Mégis gyűjthet aláírást az Együtt Pécsen

Vágólapra másolva!
Múlt héten még nem adott engedélyt a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Rendőrkapitányság tudomásul vette a pécsi aláírásgyűjtés bejelentését, így az Együtt kedden megtarthatja a múlt héten lefújt rendezvényét - közölte a Facebook-oldalán Berkecz Balázs, az Együtt-PM városi képviselőjelöltje. Múlt héten beszámoltunk arról, hogy az Együtt-PM-nek le kellett fújnia a csütörtök délutánra tervezett pécsi aláírásgyűjtését, miután sem a rendőrségtől, sem a városi közterületet üzemeltető cégtől nem kapott engedélyt.

A rendőrség egy ombudsmani állásfoglalásra hivatkozik, amely szerint az ilyen akciók nem tartoznak a gyülekezési törvény hatálya alá, így a rendőrség szerint az Együtt-PM-nek az aláírásgyűjtésre a pécsi közterület-üzemeltető Biokom Kft.-től kell engedélyt kérni.

A Biokom Kft. csütörtök délután közölte, hogy hogy azért nem adott engedélyt az Együttnek, mert nincs ilyen hatásköre. "Habár a politikai célú szórólaposztás, illetve a politikai aláírásgyűjtés is közterületen történik, az eddigi joggyakorlat szerint a gyülekezési jogról szóló törvény és a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései vonatkoznak rá" - írta a Bikon, amely azt ígérte, egyeztet a rendőrséggel.

Az egyeztetésnek meglett az eredménye: a keddi aláírágyűjtést a rendőrség már tudomásul vette.