Bajnai Gordon: Viktor, neked menned kell

Vágólapra másolva!
Bemutatta 31 egyéni jelöltjét az Együtt-PM, amely országos gyűlést tartott szombaton Budapesten. Az indulók között van Teket Melinda, aki Baján lesz jelölt, Nyírbátorban pedig az egykori fideszes Helmeczy Lászlót jelöli az Együtt, a PM-ből Szabó Rebeka és Scheiring Gábor képviselők is elindulnak egyéniben. Bajnai Gordon, az Együtt vezetője arról beszélt, hogy a jövő évi választás népszavazás lesz Orbán Viktorról, akivel nem lehet normális Magyarország, így le kell őt váltani.
Vágólapra másolva!

Az Együtt eddigi rendezvényeihez képest is szokatlanul nagy taps és üdvrivalgás fogadta Bajnai Gordont az Együtt-PM országos jelöltbemutató gyűlésén szombaton. A hosszú taps és éljenzés után Juhász Péter, a Milla vezetője egyenként mutatta be a szövetség egyéni választókerületi jelöltjeit.

Az MSZP és az Együtt megállapodása szerint a 106 választókerületből 75-ben a szocialisták, 31-ben pedig az Együtt-PM állít jelölteket. Az Együtt-PM pénteken már bemutatta a budapesti indulókat, most viszont felsorakozott Bajnai Gordon és az Együtt-PM elnöksége mögött mind a 31 induló. Az érdekesebb jelöltek között van Teket Melinda, aki Baján száll versenybe a parlamenti mandátumért a fideszes Zsigó Róberttel. Úgy tudjuk, eredetileg nem Teketet jelölte volna az Együtt, de a bajai időközi választson mutatott teljesítménye alapján mégis ő kapja a lehetőséget. A gyűlésen Bajnai egy nagy virágcsokorral fogadta Teketet.

Bajnai és jelöltjei Forrás: MTI/Illyés Tibor

Miskolcon egy volt rádiós újságírót, Nagy-Korsa Juditot indítja az Együtt, Debrecenben egy helyi orvost, Szegedi Istvánt, Szegeden pedig Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok egykori igazgatóját. Egerben az Egri Dohánygyár egykori vezetője, Szalóczi Géza indul. Egykori pártpolitikusokat is elindít az Együtt több körzetben. A nyírbátori választókerületet az egykori fideszes Helmeczy László kapta, Nagykanizsán pedig az egykori MSZP-s frakcióvezető-helyettes, Göndör István indul. A PM-es parlamenti képviselők közül jövőre egyéniben indul Szabó Rebeka Vecsésen, Scheiring Gábor Balatonfüreden és Szilágyi László Esztergomban.

Ez a mi hazánk is, Viktor

Bajnai Gordon a gyűlésen arról beszélt, hogy sokan nem akarták, hogy túléljék az első évet, "nem kíméltek energiát, közpénzt". Szerinte ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án megpróbált mindenkit kirekeszteni a nemzetből, "azt mondja, aki nincs vele, az nincs is". Bajnai szerinte erre mondták azt, "Viktor, magyarok vagyunk, de nem fideszesek". Bajnai hozzátette a kormányfőnek üzenve: "ez a mi hazánk is, Viktor, mi maradunk, de neked menned kell".

Az Együtt vezetője szerint a baloldali ellenzék elég erős, hogy holnap leváltsa a Fideszt, bár elismerte, hogy "nem vagyunk olyan kondícióban, mint szerettük volna egy évvel ezelőtt, de sokkal jobbak vagyunk, mint az ellenfeleink szeretnék". Bajnai figyelmeztetett, hogy 150 nap maradt a választásokig, hogy "házról házra meggyőzzük az embereket, hogy ne maradjanak otthon". Bajnai szerint Orbán Viktor megbukott, "csak le kell váltani", ehhez pedig meg kell győzni a bizonytalanokat is. Az Együtt vezetője szerint a bizonytalanok két dologban bizonyosak, el akarják küldeni Orbán Viktort, de nem akarják vissza a régi korszakot. A feladat, hogy őket meggyőzzék arról, hogy az Együttre szavazzanak, nem az a feladat, ki tud kormányváltóbbnak mutatkozni a kormányváltóknál.

