Közép felé lökheti a Jobbikot a Magyar Hajnal

Magyar Hajnal néven új nemzeti, nacionalista párt alakul
Vágólapra másolva!
A Magyar Hajnal párttá alakításától nem tartanak a jobbikos képviselők, de puszta léte is formálhatja a Jobbikot, elszívhatná a már nem kívánt szélsőségeseket, és a közép felé tolhatná a pártot. A Magyar Hajnalnak még a Jobbiktól eltávolodott képviselők is nemet mondtak, de folyamatos támadásaikkal okozhatnak kellemetlenségeket a Jobbiknak.
Vágólapra másolva!

Mióta az egyik legjelentősebb politikai erőnek számít a Jobbik, a róluk szóló cikkek talán legnépszerűbb témája az úgynevezett mérsékeltek és radikálisok közötti törésvonal. A legkülönfélébb médiumok azonban hiába vizionálják évek óta következetesen a közelgő pártszakadást, néhány kieső képviselőn kívül nem került nyilvánosságra olyan konkrétum, amely alátámasztaná a párton belül képzelt feszültséget.

Az elmúlt pár hétben azonban több minden is utalt arra, hogy ha nem is gyökeres, de érezhető elmozdulás várható a Jobbik politikájában. Jobbikos képviselők nyíltan beszéltek arról, hogy meg kell szabadulniuk szélsőséges szimpatizánsaiktól, majd szív alakú üzenetekkel és giccses kampányfilmmel támasztották alá, hogy mostantól valóban mindenkihez próbálnak szólni, nem csak a sajátjaikhoz. Az irányváltást katalizálja, hogy a múlt héten párttá alakult a Magyar Hajnal.

Közép felé lökhetik a Jobbikot

„A Magyar Hajnalnak, ha nem is szándékoltan, de üdvös hatása is lehet: talán jobban kihozná a kontrasztot, hogy a Jobbik nem szélsőséges párt. Profiltisztítást is hozhat, és a közép felé mozdíthatja a Jobbikot” – mondta Hegedűs Tamás. A jobbikos képviselő szerint egy olyan erőnek, amely jobbszélről támadja a Jobbikot, identitásképző ereje is lehet, formálhatja a Jobbikot, és világosabbá teheti, hogy hol kell meghúzniuk a határaikat. „Akik valóban szélsőséges nézetek iránt vonzódnak, és ha kritikusan is, de a Jobbikra szavaztak, most van egy alternatívájuk” – mondta Hegedűs.

Jobbra Kisgergely András, a párt elnöke Forrás: MTI/Marjai János

Novák Előd alelnök a gyöngyöspatai időközi polgármester-választást hozta fel példaként, amikor szerinte a 34 százalékkal nyerő Juhász Oszkárt az is segíthette, hogy volt egy nála is radikálisabb induló, Esze Tamás, aki 11 százalékot szerzett. Bár Esze szereplése is azt mutatja Novák szerint, hogy politikailag nem abszurd elképzelés a Magyar Hajnal megalapítása („a Jobbiktól jobbra is lehet élet”), de mostani formájában komolytalan gittegyletnek tartja.

Kurucos vonal

A Jobbikból kiábrándultak által alapított pártról valóban nehezen elképzelhető, hogy számottevően meggyengítené a Jobbik táborát, és ez alapvetően két okra vezethető vissza. A tevékenységét részben a Jobbik lejáratására építő Magyar Hajnalnak még a Jobbikkal kritikus, a pártból kilépett képviselőket sem sikerült megnyernie, Lenhardt Balázs és Endrésik Zsolt is azt mondta az Origónak, hogy hiába keresték meg őket, végül nem lettek párttagok. „A honlapjukon szereplő több írás stílusával és tartalmával sem tudtam azonosulni” – indokolta Lenhardt, aki a párttá alakulást is időszerűtlennek tartotta. Jobbikosok szerint a két számottevő szélsőjobboldai szervezet, az Új Magyar Gárda és a Hatvannégy Vármegye is egyértelműen jelezte, hogy a Jobbik szövetségesei maradnak.

A jobbikosok szerint nem fog számottevően csökkenni a táboruk Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Több, egymástól független forrástól is úgy tudjuk, hogy a mozgalom központi szereplője Molnár Balázs, akiről a radikális jobboldalon elterjedt nézet, hogy 2010 körülig a Kuruc.info főszerkesztője volt. 2008-ban Polgár Tamás (Tomcat) is megnevezte a portál szerkesztőjeként, de az ügyészség ezt nem tudta bebizonyítani. Molnárt nagyon nehéz természetű, kifejezetten konfliktuskereső emberként írták le, így többen pár hónapot sem adnak a szervezetnek. „Nemzeti oldalon mindenki szeret a saját útja után menni, itt mindenki nemzetmegváltó, így kódolva vannak a konfliktusok” – mondta egy, a Magyar Hajnalt visszautasító forrás.

Bár a megkérdezett jobbikosok közül senki sem gondolja, hogy a Magyar Hajnal számottevő riválisa lehet a pártnak, abban megosztottabbak, hogy mennyire lehet veszélyes a pártra a folyamatos támadásaival. „Kis részt talán leszakíthatnak a Jobbikból, de attól nem tartok, hogy eget rengető dolgok derülnek ki. A kockázat azért megvan, és rá is fognak utazni minden olyan ügyre, amelyből botrányt remélnek” – mondta Hegedűs Tamás. Novák Előd szerint a Jobbiknak lekötheti az energiáit, és demoralizálhatja a Magyar Hajnal támadásai, de tudatosan nem reagálnak rájuk, mert akkor folyton csak a csúsztatásokat kéne pontosítaniuk, miközben a Jobbik építőbb dolgokkal kíván foglalkozni.