Elmúlt a remegésem, mert megjött a fizetésem

Vágólapra másolva!
Ha hihetünk a Bikininek, fizetésnapon még a fák is máshogy állnak, mint egy rendes hétköznapon. A Belga himnuszt írt a fizetésnaphoz, de a különleges alkalom sok más művészt is megihletett. Mi a közös a szocialista kisváros és a század eleji amerikai munkás nagy napjában?
Vágólapra másolva!

Belga: Fizetésnap

A fizetésnap-életérzés himnusza, ami olyan pontosan írja le, hogy múlik el az ember remegése, ha megjön a fizetése, hogy a szerkesztőségből többen is kérték, hogy ez a szám mindenképpen szerepeljen a fizetésnapról szóló cikkben. Ünneplőruha, szelebrésön, és olyan jól idézhető sorok, mint a "fogok venni kenyeret meg iPhone-t", és a lényeget jól összefoglaló "szarom le a csekket, élni is kell".

Classified: Pay Day

És hogy ez nem csak magyarul van így, azt Classified Pay Day című száma bizonyítja. A kevéssé ismert kanadai rapper is arról énekel, kevesebb leleménnyel, hogy ha végre eljön a várva várt nap, elmúlik a remegése, és vehet pár cuccot a csajának.

Hobo Blues Band: Péntek esti hős

Akinek fizetésnapon mi más járna az eszében, mint hogy minél mélyebben elmerüljön a pesti éjszakában. Friss az inge és vastag, teletankolt Mercivel indul a Piafba, és még az önbizalma is megjön.

Cseh Tamás: Hova megy ma az Uránváros

Hát hova menne máshova fizetésnapon, mint kocsmába? A bányász végre kipróbálja az Olimpia bárját, ahol a pezsgőben gyöngy van, príma dobos és príma lányok, fülükben ékszer, és minden szép nő ugrik egy szóra.

KFT: Kovács Pál

Új lelket küld a teremtő a Földre, kap egy testet, a neve Kovács Pál lesz, az egyik nagy öröme pedig az lesz az életben, hogy fizetéskor meghívhat majd néha egy kolléganőt egy feketére.

Bikini: Ébredés után

Ha hihetünk D. Nagy Lajosnak, akkor fizetésnapon még a fák is máshogy állnak: ferde vigyázzban.

Charlie Chaplin: Pay Day

Míg a zenében igen, az Origo Filmklub szakértői szerint a filmművészetet nem érintik meg ilyen proli témák, mert a filmekben az emberek szép, tágas lakásokban laknak, annak ellenére, hogy látszólag sosem dolgoznak, a fizetésnappal meg aztán pláne nem foglalkoznak. Szerencsére nem volt ez mindig így, Charlie Chaplinnek még téglát kellett pakolnia azért, hogy végül persze kisebb fizetést kapjon, mint amekkorát megérdemelt. A fizetésnap persze itt is a kocsmában ér véget.

Hol máshol, mint egy kocsmában örökíti meg a fizetésnapot az egyetlen képzőművészeti alkotás is, amit felleltünk: Nagy Károly 1962 körül készült Retyerutya (Fizetésnap) című képét közel félmillió forintért meg is vásárolhatja bárki – mondjuk egy jobb fizetésnapon.