Az Együtt nem gyűjthet aláírást Pécsen

Vágólapra másolva!
Hiába szeretett volna aláírásokat gyűjteni a pécsi Széchenyi téren az Együtt-PM, a rendőrség nem vette tudomásul a rendezvényt, a pécsi közterületet felügyelő cég pedig az Együtt képviselője szerint szintén nem adott nekik engedélyt. A Fidesz tavasszal még gyűjthetett aláírásokat.
Vágólapra másolva!

Lefújta a csütörtök délutánra tervezett pécsi aláírásgyűjtését az Együtt-PM, miután sem a rendőrségtől, sem a városi közterületet üzemeltető cégtől nem kapott engedélyt – mondta az Origónak Berkecz Balázs, az Együtt-PM városi képviselőjelöltje. Berkecz azt mondta, hogy november 12-én jelentette be a pécsi rendőrkapitányságon az egykulcsos adó eltörléséért indított Széchenyi téri aláírásgyűjtést, amelyen Szigetvári Viktor társelnök is részt vett volna.

A Pécsi Rendőrkapitányságtól azonban azt a választ kapták, hogy a "rendezvény igazolását nem áll módjukban kiadni". A rendőrség egy ombudsmani állásfoglalásra hivatkozik, amely szerint az ilyen akciók nem tartoznak a gyülekezési törvény hatálya alá, így a rendőrség szerint az Együtt-PM-nek egyszerűen a pécsi közterület-üzemeltető Biokom Kft.-től kell engedélyt kérni.

Berkecz azt mondta, hogy meg is keresték a Biokomot, ahonnan azt a választ kapták, hogy nem tudják befogadni a kérelmüket, mert "egy politikai rendezvényt nem tudnak engedélyezni". Berkecz nem érti az elutasítást, hiszen tavasszal a Fidesz több pécsi utcán, köztük a Széchenyi téren is gyűjtött aláírást a rezsicsökkentés megvédéséért.

Berkecz azt mondta, hogy mivel nincs engedélyük, elhalasztották az aláírásgyűjtést, de bíróságon megtámadják a rendőrség állásfoglalását, mert az Együtt szerint igenis a gyülekezési jog alá tartozó rendezvényről van szó. Egy 2011-es alkotmánybírósági állásfoglalás szerint ugyanis "a pártok által közterületen szervezett rendezvények a közügyek megvitatásának olyan fórumai, amelyek lehetőséget nyújtanak a részt vevő polgárok számára a párt közügyekben kialakított álláspontjának megismerésére, azzal kapcsolatos nézeteik kifejtésére, közös vélemény kialakítására, és így a gyülekezéshez való jog gyakorlása körébe tartoznak". Vagyis a kitelepülések és más rendezvények az AB szerint a gyülekezési törvény hatálya alá tartoznak, és azokkal szemben közterület-használati engedély jogszerűen nem követelhető meg.

Frissítés!

A Biokom Kft. csütörtök délután közölte, hogy hogy azért nem adott engedélyt az Együttnek, mert nincs ilyen hatásköre. A cég szerint a pécsi önkormányzat közterületek használatáról szóló rendelete nem ismeri a politikai jellegű szórólaposztáshoz és aláírásgyűjtéshez kapcsolódó közterület használatot, kizárólag "a térítésmentes, reklámcélú szóróanyag terjesztésére igénybevett közterület használati kategóriát ismeri, melynek díjtétele 1000 Ft/m2/nap".

"Habár a politikai célú szórólaposztás, illetve a politikai aláírásgyűjtés is közterületen történik, az eddigi joggyakorlat szerint a gyülekezési jogról szóló törvény és a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései vonatkoznak rá. A helyzet megoldása érdekében társaságunk egyezetéseket kezdeményezett az önkormányzat és a rendőrség között, amelyek folyamatban vannak" - írta a Biokom.