32 milliós kártérítés a vörösiszap-katasztrófa miatt

Vágólapra másolva!
Ez az első kártérítésről szóló bírósági ítélet a 2010 októberében történt vörösiszap-katasztrófa óta. A Mal fellebbez.
Vágólapra másolva!

Elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék arra kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t a hogy 32 millió forint kártérítést fizessen egy családnak a vörösiszap-katasztrófában okozott nem vagyoni kárért.

Az ítélet szerint a cég a 2010. október 4-én az ajkai gyártelepén lévő X-es iszaptározó gátfalának átszakadásával összefüggésben megsértette egyebek között a felperesek jogát a testi épséghez és az egészséghez, valamint az emberi méltósághoz és az egészséges környezethez.

A bíróság ezért arra kötelezte a Mal Zrt.-t, hogy az öttagú kolontári család alkotta felperesek közül a szülőknek 9 és 12 millió forintot, egyik, a katasztrófában megsérült gyermeküknek 5 millió forintot, két másik gyermeküknek pedig 3-3 millió forintot fizessen meg 15 napon belül. A cégnek a 32 millió forint után a családnak a katasztrófa napjától számított mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal egyező késedelmi kamatot és 1 millió 16 ezer forint perköltséget is meg kell fizetnie, illetve az államnak 900 ezer forint illeték mellett további 256 ezer 250 forint állam által megelőlegezett költséget köteles megtéríteni.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vörösiszap-katasztrófát a Mal Zrt. veszélyes üzemi tevékenységi körén belül eső ok okozta, a nem vagyoni kártérítési igény megalapozott.

Magyar György, a károsult család jogi képviselője szerint a megítélt összeg nagyjából megegyezik a keresetben benyújtottal, ezért nem fellebbeznek. Ez az első összegszerű kártérítésről szóló ítélet a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban - tette hozzá. Véleménye szerint a bíróság heroikus munkával megállapította az esetleges eszmei kár értékét. Ugyanakkor mivel a Mal Zrt. jelenleg felszámolás alatt áll, az összeg mihamarabbi kifizetése érdekében meg kellene előlegezni más forrásból a megítélt összeget a családnak, mivel a jogerős ítéletig még egy év is eltelhet - mondta.

Pál Helga, a Mal Zrt. jogi képviselője közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.