Kötelességtudó adóellenőr hirdetett háborút a NAV ellen

Horváth András, NAV, adócsalás
Vágólapra másolva!
Egykor Fidesz-tag volt, majd önkormányzati képviselő, aztán éveken át adóellenőr. Most hivatali visszaéléssel vádolja a munkahelyét, mert szerinte a NAV szemet huny a nagy cégek adócsalásai fölött. Horváth Andrást jó szándékú embernek ismerik a kollégái, az őt felkaroló civilszervezet pedig megváltóként fogadta, amikor másfél évvel ezelőtt megkereste őket.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélések sora jellemzi a NAV működését – mondta egy pénteki sajtótájékoztatón egy középkorú, öltönyös, szemüveges férfi, aki Horváth András NAV-dolgozóként mutatkozott be. Szerinte az adóhatóság kivételezett helyzetben tart egy adózói kört, amelynek tagjai a kiemelt adózók közül kerülnek ki. Ők jellemzően a legnagyobb gazdasági társaságok, Horváth szerint azonban a gazdasági teljesítményükhöz képest csak csekély mértékben veszik ki részüket a közteherviselésből. Érdemi áfa- és járulék-ellenőrzés náluk nem történik, az esetlegesen elrendelt vizsgálatok pedig kevés eredménnyel zárulnak – mondta. Szerinte ez évente mintegy 1000 milliárd forint összegű áfacsalást jelent, de az összes csalásból származó kár elérheti az 1700 milliárd forintot.

A NAV az Indexnek eljutatott közleményében visszautasította a vádakat. Szerintük Horváth András annak tudatában fogalmaz meg alaptalan vádakat, hogy azokat az adótitokra vonatkozó jogszabályok szerint érdemben nem tudják cáfolni. Hangsúlyozták azt is, hogy a kiemelt adózói körben tett adóhatósági megállapítások összege – az elmúlt három év átlagában – évente 70 milliárd forintot tesznek ki. „A folyamatban lévő ügyekről, illetve azok esetleges eredményéről, végkimeneteléről hiteles információkkal az érintett munkatárs nem is rendelkezhet” – írták, aztán hétfőn késő délután a Nemzetgazdasági Minisztérium azt is bejelentette, hogy kivizsgálta az ügyet, eszerint pedig NAV a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, így az adóhatóság „megalapozatlan és rágalmazó kijelentései miatt” feljelentette Horváth Andrást.

A volt adóellenőr már pénteken közölte, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentette a NAV-ot az ügyészségen. De ki ez az ember, és miről tudhat?

Végre valaki, aki felvállalja

A pénteki sajtótájékoztatót a Levegő Munkacsoport, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) és az Átlátszó szervezte. A VÉSZ elnöke, Éliás Ádám az Origónak azt mondta, hogy Horváthot a Levegő Munkacsoport elnökén keresztül ismerte meg, ő volt az, aki felkérte őket, támogassák az ügyet. Éliás szerint a Horváth által elmondottak egybeestek az ő tapasztalataival is, de azért alaposan elbeszélgettek Horváthtal, mielőtt megtartották a tájékoztatót.

„Végre van valaki, aki felvállalja” – mondta az Origónak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. Lukács szerint a szervezetük már évtizedek óta foglalkozik korrupciós és adócsalási ügyekkel, ezalatt az idő alatt pedig számtalan alkalommal fordultak hozzájuk olyanok, akik visszaélésekről számoltak be. Névvel viszont senki nem vállalta a feljelentést, így egyiket sem sikerült végigvinniük. Horváth azonban rászánta magát erre, családos emberként is vállalta a nyilvánosságot, és felmondott a NAV-nál.

Lukács másfél éve ismerte meg Horváthot, egy ismerőse hozta össze őket. Az azóta eltelt időt Horváth a NAV által szerinte elhallgatott áfacsalási ügyekről szóló feljelentés és egyéb dokumentumok megírásával töltötte. Ezt Lukács szerint a szabad idejében csinálta, eközben ugyanis egészen mostanáig adóhatósági alkalmazott volt. A Levegő Munkacsoport eközben több szakembert is végigkérdezett Horváth állításairól, ezek alapján pedig Lukács szerint meggyőződtek arról, hogy ezek az állítások helytállóak.

Régen Fidesz-tag is volt

„Tizennégy éve dolgozom a NAV-nál” – mondta az Origónak Horváth András. Az adóhatóságnál végzett munkája előtt, a 90-es évek elején a politikai életben is megfordult, 1990 és 1994 között Kőbányán volt önkormányzati képviselő, a Fidesz színeiben indult. 1988-tól 93-ig volt párttag, azóta nem vállalt közéleti szerepet.

„Jó szándékú ember, aki azonban nem mindenkivel tudott együtt dolgozni” – mondta az Origónak Révész Máriusz országgyűlési képviselő, aki Horváth képviselőtársa volt Kőbányán. Révész szerint, amikor 1993-ban Horváth kilépett a pártból, a frakciót is elhagyta.

Ezután elvégezte az egyetemet, és munkába állt az adóhatóságnál. Régebben adóellenőr volt, aztán ellenőrzési koordinátorrá lépett elő. Ez szerinte elemzések és értékelések készítését jelenti, határokon átívelő, sokszereplős számlázási hálózatok felderítése volt a munkája.

Horváth András, volt adóellenőr Forrás: Vimeo/Atlatszo.hu

Horváth szerint a kálváriája még évekkel ezelőtt kezdődött, amikor többedmagával egy nagyobb cégeket érintő ellenőrzést végzett. Az áfabefizetéseket nem találta rendben, és ezt jelezte a főnökeinek, ők azonban nem foglalkoztak vele, és idővel a vizsgálatot is elvették tőle. „Azóta érdemi munkát nem kapok” – mondta Horváth.

Nem szokott nagyokat mondani

Nem hagyta annyiban a dolgot, felkereste a NAV felső vezetését, de nem lett eredménye a látogatásának, viszont a főnökei megorroltak rá, amiért megkerülte a hierarchiát. Ezután a régi ismeretségeit felhasználva két ízben is felvette a kapcsolatot a kormánnyal, neveket azonban nem volt hajlandó elárulni. Annyit mondott, hogy évekkel ezelőtt megkeresett egy, a miniszterelnök közelében dolgozó tisztségviselőt, ennek hatására indult is valamifajta vizsgálat, amelynek szerinte azóta sincs eredménye.

Másodszorra egy képviselő segítségével a Nemzetgazdasági Minisztériumba juttatott el egy levelet, amelyben a cégek áfacsalási gyakorlatáról írt. A levél továbbítását egy másik forrásunk is megerősítette, válasz azonban nem érkezett rá. „Nem akartam veszni hagyni mindezt” – magyarázta, hogy miért fordult ezután a Levegő Munkacsoporthoz, hozzátéve, hogy nyomás alá akarta helyezni az adóhatóság vezetőit. A sajtótájékoztató előtt felmondott a munkahelyén, azóta szabadságon van. Most azt reméli, hogy nyomozást rendelnek el az ügyészséghez benyújtott feljelentése alapján.

„Az a kérdés, hogy mennyire állja meg a helyét a feljelentés” – mondta az Origónak Horváth egyik neve elhallgatását kérő volt kollégája, aki korábban együtt dolgozott vele a NAV-nál. Szerinte a sokéves munkaviszonya során látott már több feljelentést is, de a jelentősebb cégekkel kapcsolatban nem emlékszik olyanra, amely alapján bizonyítva lett volna a csalás. Horváthot egyébként kötelességtudó embernek ismeri, aki „nem szokott nagyokat mondani”. A munkája során nem kifejezetten a kiemelt cégekkel foglalkozott, de szerinte ráláthatott velük kapcsolatos információkra. Az utóbbi években azonban Horváth „a levegőben lógott”, komoly feladatot nem kapott, ennek okát azonban a kolléga nem tudta megmondani.