Újabb három hónapig nyomoznak a Portik-Laborc találkozók ügyében

Vágólapra másolva!
Április 30-a óta vizsgálódnak, de semmit sem lehet tudni az ügyről, csak annyit, hogy nincs gyanúsítottja. 
Vágólapra másolva!

Újabb három hónappal, február 7-ig meghosszabbította a Központi Nyomozó Főügyészség a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető találkozóinak ügyében hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt indított nyomozást. Nagy Andrea, a rendőrség szóvivője hozzátette, az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja, további részletekről pedig a nyomozás érdekeire figyelemmel nem adhatnak tájékoztatást.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderült, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Április 30-án bejelentették, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel. A bizottság május 14-én tartotta meg alakuló ülését. Október 15-én a ténymegállapító albizottság LMP-s elnöke, Mile Lajos az MTI-nek elmondta, hogy véget ért a meghallgatások első köre, s a következőkben a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető találkozóit vizsgáló albizottsági meghallgatások magasabb szinteken folytatódnak. Mile Lajos elmondta továbbá, az ügyben illetékes bírótól megkapták az engedélyt, hogy Portik Tamás meghallgatása érdekében felvegyék a kapcsolatot ügyvédjével.

Múlt szerdán a ténymegállapító albizottság ülése elmaradt, mert a két meghallgatni tervezett ember közül egyikük jelezte, nem tud megjelenni a bizottság ülésén.

A Népszabadság szerdai közlése szerint Laborc Sándor levélben mondta le részvételét. A lap által idézett levélben az NBH egykori vezetője azt írta: "Az idő múlásával sincs okom megváltoztatni azt az egy évvel az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt személyesen is kifejtett álláspontomat, miszerint a politika és a média által sulykoltan Portik-Laborc-találkozóként elhíresült, a valóságban tisztán szakmai kérdésben jogszerűen és szakszerűen jártunk el. Kocsis Máté állítását igazoló bizottságuk ténykedésével összefüggően az eddig általam is tapasztaltak miatt nem kívánok eleget tenni a meghívásuknak, mert nem akarom részvételemmel szakmailag legitimálni azt a tevékenységet, amelyet ebben az ügyben, függetlenül a tényektől, politikai célokra használnak fel".

Mile Lajos az MTI-nek azt mondta, a Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló albizottság következő ülését keddre tervezik, arra ismételten meghívják Laborc Sándort, s remélik, hogy meg fog jelenni a bizottság előtt.