Csak egy célom volt: megszerezni a kocsikat

S. M. vádlott,  nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, A vád szerint a vádlott 2012. szeptemberében több nőt is megtámadott, hogy az autójukat megszerezze
Vágólapra másolva!
Kristály hatása alatt ölt, úgy érezte magát, mint egy számítógépes játékban, de úgy emlékszik, csak háromszor szúrt, nem huszonhatszor. A 19 éves S. Márk, aki tavaly Gödöllő közelében megölt egy nőt az autójáért, a drog miatt felhalmozott tartozásaira akart pénzt szerezni. Az első tárgyaláson azt mondta, a szülei biztos segítettek volna neki, ha szól, de szégyellte, hogy ilyen helyzetbe került. Rendőr akart lenni, és még mindig nem érti, hogy tehetett ilyet.
Vágólapra másolva!

A 19 éves S. Márk rövid ujjú, fekete ingben, zselézett frizurával érkezett kedden a Budapest Környéki Törvényszékre. Talán így nézett ki a szakközépiskolás évei alatt is, amikor a hétvégéken titokban, a szobája ablakán kimászva szökött el otthonról bulizni. 2012-ben már csak úgy érezte magát igazán jól a partikon, ha dizájnerdorgokat is szippantott. A kedden kezdődő tárgyalásán lehajtott fejjel, mozdulatlanul hallgatta végig, hogy nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják. Tavaly szeptemberben Hatvan és Gödöllő közelében támadt női autósokra, egyiküket, egy 33 éves nőt megölt a kocsijáért.

S. Márk halk szavú vallomásában beismerte a tettét. Elmondta, hogy mindhárom esetet nagyon sajnálja, és bocsánatot kért az elhunyt hölgy családtagjaitól, akik közül többen a tárgyalóteremben hallgatták a keddi pert. "Nem hiszem el, hogy ilyet cselekedtem, a miértekre még mindig keresem a választ" – olvasta fel a fiú a 6-7 oldalnyi, kézzel megírt vallomásából.

Megváltozott idegállapot

A fiú állítása szerint azért követte el a bűnöket, mert pénzre volt szüksége. A szakközépiskola befejezése után, 2012 nyarán napi szinten kezdte használni a kristály elnevezésű dizájnerdrogot. Ezt már nem tudta fedezni a zsebpénzéből és a diákmunkából, két hónap alatt 160 ezer forintosra nőtt a tartozása a drogdrílerénél. Elmondása szerint akkoriban nem tartotta magát drogfüggőnek, viszont "megváltozott idegállapotba" került a szerektől. Kristályozott azokon a napokon is, amikor a bűntényeket követte el, de a szakértő szerint ez nem befolyásolta a cselekvőképességét.
"Úgy éreztem magam, mintha egy filmben, vagy számítógépes játékban lennék. Nem gondoltam semmire, csak egy cél lebegett a szemem előtt: megszerezni a kocsikat." S. Márk eltervezte, hogy a lopott autók alkatrészeit eladja, és abból fizeti vissza a tartozását.

S. Márk a keddi tárgyaláson Fotó: Mudra László - Origo

"Ha elmondtam volna a szüleimnek, hogy problémáim vannak, valószínűleg segítettek volna. De nagyon szégyelltem magam a drogozás miatt, nem akartam, hogy ezt megtudják" – mondta. S. Márk szerint a családi háttere rendezett, a szakközépiskola után rendőrnek szeretett volna tovább tanulni. Ebben csak az akadályozta meg, hogy fizikából megbukott év végén, ezért egy OKJ-s felnőttképzést kezdett el szeptembertől.

A fiú higgadtan elmondta, hogyan tervezte a kocsilopásokat: "Nem értek hozzá, hogyan kell betörni egy kocsi ablakát, összekötni a drótokat, így trükkös megoldást kellett találnom". Szeptember 20-án először egy hatvani autókereskedésbe akart menni, és elhajtani egy kocsival, amíg az eladó nem figyel – ezt csak azért nem tette meg, mert látta, hogy az autóban alacsony a benzinszint. Ezután órákig bolyongott a városban, és úgy döntött, hogy autók anyósülésére beugorva fogja arra kényszeríteni a vezetőket, hogy adják át a kocsikat. Nem tervezte előre, hogy mindhárom esetben Opelt vezető nőket szemeljen ki áldozatul, így hozta a szituáció.

Amikor a részletekről kérdezték, S. Márk gyakran összezavarodott. A bírónő egy alkalommal meg is jegyezte, hogy improvizációnak tűnik a történetének több része, és a vallomás során többször felszólították a vádlottat, hogy hangosabban beszéljen.

Az uzsonnázó bicskától a gyilkos késig

S. Márk az első, hatvani áldozata mellé akkor ugrott be a kocsiba, amikor a nő egy szupermarket parkolójából hajtott ki, és egy uzsonnázó bicskával fenyegette meg. A bírónő kérdésére elmondta, hogy azelőtt sosem tett ilyet, őt sem fenyegették meg sosem késsel, így nem tudta ennek milyen hatása lesz, viszont "természetesnek tűnt az egész". Ezután vásárolta a 17 cm-es kést (a későbbi gyilkos fegyvert), mert úgy gondolta, hogy minél nagyobb a fegyver, annál jobban megijednek az áldozatok, és így elkerülhető az erőszak alkalmazása. A fiú nem emlékszik, mit érzett az első kocsilopás elkövetése után, az arcát dörzsölve azt mondta: "Nem éreztem magam se jól, se rosszul. Már a további teendőkön gondolkodtam, hogyan kell majd szétszerelni a kocsit, hol tudom majd eladni". A lopott autóval még aznap este "kocsikázni" vitte néhány ismerősét, akinek azt mondta, egy céges autót használ. A második kocsilopást szeptember 24-én, Gödöllőn akarta elkövetni, de a 62 nő heves ellenállása megijesztette, és inkább kiszállt a kocsiból.

Fotó: Mudra László - Origo

A pár órával később, Gödöllőn megtámadott nő szintén ellenállt. Pofon vágta a fiút, ő pedig agresszív lett. "Őszintén nem emlékszem, hogy hányszor szúrtam"- mondta. A nőt egy szántóföldön tette ki a kocsiból, elmondása szerint azért, mert látott egy lovardát, ahol a vérző nő esetleg segítséget kérhet. A szántóföldön viszont újabb dulakodás kezdődött, majd a vádlott segítségnyújtás nélkül hagyta a helyszínt, az Emőd felé vezető úton. A kocsit egy árokba vezette, a hátsó rendszámtáblát a kukoricásba dobta. "Késszúrások, azok voltak, de én csak háromra emlékeztem. Csak az elfogásom után, az első kihallgatás során szembesültem azzal, hogy összesen 26-szor szúrtam"- mondta.

A gyilkost négy napon át összesen 1200 rendőr kereste, akinek az elfogását az is segítette, hogy a lopott autót hirdetni kezdte egy közösségi oldalon. A vádlott tavaly szeptemberben, az elfogását követően elismerte bűnösségét. A keddi tárgyaláson viszont bevallotta, hogy korábban sok minden csak kitalált annak érdekében, hogy enyhébbnek tűnjön a tette. A keddi per során több órát töltöttek a korábbi, és a jelenlegi vallomás közötti ellentmondások feloldásával. A tárgyalás csütörtökön folytatódik a tanúk kihallgatásával.