Egyik nap normális volt, másnap lehányta az ajtómat

túszdráma dunaújvárosban, szomszédok nyilatkoznak
Vágólapra másolva!
Sokat ivott, a szomszédokkal néha összekapott, de a családjával korábban soha nem hallották veszekedni azt a dunaújvárosi férfit, aki kedden állítólag megfenyegette és kizárta a lakásból az élettársát, tíz hónapos kislányát pedig magánál tartotta. A családi veszekedéshez a TEK is kivonult, de a túszejtésnek kikiáltott csetepaté minden erőszak nélkül rendeződött.
Vágólapra másolva!

Hétköznapi családi veszekedésből kerekedett túszdráma kedden délelőtt Dunaújvárosban, a Szórád Márton úton. Egy harmincéves férfi veszekedés közben bántalmazta, majd kizárta élettársát a közös lakásukból, tíz hónapos kislányukat pedig magánál tartotta, a Dunaújváros.com szerint elbarikádozta magát, és robbantással is fenyegetőzött.

Ebbe a lakásba zárkózott be F. Attila Fotó: Pályi Zsófia – Origo

A nő bejelentést tett a rendőrségen, állítása szerint a férfi azzal fenyegette, hogy megöli. Mivel a rendőrség a lakásban maradt kisgyerek és a férfi fenyegetése miatt úgy értékelte, hogy túszejtés történt, a Terrorelhárítási Központ is kivonult a tízemeletes panelhez. „Sokan voltak, nagyon sokan, ennyi rendőrt egy helyen még nem is láttam, nem is értettem, mire ez a nagy felhajtás egy ember miatt” – mondta az egyik szomszéd, de hogy pontosan hogyan történt az akció, abból a házban lakók nem sokat láttak, mivel nem jöhettek ki a lakásukból.

A TEK a lépcsőházban, a negyedik emeleten találkozott össze az apával, aki egy felsőbb emeletről ballagott lefelé, karján a kislányával. A rendőrök felszólítására átadta a gyereket, és minden ellenállás nélkül megadta magát – mondta el Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az Origónak.

Hogy a harmadikon lakó férfi mit keresett a negyedik emeleten, az egyelőre nem világos. Egy a hetedik emeleten lakó nő szerint nála járt fent a férfi a kisgyerekkel. „Nem, nem kért segítséget” – mondta kérdésünkre. „Korábban járt nálam, kérdezte, hogy mikor lehet leadni a MÉH-ben színesfémet, mert mi szoktunk bevinni, és neki is lenne leadnivalója. Aztán ma délelőtt meg feljött a gyerekkel” – adott kissé homályos választ a nő, majd minden további magyarázat nélkül becsukta maga mögött a lépcsőház ajtaját.

A szomszédok még nem láttak ennyi rendőrt Fotó: Pályi Zsófia – Origo

A tízemeletes panel a város egyik legforgalmasabb útja mellett, egy óvoda és egy általános iskola közvetlen szomszédságában áll, de az őszi szünet miatt kedden kora délután, a rendőrök elvonulása után már nagyon csendes volt a környék. A házban lakók a függönyök mögül, óvatosan még figyelték a néhány ott maradt helyszínelő munkáját, de a házból csak kevesen merészkedtek ki, a rendőrök pedig senkit nem engedtek be a lépcsőházba.

Így fogta el a TEK a férfit a lépcsőházban

„Én ugyan beszéltem vele néha, de nem ismerem. Rendes gyereknek tűnt, nem gondoltam, hogy így kijön belőle az állat. Inni ugyan ivott, de hát mindenki iszik” – mondta egy fiatal, a lépcsőházból a kisbabájával kilépő apuka, aki azt mondta, előfordult, hogy az egyik szomszédnál együtt iszogatott F. Attilával, de csak felületes dolgokról beszélgettek, azt sem tudja, hogy a férfinak van-e munkája, vagy nincs.

Abban minden közeli szomszédja egyetértett, hogy sokat ivott. „Hogy honnan tudom? Hát a sörösdoboz vagy a kétdecis szesz mindig ott volt a kezében, anélkül nem lehetett soha látni” – mondta az egyik nyugdíjas asszony. A közvetlen szomszédai szerint F. Attila kedden reggel is részeg volt, látták őt. „Nem szoktunk balhézást hallani, de ma reggel veszekedtek” – mondták, de az ajtócsapkodáson és az indulatos hangokon kívül senki nem hallott semmit. „Talán féltékenység, az lehetett az oka” – tippelt az egyik szomszéd, mert hogy ő sem hallotta soha, hogy problémáik lettek volna.

A rendőrök komolyabb akcióra készültek Fotó: Pályi Zsófia – Origo

Pedig F. Attila nem könnyű eset – mondta egy alattuk lakó nyugdíjas nő. „Előfordult, hogy egyik nap tök normális volt, még kávézni is behívtam, elbeszélgettünk, másnap meg beivott, aztán lehányta az ajtómat meg a kiaggatott növényeimet” – mondta Vali.

F. Attila és vékony, törékeny élettársa körülbelül a gyerek megszületése óta lakott a házban, a férfi szüleinek lakásában. Kedden délelőtt senki nem volt már otthon, a rokonokat F. Attilával együtt bevitték a rendőrségre kihallgatásra. A férfit előállították, a rendőrség cikkünk megjelenése után azt közölte, hogy a férfit súlyos testi sértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették.