségi tag lesz, de ebben a körzetben indul Debreczeni József DK-alelnök is. A másik körzetben Csöbör Katalin alsózsolcai fideszes alpolgármester az egykori rádiós újságíróval, a most az Együtt színeiben induló Nagy-Korsa Judittal méri össze az erejét.

A LEGNAGYOBB VÁROSOK EGYÉNI JELÖLTJEI
FIDESZ–KDNP MSZP–EGYÜTT JOBBIK DK
KECSKEMÉT 1. Szemereyné Pataki Klaudia Király József Gyöngyösi Márton Szécsényi Imre
KECSKEMÉT 2 Zombor Gábor Laskovics Diána Oberna Zoltán Kopping Rita
PÉCS 1. Csizi Péter Tóth Bertalan ? Kunszt Márta
PÉCS 2. Hoppál Péter Szakács László ? Nagy Ferenc
MISKOLC 1. Csöbör Katalin Nagy-Korsa Judit Jakab Péter Varga Gergő
MISKOLC 2. Sebestyén László Varga László Pakusza Zoltán Debreczeni József
SZEGED 1. Bohács Zsolt Szabó Sándor Rácz Tibor Binszki József
SZEGED 2. B. Nagy László Bátyai Edina Tóth Péter Csóti Zsombor
DEBRECEN 1. Pósán László Szegedei István Herpelger Róbert Faragó Lajos
DEBRECEN 2. Kósa Lajos Rábai György Kőszeghy Csanád Ábel Varga Zoltán
DEBRECEN 3. Tasó László Pallás György Ágoston Tibor Debreczeni Zsolt
EGER Nyitrai Zsolt Szalóczi Géza Mirkóczki Ádám Hegedűs János
KAPOSVÁR Gelencsér Attila Huszka Imre ? Kolber István
SZOMBATHELY Hende Csaba Nemény András ? Szuhai Viktor
VESZPRÉM Navracsics Tibor Pál Béla Forgóné Kelemen Judit Katanics Sándor

Kiélezett harc lehet Szegeden, ahol a 1. választókerületben Bohács Zsolt fideszes frakcióvezetővel szemben Botka László kabinetfőnöke, Szabó Sándor indul. A másik, Mórahalmot is magában foglaló körzetben B. Nagy László kormánymegbízott ellenfele a Szegedi Szabadtéri Játékok korábbi igazgatója, Bátyai Edina az Együtt jelöltje. Az MSZP-sek nagyon bíznak abban, hogy Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes megnyeri a tatabányai körzetet, ahol a fideszes Bencsik János korábbi polgármestert és államtitkárt kell legyőznie.

A Jobbik Hevesben és Borsodban bízik

A Jobbik már több megyében is bemutatta jelöltjeit, és ezek alapján főleg a kelet-magyarországi körzetekre koncentrál, itt indítják országosan ismert politikusaikat. Jobbikosoktól úgy tudjuk, hogy a pártvezetés elsősorban Heves és Borsod megyében bízik, azt remélik, hogy Heves megyében akár egyéniben is győzhetnek.

Vona Gábor pártelnök el is indul egyéniben Gyöngyösön, ahol Horváth László kormánymegbízott lesz a fideszes, Sós Tamás parlamenti képviselő pedig az MSZP-s ellenfele. A hatvani körzetben a jobbik Sneider Tamás alelnököt veti be Szabó Zsolt hatvani fideszes polgármesterrel és Korózs Lajos MSZP-s elnökségi taggal szemben. A harmadik Heves megyei körzetben, Egerben a nemzeti konzultációkkal megbízott Nyitrai Zsoltot indítja a Fidesz, ő az együttes Szalóczi Gézát, az Egri Dohánygyár egykori vezetőjét és Mikróczi Ádám Jobbik-szóvivőt kapja ellenfélként.

Egyéniben indul Navracsics és Lázár

A pártvezetők közül sem Orbán Viktor, sem Semjén Zsolt, sem Mesterházy Attila, sem Bajnai Gordon, sem Gyurcsány Ferenc nem indul egyéniben 2014-ben. Az ismertebb országos politikusok közül csak listán lesz jelölt Szijjártó Péter fideszes államtitkár, az MSZP-ből Botka László választmányi elnök, az Együttből Szigetvári Viktor, a PM-ből Karácsony Gergely, a DK-ból Molnár Csaba. Az ismertebb fideszes politikusok közül viszont elindul egyéniben Navracsics Tibor (Veszprém), Lázár János (Hódmezővásárhely), Hende Csaba (Szombathely), Kósa Lajos (Debrecen). Az MSZP-ből pedig Simon Gábor elnökhelyettes (Budapest XVIII. kerülete), Harangozó Tamás (Szekszárd), Hiller István volt pártelnök (XIX–XX. kerület), Nyakó István volt szóvivő (Ózd), Baja Ferenc (Nagykáta) és Szekeres Imre (Jászberény) is kapott egyéni körzetet.