Bajnai szerint ehhez megvan az erejük, hiszen az Együtt-PM nemcsak a Szolidaritás, a Milla és a Haza és Haladás pártja, hanem a Teket Melindák pártja is, akik a csalókkal szemben is sportszerűen küzdenek, a Szalóczi Gézák pártja is, akik egykori gyárvezetőként most a szolidaritásért küzdenek.

Népszavazássá kell tenni

Bajnai szerint úgy lehet megnyerni a 2014-es választást, ha azt az Orbán Viktorról való népszavazássá teszik, mert a kormányfő szerinte egy személyben felelős azért, ami történik az országban. "Ne vegyük be a jó király, rossz tanácsadó meséjét, nem volna nélküle se trafikmutyi, se földrablás, se felcsúti kisvasút, se bajai csalás. Vele nem lehet normális Magyarország, csak nélküle" - fogalmazott Bajnai. Az Együtt vezetője azt mondta, hogy Orbán politikája helyett ő "az új kiegyezés politikáját" kínálja, amellyel a kormány a "feltörekvő magyarokat" segíti. Bajnai hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "a rezsim főkolomposaival", Orbánnal és Simicskával nincs kiegyezés.

Bajnai szerint a két legsürgetőbb feladat, amely a kormányváltás utn nem tűr halasztást: rendbe tenni a gazdaságot és megjavítani a magyar oktatási rendszert. Szerinte ugyanis a mostani zsugorodó gazdaság elveszi a reményt, az egykulcsos adó 50 ezer munkahelyet számolt fe, így adórendszerváltás kell, ezért is kezdetek el gyűjteni aláírásokat az egykulcsos adó ellen. Az oktatásban szerinte tapasztalható sok működési zavar és káosz "erkölcsi bűn Magyarország jövőjével szemben", így változtatni kell. Bajnai szerint az egyetlen megoldás az, hogy "Orbánnak mennie kell, nekünk kell jönnünk".

Az Együtt-PM Szövetség egyéni jelöltjei

1. Budapest 1. (V. kerület): Juhász Péter
2. Budapest 3. (XII. kerület): Szabó Tímea
3. Budapest 4. (II. kerület): Szelényi Zsuzsanna
4. Budapest 5. (VII. kerület): Kocsis-Cake Olivio
5. Budapest 13. (XVI. kerület): Tordai Bence
6. Budapest 17. (XXI. kerület): Szabó Szabolcs
7. Budapest 18. (XXII. kerület): Somfai Ágnes
8. Baranya megye 4. (Szigetvár): Berkecz Balázs
9. Bács-Kiskun megye 6. (Baja): Teket Melinda
10.Békés megye 3. (Gyula): Bod Tamás
11.Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. (Miskolc): Nagy-Korsa Judit
12.Csongrád megye 2. (Szeged): Bátyai Edina
13.Csongrád megye 3. (Szentes): Komáromi Zoltán
14.Fejér megye 5. (Sárbogárd): Juhász János
15.Győr-Moson-Sopron megye 2. (Győr): Varga Márk
16.Győr-Moson-Sopron megye 5. (Mosonmagyaróvár): Lehoczki Attila
17.Hajdú-Bihar megye 1. (Debrecen): Szegedi István
18.Heves megye 1. (Eger): Szalóczi Géza
19.Komárom-Esztergom megye 2. (Esztergom): Szilágyi László
20.Pest megye 1. (Érd): Csőzik László
21.Pest megye 3. (Szentendre): Szinna Gábor
22.Pest megye 7. (Vecsés): Szabó Rebeka
23.Pest megye 11. (Dabas): Bakó Krisztina
24.Pest megye 12. (Cegléd): Romhányiné Balogh Edit
25.Somogy megye 1. (Kaposvár): Huszka Imre
26.Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. (Vásárosnamény): Dienes Csilla
27.Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6. (Nyírbátor): Helmeczy László
28.Tolna megye 2. (Dombóvár): Tigelmann Péter
29.Vas megye 3. (Körmend): Wrzava Pál
30.Veszprém megye 2. (Balatonfüred): Scheiring Gábor
31.Zala megye 3. (Nagykanizsa): Göndör István