Egy szocialista otrombaságot kiált

Vágólapra másolva!
A parlament háromnapos ülésén a képviselők szavaznak a jövő évi adótörvényekről, és nem törődve Áder János vétójával és kifogásaival szinte változtatás nélkül fogadják el újra a zsebszerződésekről szóló törvényt. A képviselők szavaznak arról is, hogy Budai Gyula megússzon egy bírósági pert, a fideszes Meggyes Tamást azonban nem mentik meg. A Jobbik a cukorbetegekért aggódik, az LMP a munkahelyekért, az MSZP-s Nyakó István pedig egy minisztériumi otrombaságról szónokol. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A leghiábavalóbb vétó

A parlament hétfőn újra szavaz a zsebszerződések elleni törvényről, amelyet Áder János államfő néhány nappal ezelőtt megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök szerint a törvény azért nem felel meg az alkotmányossági követelményeknek, mert szakít azzal az elvvel, hogy egy szerződés érvénytelenítése után visszaáll az eredeti állapot.

Ha tehát valaki zsebszerződést kötött (vagyis kijátszotta a termőföld szerzésére vonatkozó szablyokat), az eredeti állapot azt jelenti, hogy az eladó visszakapja a földet, a vevő a pénzét. Az új szabályozás szerint viszont az ügyész azt kezdeményezheti, hogy ilyen esetekben az államé legyen a föld. A most újra a parlament előtt fekvő javaslatban a Fidesz nem változtatott az elven, vagyis hiába az államfő kifogása, a Fidesz ezúttal nem törődik ezzel, Áder pedig másodszorra köteles aláírni a törvényt.

A legnagyobb mentések

Több mentelmi ügyben is dönt hétfőn a parlament. Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkárt a Pápai Hús Kft. egyik korábbi vezetője jelentette fel rágalmazás miatt. A fideszes államtitkár ugyanis azt állította, hogy a cég ellopta a termelők pénzét, ami a cégvezetés szerint nyilván nem felel meg a valóságnak. Ezt egy bírósági eljárás sem tisztázhatja majd, a mentelmi bizottság ugyanis más magánvádas ügyhöz hasonlóan most sem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését.

Szintén megússza a pert a fideszes Simonka György, akit nem más jelentett fel, mint Gyurcsány Ferenc. A fideszes képviselő azt nyilatkozta, hogy a volt szocialista miniszterelnök 2006-ban "emberek szemét lövette ki". Ez az ügy sem kerül a bíróság elé.

A legnagyobb trükközés

Nem ússza meg viszont a pert a fideszes Meggyes Tamás, akinek nem is rágalmazásért, hanem jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésért kell felelnie. A volt esztergomi polgármestert azért gyanúsítja ezzel az ügyészség, mert a parlament honlapján szereplő indítvány szerint az esztergomi önkormányzat 2003-ban életbiztosítást kötött Meggyes Tamásra és alpolgármesterére. Ezt a polgármester 2007-ben meghosszabbíttatta, és önmagát jelölte meg kedvezményezettként, vagyis ő vehette volna fel a számlán felhalmozódott összeget. 2010-ben Meggyes csak azért nem jutott hozzá a pénzhez, mert a biztosító az önkormányzatnak utalta azt.

A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13 és fél millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben. A közvádas ügyekben a parlament az eddigi gyakorlat szerint nem védi a képviselőt, felfüggeszti a mentelmi jogát, így Meggyes várhatóan nem ússza meg a bírósági tárgyalást.

A legnagyobb otrombaság?

Az MSZP-s Nyakó István egy titokzatos ügyről rántja le a leplet hétfőn. Az emberi erőforrások miniszterének benyújtott interpellációja címéből nem derül ki, milyen estre céloz, de a képviselő máris gyanítja, hogy akr "előre megfontolt szándékkal elkövetett otrombaság" is lehet ("Tévedés, gondatlanság, vagy előre megfontolt szándékkal elkövetett otrombaság történt a minisztériumában?"). Mivel megtippelni se merjük, milyen otrombaság történhet egy minisztériumban, türelmetlenül várjuk Nyakó képviselő felszólalását.

A legnagyobb rémisztgetés

Az MSZP és az LMP is a munkanélküliséggel és a kevés munkahellyel próbálja kellemetlen helyzetbe hozni a kormánytagokat hétfőn. A szocialista Gúr Nándor feltehetőleg a pécsi egyetemnél zajló leépítésekről kérdez ("Újabb egyetemi oktatók és szakszervezeti tagok veszítették el munkájukat!"), míg az LMP-s Szél Bernadett általánosságban ostorozza a kormányzati lépéseket ("Kormányzati pótcselekvések helyett miért nem a munkahelyteremtésre koncentráltak, a választóiknak tett ígéretüknek megfelelően?"). A legnagyobb rémisztgetésért kijáró díj azonban a Jobbiké. Ferenczi Gábor jobbikos képviselő egyenesen azt állítja, hogy ebben az országban a cukorbetegeknek annyi ("Lemond a Kormány a cukorbetegekről?").

A legmeglepőbb benyalás

Azt már megszokhattuk, hogy a kormánypárti képviselők egy-egy kérdéssel igyekeznek kedveskedni a kormánytagoknak. A mostani ülésen a fideszes Koszorús László hozza a kötelezőt egy rezsicsökkentés dicséretére utaló alákérdezéssel ("Hogyan mérséklődött történelmi mélypontra az infláció? Mit kíván tenni a Kormány annak érdekében, hogy az infláció mértéke alacsony maradjon?"). Az viszont meglepőbb, amikor egy szocialista képviselő tesz egy gesztust az egyik miniszternek.

Márpedig az MSZP-s Garai István Levente a kérdése maratoni hosszúságú címében mond köszönetet a nemzeti fejlesztési miniszternek a pozitív hozzáállásáért ("Mikorra várható a Kecskemét-Jakabszállás-Bugac-Szank-Kiskunmajsa kisvasút rekonstrukciója és elindítása (Köszönöm eddigi segítőkész pozitív hozzáállását, és előzőválaszát!)? Milyen és mekkora állami és egyéb források lesznek erre a célra, és milyen önkormányzati, egyéb szervezeti lépésekre lesz, lenne szükség?"). Valószínűleg ilyenre se lesz nagyon több példa az előttünk álló kampányban.

A legjobban kampányoló képviselők

Ezen a héten is akad két képviselő, aki már a 2014-es egyéni képviselői kampányára készül, és az ország nyilvánosságával osztanak meg helyi ügyeket. A fideszes Menczer Erzsébet nagyon szeretné megnyerni a III. kerületet, ez már a második Óbudt érintő kérdése az ülésszakban ("Felújítás alatt a 100 éves óbudai Gázgyár?"). Az MSZP-s Pál Tibor pedig a Józsefvárosban indul, így nem véletlen, hogy a VIII. kerületi fákkal foglalkozik ("Halottak napjára időzítették a Ludovika előtti fák kivégzését?").

Ami lesz még - adótörvények és szószólók

Az eheti háromnapos ülésen fogadják el a képviselők a jövő évi adótörvényeket, és szavaznak a 2014-es költségvetést megalapozó salátatörvényhez benyújtott módosítókról. Emellett részletes vitára bocsátják azt a fideszes javaslatot, amely szószólónak nevezné át az ombudsman helyetteseit, és azt az LMP-s javaslatot, amely kötelezővé tenné a nemzetbiztonsági bizottság előtti megjelenést mindenkinek (de nem titkoltan Laborc Sándor és Portik Tamás távolmaradása ihlette a javaslatot).