Letöltendő börtönt kértek Laborc Sándorra

Vágólapra másolva!
A Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójára letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a főügyészség.
Vágólapra másolva!

Galambos Lajos és Szilvásy György esetében hosszabb időtartamú, Laborc Sándor esetében az első fokon kiszabott felfüggesztett helyett letöltendő börtönbüntetést kért a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség abban az indítványban, amelyet október 30-án nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblának – írta kedden a nol.hu.

A portál felidézte, hogy júliusban a Debreceni Törvényszék két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Szilvásy György volt szocialista titokminisztert és Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját. Galambos Lajost kémkedésben találta bűnösnek a bíróság, Szilvásy Györgyöt pedig felbujtóként ítélték el. Szintén bűnösnek találták, és egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Laborc Sándor volt NBH-főigazgatót, amiért nem tárta fel az elődje által elkövetett törvénysértéseket.

A cikkben ismertetik, hogy a Fellebbviteli Főügyészség az indítványában Galambos Lajos és Szilvásy György büntetésének súlyosbítását kérte, továbbá azt, hogy mindkettőjüket tiltsák el a közügyek gyakorlásától. A főügyészség Laborc Sándor esetében azt indítványozza, hogy a bíróság "mellőzze a büntetése végrehajtásának felfüggesztését", mellékbüntetésként a főigazgatót is tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és az ítélet indoklásában jelezze, hogy tettének elkövetésekor Laborc hivatalos személy volt.

Az első fokon felmentett P. László esetében azt indítványozták, hogy az ítélőtábla mondja őt ki bűnösnek bűnsegédként elkövetett kémkedésben, és ítélje próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre – olvasható a Nol.hu-n.

Mivel az ügyészég nem közölte, hogy milyen ügyben vették őrizetbe a férfiakat, elég sok találgatás látott napvilágot őrizetbe vételük óta. A magyar sajtó többek között már az Egymásért Alapítvánnyal, a magyar Mol-részvények orosz kézre kerülésével és kormányzati portálok feltörésével is összefüggésbe hozta őket.

A Heti Válasz pedig azt írta, hogy a titkosszolgálati vezetők azt szerették volna megtudni, hogyan jutottak el titkosszolgálati információk a Fideszhez. A lap szerint a Szilvásy-ügyben letartóztatott negyedik férfinak az volt a feladata, hogy ezt kiderítse.