Orbán Viktor fantasztikus távlatokat nyit a családoknak

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint Magyarország túl van a saját igazáért folytatott küzdelmen, sokkal kifinomultabb, szakmaibb típusú munka következik a következő néhány évben.
Vágólapra másolva!

Magyarország 2010-hez képest ma szabad és független ország - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Szerinte Magyarország ma a saját lábán áll, és van annyi pénze, hogy olyan intézkedéseket vezessen be, mint például a sertésáfa-csökkentés vagy az újabb családpolitikai támogatások. Az újabb családi támogatásokról a miniszterelnök azt mondta, hogy aki családban képzeli el az életét, annak ezek fantasztikus távlatokat nyitnak.

A kormány döntése értelmében a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti. Orbán Viktor szerint ez egy olyan akcióterv, amelynek pontos hatásait nehéz kiszámolni, de fél vagy egy év elegendő lesz a hatások megismerésére, így a következő költségvetési évben le lehet majd vonni a következtetéseket.

Mindezen intézkedések mögött a gazdaság javuló teljesítménye áll, és csak azért lehetséges mindez, "mert sikerült kölcsönösen megnyernünk egymást", az ország vezetőinek és az embereknek a gazdaság átalakítására - jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, mindvégig azt gondolta, hogy ha az elmúlt három és fél évben követett útvonalon "végigmegyünk, akkor a végén az ellenfeleink is azt fogják mondani, hogy nocsak", hiszen "egy idő után csak szemet szúr", hogy amikor jól és rosszul teljesítőkre osztják az Európai Unió országait, akkor a magyarok rendre abban a csoportban szerepelnek, amely jó minősítést kap.

"Egy idő után ki kell mondani, hogy bár nem tetszett nekünk, amit Magyarország csinál, mert megadóztatta a bankjainkat meg a nemzetközi cégeinket, meg másképp gondolkodik, mint mi, erősebbek a nemzeti érzelmek Magyarországon, mint az unió számos államában, és lehet, hogy ez nekünk nem tetszik (...), de ez mégis a magyarok élete meg a magyarok sorsa, ők döntenek róla" - fejtette ki.

Orbán Viktor megítélése szerint Magyarország a saját igazáért folytatott küzdelmen túl van, sokkal kifinomultabb, szakmaibb típusú munka következik a következő néhány évben. Ha ezt a költségvetést, "így, ahogy van", a parlament elfogadja, és "utána végre tudjuk hajtani, és nem történik változás a politikai felállásban", akkor "fantasztikus évek előtt áll Magyarország" - mondta.

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában felvetette azt is, hogy a Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahitelügyekkel kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek az elmúlt időszakban a devizahitelek ügyében. Az embereket viszont nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy bevezetnek egy kormányzati megoldást, majd azzal ellentétes bírósági ítéletek születnek, az ugyanis jogi zűrzavart eredményezne. Ezért van szükség szerinte egy olyan jogegységi döntésre, amely után a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek. "Ha látjuk, hogy itt rend lett, akkor a kormány kockázat nélkül, az emberek mindennapi életének felborítása kockázata nélkül tud úgy döntést hozni, hogy az összhangban legyen az igazságszolgáltatás által kialakított jogi helyzettel" - mondta a kormányfő.