Megint kevesebb gyerek született

Vágólapra másolva!
Az év első kilenc hónapjának előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Kismértékben csökkent a természetes fogyás, nőtt a házasságkötések száma – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

2013-ban szeptember végéig 66 028 gyerek született, 2027-tel, három százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A születésszám a kilencből hat hónapban elmaradt az előző évitől, júniusban és júliusban valamivel több gyermek született, majd szeptemberben ismét kismértékű, fél százalékos emelkedés volt tapasztalható az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A halálozások száma az év első kilenc hónapjában 3,4 százalékkal, 3275-tel csökkent az előző évihez képest. Az elhunytak száma hét hónapban csökkent, két hónapban, júniusban és szeptemberben viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Különösen a február-márciusi 7 százalék feletti, és a júliusi 6,5 százalékos visszaesés volt szembetűnő.

A két adatot összevetve kiderül, hogy a természetes fogyás üteme csökkent: a halálozások száma ugyanis nagyobb mértékben csökkent, mint a születések száma.

Szeptember végéig 30 630 házasságot anyakönyveztek, 225-tel, 0,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

A születések száma egyébként a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon esett vissza a leginkább, az Alföldön pedig a legkevésbé.