Állati csontokkal hamisított katonasírokat

Vágólapra másolva!
Elfogtak Vietnamban egy katonasírok felkutatásában segédkező férfit, miután kiderült, hogy a gyanúsított állati csontokat ásott el a vietnami háborúban elesett katonák állítólagos sírhelyein, hogy pénzhez jusson. Csaknem 75 millió forintnak megfelelő összeget kaphatott volna.
Vágólapra másolva!

A csalással vádolt Nguyen Van Thuy helyi sajtójelentések szerint 105 katona nyughelyét "azonosította", amiért több mint 350 ezer dollár (csaknem 75 millió forint) illette volna meg egy állami bank által kezelt jótékonysági alapból. A vietnami férfi állati csontokat ásott el a vietnami háborúban elesett katonák állítólagos sírhelyein, hogy hozzájuthasson az ismeretlen áldozatok azonosítására létrehozott jótékonysági pénzalap kifizetéseihez.

Az átverésre azután derült fény, hogy katonai törvényszéki orvosszakértők kilenc sírról megállapították, emberi maradványok helyett állati csontokat rejt.

A sírfeltárásokat támogató vietnami bank szerdai közleménye szerint a jótékonysági pénzalappal segítséget akarnak nyújtani azoknak a családoknak, amelyek a mai napig nem tudnak háborúban elesett hozzátartozóikról. A bank nem vállal felelősséget a férfi tettéért. Az intézet igazgatója elmondta, Thuyt azok után bérelte fel, hogy az 54 éves férfi segített neki megtalálni háborúban elesett édesapja földi maradványait.

A feltárások költségeit kezelő pénzalapot a bank alkalmazottjainak adományaiból gyűjtötték össze, Thuy minden egyes feltárt sírhely után 3570 dollárt (hozzávetőleg 760 ezer forintot) kapott. Az 1955 és 1975 között zajló vietnami háborúban több mint egymillió vietnami katona esett el, közülük mintegy 300 ezer embert tömegsírokban temettek el, 200 ezer eltűnt maradványait pedig még a mai napig is keresik.