Vágólapra másolva!
Lila szemhéjfestékkel rajzoltak maguknak monoklit a Balogh József elleni DK-s tüntetés résztvevői. Egyetlen vágyuk van, hogy az élettársát bántalmazó politikus távozzon a közéletből. Indulatos beszédek, versszavalás is volt, viszont a kormánypárti képviselőnők közül senki sem jött el, pedig szóban őket is rendszeresen megalázzák.
Vágólapra másolva!
További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Monoklis tüntetés – nőverő képviselőnek nincs helye a törvényhozásban címmel demonstrált nagyjából 30-40 ember hétfőn a Képviselői Irodaház előtt. A tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK) szervezte, mert azt szeretnék, ha az élettársát súlyosan bántalmazó Balogh József – volt fideszes, jelenleg független – országgyűlési képviselő lemondana a posztjairól és távozna a közéletből. Az eseményen ott volt az LMP-s Szél Bernadett és az MSZP-s Lendvai Ildikó is, többen a szervezők közül olyan pólót viseltek, amelyre Balogh feje volt rányomtatva. A kormánypárti képviselők közül viszont senki sem jött el.

A tüntetők, köztük az ellenzéki párt nő tagjai lila szemhéjfestékkel rajzoltak monoklit az arcukra, jellemzően a szemük alá, de volt olyan is, aki akkora foltot festett, hogy gyakorlatilag a fél arcát befedte vele. Beszédet mondott többek között a Bátran nőcsoport egyik munkatársa Buzás Anna, Tallós Rita színésznő, aki maga is átélte a családon belüli erőszakot, egy Bitó László közíró pedig Vajda János Vén mosónő című versét szavalta el.

A beszédeket egy ellentüntető zavarta meg: a fiatal férfi táblát tartott a magasba, amin azt kérte Balogh Józseftől, hogy takarodjon, és ne adjon teret a keresztényellenes liberálisok támadásainak.

„Azt mondják, hogy két pofon nem a világ. Én erre azt mondom, hogy de, igenis, az maga a világ. Két pofon maga az ország” – kezdte indulatos beszédét Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke. Vadai azt kérte Baloghtól, hogy egyszer az életben legyen férfi, és mondjon le az országgyűlési képviselői és polgármesteri mandátumáról. Az ellenzéki képviselő szerint „a két pofonnak nincs pártpolitikai hovatartozása", ezért itt lenne a helye Selmeczi Gabriellának is, akit nyilvánosan neveztek kócosfogúnak. Ezt nem szabadna megengedni, mint ahogy azt sem, hogy Vadait lekövérezik, vagy a baby-dollját emlegetik.

További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia – Origo