Rogánnak is beszélt az áfacsalásról a NAV-ot támadó adóellenőr

Vágólapra másolva!
Nevetséges volt a hétvégi adóhatósági ellenőrzés – mondta sajtótájékoztatóján Horváth András, a NAV-ot hivatali visszaéléssel vádoló volt adóellenőr. A férfi kifogásolja, hogy a kormány nem áll mellé, azt pedig nem érti, eddig  miért nem derült ki, hogy mi folyik a NAV-nál, amikor ő már 2011-ben szólt az áfacsalásokról Rogán Antalnak.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Horváth András, a NAV korábbi dolgozója, aki azzal vádolja az adóhivatalt, hogy szemet huny a nagy cégek adócsalásai fölött, és ezáltal mintegy ezer milliárd forint esik ki a költségvetésből. Horváth reagált többek között a hétvégi adóhatósági közleményre, amely szerint átvilágították az egész NAV-ot, mégsem találtak bizonyítékot az áfacsalásra.

"Az átvilágítás nevetséges, ha valóban megtörtént volna, megtalálták volna az én tevékenységemet is, és látták volna, hogy mi a helyzet” – mondta Horváth. Arról is beszélt, hogy az ügyészség kiegészítést kért a feljelentéséhez, ami szerinte semmi mást nem szolgál, mint az időhúzást. Hónapokig is eltarthat ugyanis, mire kikérik az akár több ezer dokumentumot, ez idő alatt pedig Horváth szerint nyomást lehet gyakorolni azokra a NAV-os kollégákra, akik most még őt támogatják. Azt mondta, a kormányzat felelőssége, hogy senkinek se essen bántódása.

Horváth András Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Horváth korábban azt mondta, hogy az áfacsalás miatt több kormánypárti képviselőt is megkeresett, most elárulta, hogy egyikük Rogán Antal volt. 2011 novemberében beszélgettek egy rövid ideig a Parlamentben, és Horváth állítása szerint Rogán azt mondta neki, hogy ők is tudnak az áfacsalásokról, és jelezték az adóhatóságnak, hogy fel kéne lépni a probléma ellen. Horváth szerint két nappal a beszélgetés után elrendeltek egy belső vizsgálatot a NAV-nál, de ennek azóta sincs eredménye.

Arról, hogy pontosan milyen ügyekről tud, most sem akart konkrétumot mondani, annyit árult el, hogy három esetről van szó a feljelentésében. Ezek között van, amikor egyik kolléganőjének azt az utasítást adták ki a felettesei, hogy engedjen el egy olyan ügyet, ahol milliárdos adócsalás gyanúja merült fel. Egy másik esetben Horváth szerint revizorok jelezték, hogy egy cégnél problémák lehetnek, mégsem rendeltek el vizsgálatot. A harmadik esetben őt magát állították le egy vizsgálatról.

'Száz százalékos bizonyítékaim nincsenek" - magyarázta Horváth, hogy miért nem áll konkrét cég- és személynevekkel a nyilvánosság elé. Adótitok megsértése esetén ugyanis jogosan perelhetnék becsületsértésért. Ezért fontosnak nevezte, hogy létrejöjjenek olyan vizsgálati szervek, amelyek ebbe a titokkörbe eső adatokat is vizsgálhatnak, például egy parlamenti vizsgálóbizottság.

A január elsejétől hatályba lépő bejelentővédelmi törvénynek Horváth szerint a mostani ügy lesz a vizsgája. A volt adóellenőr a sajtótájékoztatón azt is kifogásolta, hogy a kormány miért hallgat ebben az ügyben, és miért nem áll az ő oldalára.

Csányi Sándor álljon elő

Horváth a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy egy valakit várt, hogy megszólal majd az ügyben, az pedig Csányi Sándor OTP-vezérigazgató. Szerinte Csányi egy évvel ezelőt már felhívta arra a figyelmet, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok tele vannak áfacsalással vásárolt termékekkel. Utalt arra is, hoyg csalódott az ország két legmagasabb szinten lévő közjogi méltóságában, akiket még a 80-as évek végében ismert meg Fidesz-tagként. "Mellém állhattak volna" - mondta. Ugyan nem nevesítette őket, de Áder János államfőről és Orbán Viktor kormányfőről beszélhetett.