Magyarázatot vár a külügy az USA-tól a lehallgatások miatt

Vágólapra másolva!
A lehallgatási ügy miatt előállt helyzet tisztázását várja Magyarország az USA-tól. A kérdés napirendre kerül Martonyi János külügyminiszter és Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes csütörtöki tárgyalásán is.
Vágólapra másolva!

Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarább tisztázza a helyzetet, és adjon magyarázatot a lehallgató-átjátszó állomásokról szóló hírekre - közölte a Külügyminisztérium. A minisztérium arra reagált, hogy a WikiLeaks az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel.

Az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elektronikus lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) lehallgató-átjátszó központjainak térképét és a többi anyagot Edward Snowdentől, az NSA volt szerződéses alkalmazottjától származó információk alapján tette közzé Twitter-oldalán a kiszivárogtató portál. A térképen Moszkva, Párizs, Peking, Berlin és több tucat más nagyváros, köztük Budapest is szerepel.

A külügy szerint Magyarország határozottan kiáll az emberi jogok, így a magánszféra védelme mellett is. "Aggasztónak tartjuk azokat az információkat, amelyek a lehallgató-átjátszó állomásokról szólnak, és elvárjuk, hogy az Egyesült Államok, a korábban a nagykövetétől kérteknek megfelelően, mihamarább tisztázza a helyzetet, magyarázatot adjon a történtekre."

A téma szerepel Martonyi János külügyminiszter és Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes csütörtöki tárgyalásának témái között is. Nuland a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés országai külügyi tárcavezetőinek találkozójára érkezik Magyarországra.

A Külügyminisztérium szerint a lehallgatási ügy túlnőtt a kétoldalú kapcsolatokon, Magyarország európai uniós és más fórumokon is keresi a megoldást.

Az EU állam- és kormányfői múlt pénteki brüsszeli tanácskozásukon figyelmeztettek, hogy a bizalomhiány alááshatja a közös munka hatékonyságát. Tudomásul vették azt a német-francia kezdeményezést, amelynek célja, hogy még az év vége előtt megállapodás szülessen a titkosszolgálati együttműködésről az Egyesült Államokkal.

A külügy szerint Magyarország később, a konkrét javaslatok ismeretében dönt az ehhez való csatlakozásról. A magyar diplomácia az uniós együttműködésen túl az Emberi Jogi Tanács, valamint az ENSZ-közgyűlés keretein belül is részt vesz azokban a folyamatokban, amelyek a megoldáshoz vezethetnek.

Martonyi János egy szerdai sajtótájékoztatón közölte, helyre kell állítani a bizalmat az Egyesült Államokkal. Azt is mondta, hogy még nem kapott választ az amerikai nagykövetnek korábban feltett kérdésére, hogy magyar embereket, intézményeket megfigyeltek-e.