Leszedték Kovács László nevét Herman Ottó sírjáról

Vágólapra másolva!
Visszaállították eredeti állapotába Herman Ottó sírját a felsőhámori temetőben.
Vágólapra másolva!

Eredeti állapotába állították vissza Herman Ottó síremlékét a miskolci felsőhámori temetőben, amelyet a közelmúltban Kovács László, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője átépíttetett, s emiatt a Nemzeti Örökség Intézete is felemelte szavát.

Koczák Szilvia, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője csütörtökön az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az önkormányzat korábbi ígéretének, valamint a hatályos jogszabályoknak megfelelően a nap folyamán megkezdték a síremlék eredeti állapotba történő helyreállítását, a Kovács László által állíttatott síremléket átszállítják a lillafüredi Herman Ottó-emlékház udvarába.

Az MTI tudósítója a helyszínen, a felsőhámori temetőben csütörtökön délután már azt látta, hogy a legnagyobb magyar polihisztorként emlegetett természettudós, ornitológus, néprajzkutató, régész, politikus Herman Ottó (1835–1914) sírja ismét eredeti állapotában látható.

Herman Ottó hamvai 1965-től nyugszanak a Miskolchoz tartozó Felsőhámor temetőjében, mellette Vásárhelyi István (1889–1968) természetkutató, zoológus sírja található. A miskolci önkormányzat szerdai közleménye szerint Vásárhelyi István síremlékének méltó állapotba hozásáról egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek a Vásárhelyi családdal.

A két síremléket a közelmúltban építtette át Kovács László, lefedette gránittal, amelybe belevésette a tudósok nevét. Herman Ottó sírján felirat is jelzi: a "síremléket állíttatta dr. Kovács László önkormányzati képviselő, 2013."