Több pénzt kapnak a bölcsődék, de nem eleget

Vágólapra másolva!
A kormány ígérete szerint 30 százalékkal több pénzt ad a bölcsődéknek jövőre, de még így sem lesz elég az állami támogatás az önkormányzatok szerint, 2-3 milliárd forint megoldaná a problémát - stadionépítésekre jövőre sok tízmilliárd forint jut. De a dolgozók, akik közül nagyon sokan nagyon keveset keresnek, nem számíthatnak bérnövelésre, tiltakoznak. Pedig megérné a bölcsődei rendszert fejleszteni, bőven megtérülne a befektetés.
Vágólapra másolva!

A kedvezőbb számítási szabályok miatt ugyan emelkedik jövőre a bölcsődék állami támogatása, de még így is lehet mintegy 30 százalékos forráshiány, amit továbbra is az önkormányzatoknak kell majd pótolni - írja a Világgazdaság.

Most csak azokra a napokra kapnak állami támogatást a bölcsődéket fenntartó önkormányzatok, amelyik nap a gyerek be is megy a bölcsődébe. Jövőre már a beíratott gyermekek után jár majd a támogatás, függetlenül attól, hogy hiányzik-e a gyerek adott napon a bölcsődéből.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke a lapnak elmondta: két-hárommilliárd forintnyi pluszforrásra lenne szükség a jövő évi költségvetésben ahhoz, hogy az önkormányzatok el tudják látni bölcsőde működtetési feladataikat. A nagyságrend érzékeltetése végett: jövőre stadionépítésekre több tízmilliárd forintot fordít a kormány.

Az állam az idén mintegy 13 milliárd forintot fordít a bölcsődei ellátás működtetésére, és jövőre a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek ellátása után differenciált finanszírozás valósulhat meg, a kedvezményes gyermekétkeztetésre is lesz állami támogatás, ami növeli a bölcsődékre fordított összegeket. Ez összességében azt jelenti, hogy durván 30 százalékkal kapnak jövőre több pénzt a bölcsődék, illetve üzemeltetőik, legalábbis a szociális és családügyi államtitkár szerint. De még ez is kevés a helyhatóságok szerint.

A hiányzó pénzt úgy teremtik elő a bölcsődék, hogy a szülőktől pénzt szednek. Erre másfél éve van lehetőségük, a kormányoldal akkor fogadott el egy jogszabályt, amely lehetőséget biztosít a bölcsődéknek, hogy valamekkora díjat kérjenek a szülőktől, így tömik be a finanszírozási lyukat. Ezzel a lehetőséggel egyre több önkormányzat, bölcsőde él, általában jövedelemarányos díjat szednek a szülőktől.

A bölcsődékben az ott dolgozók helyzete sem rózsás. Hónapokkal ezelőtt jelezték, nagyon keveset keresnek (húsz év munkaviszony után nem sokkal kapnak többet a minimálbérnél), évek óta nem emelték a bérüket, húsz százalékos reálkereset-csökkenést szenvedtek el, aláírásgyűjtést szerveztek, hogy tiltakozásuknak nyomatékot adjanak. A felettes minisztérium, az Emmi azonban ezt a problémát nem kezeli jövőre sem, ahogyan a kormány sem, a jövő évi költségvetésben egy fillérrel sem nő a bölcsődében dolgozók illetményalapja. A héten Budapesten kisebb tüntetést szerveztek, és levelüket eljuttatták az emberierőforrás-miniszterhez és a nemzetgazdasági miniszterhez.

A bölcsődék fejlesztése azonban busásan megtérülne, a gyereket szülő nők könnyebben találnának munkát, főként részmunkaidőset, ha lenne elég bölcsőde, ahova be tudnák adni a gyereküket, és több járulék- és adóbevétele lenne az államnak is.