Vágólapra másolva!
Nem tűrik az erőszakot, a képviselő pedig állítólag bántalmazta volt élettársát.
Vágólapra másolva!

Az LMP Országos Választmánya felkéri a párt zuglói területi szervezetét, hogy törölje a párt tagnyilvántartásából a garázdasággal vádolt Várnai Lászlót - ezt a testület szerdai döntése után Szél Bernadett mondta el az MTI-nek. A választmány egyúttal felszólítja a politikust, hogy mondjon le a XIV. kerületi önkormányzati képviselői posztról.

Szél Bernadett azt mondta, hogy az LMP etikai bizottsága kedden olyan állásfoglalást hozott, amelyik szerint Várnai László július 9-e óta már nem is tagja a pártnak. Ezt azzal indokolták, hogy a zuglói képviselő május 8-án - az ellene indult ügyészségi eljárás miatt - párttagságának kéthónapos felfüggesztését kérte. Miután a határidő lejárt, Várnai László nem kezdeményezte írásban tagviszonyának helyreállítását, ezért az a párt alapszabálya alapján automatikusan megszűnt.

Zéró toleranciát hirdettek, nem tűrik a bántalmazást és ez különösen igaz a nők bántalmazására - tette hozzá Szél. Szerinte tanúk vannak arra, hogy az önkormányzati képviselő bántalmazta volt élettársát, gyermeke anyját, de a társelnök azt nem részletezte, hogy a bántalmazás hogyan történt.

Várnai László szerint semmi sem indokolja, hogy visszaadja a XIV. kerületi önkormányzatban szerzett képviselői mandátumát. Az mondta: megfellebbezi a kizárásáról szóló döntést, mert azt egy adminisztratív indok alapján hozták meg. Várnai szerint a döntéssel az LMP egy szintre hozta a súlyos testi sértéssel gyanúsított Balogh József egykori fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselővel, aki beismerte, hogy bántalmazta élettársát.

Hozzátette: "sokaknak fájt az LMP-ben az önkormányzati sikerem és ismertségem", ugyanis a párt "az elmúlt három évben 2,5-3 százalékra jutott" országosan, amiért "senki nem vállalja a felelősséget". Várnai László emellett határozottan cáfolta, hogy bántalmazta volna volt élettársát. Szavai szerint "veszekedtünk, huzakodtunk, de nem volt bántalmazás, (...) ez nem ment túl egy rossz családi veszekedésen". Hangsúlyozta, hogy az ügyben nem született ítélet.

A Magyar Hírlap kedden a Fővárosi Főügyészség tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy garázdaság vétsége miatt eljárás indult a XVI. kerületi rendőrkapitányságon Várnai László zuglói önkormányzati képviselő ellen, aki emiatt felfüggesztette LMP-s tagságát. A lap megkereste Várnai Lászlót, aki annyit mondott: szakítása után gyermekelhelyezési pere volt, amely azután rendben lezárult. Visszautasította azokat a híreket, hogy felesége vagy élettársa bántalmazása miatt indult volna eljárás ellene.