Hogy kerüljük el az albérletcsapdát?

kiadó lakás, albérlet, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem mondjuk, hogy Budapesten nincs normális albérlet megfizethető áron, de meglepően kitartóan kell keresni, és nem lehet vacillálni. Újra divat az albérlet, ezért le kell rá csapni, ha valami jót találunk. Legyen nálunk a foglaló, és csak azt higgyük el, amit a saját szemünkkel látunk!
Vágólapra másolva!

Az albérletkeresés a legidegőrlőbb elfoglaltságok egyike. Erre két hét után jöttem rá, ennyi kellett csupán ahhoz, hogy elveszítsem a reményt, hogy van olyan lakás Budapesten, ami képes megfelelni három, túlzónak nem nevezhető elvárásomnak:

  1. Legyen normális környéken
  2. Ki tudjam fizetni a bérleti díját
  3. Ne legyen annyira ronda, hogy munka után semmi kedvem hazamenni

Nem akartam kacsalábon forgó kastélyt, egy kis garzonra vágytam, olyan helyen, ahol nem kell attól tartanom, hogy sötétedés után kizsebelnek a ház előtt, ahol nincs kirohadva a fürdőkád, és a konyhát nem a barna könyvespolcra tett mikró jelenti.

Egyik pofon a másik után

Az elején még lelkes voltam: van havi 65 ezrem a bérleti díjra, a kauciót is ki tudom fizetni, tele az internet ingyenes hirdetésekkel, mi baj lehet? Első nap még semmi gond nem volt. Bekapcsoltam a számítógépet, és keresgéltem. Miután leszűkítettem a feltételeket, maradt nagyjából 80-100 lakás, amik jónak tűntek. Pár óra böngészés után azzal az elégedett érzéssel dőltem hátra, hogy sínen van a dolog.

Másnap listáztam, amelyik tetszett, és itt merült fel az első aggasztó körülmény: több lakást sem találtam, ami előző nap még fent volt a hirdetések között. Harmadik nap rászántam magam, és felhívtam a maradék ötöt. Jött a következő pofon: vagy fel sem vették a megadott számot, és nem is hívtak vissza, vagy már kiadták a lakást, vagy közölték, hogy egész héten csak egy napon lehet megnézni, csoportosan, a többi érdeklődővel együtt.

A csalódást keltő keresgélés azért is furcsa, mert az albérleti piac az ingatlanosok szerint a reneszánszát éli. A lakáshitelezés drasztikus visszaesésével egyre többen gondolkodnak a vásárlás helyett a bérlésben. Míg évekkel ezelőtt sokkal szívesebben fizettek ki akár havi 20-30 ezer forinttal többet is a törlesztőre, mint a bérleti díjra, addig ez a tendencia mára teljesen megváltozott.

A jó helyen levő és jó adottságú albérleteket egy-két nap alatt elviszik, nem ritka, hogy az oldalra felkerülő hirdetést másnapra már inaktiválja a hirdetője – mondja Békés Miklós, az Ingatlan.com marketingigazgatója. Az ő oldalukon leginkább az 50-100 ezer forint közötti lakásokat keresik, jellemzően a II., az V., a VI., a XI. és a XIII. kerületben. Az árak a többi népszerű kerületben, például a VII. kerületben vagy Zuglóban is hasonlóak – erősít rá Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. De nem csak téglából áll a világ, szép panellakások is bekerültek a kínálatba, ezek nagyjából 20 százalékkal olcsóbbak, mint a bérházi lakások.

60 négyzetméteres lakások bérleti díjai kerületenként, albérlet, kiadó lakás Forrás: Duna House

Alapprobléma, hogy sokszor a leírás alapján vonzó lakás a képeken már egészen máshogy fest. Arra nincsenek pontos kritériumok, hogy mikor minősül egy lakás felújítottnak, így fordulhat elő, hogy egy új konyhabútor, de közben romos fürdő mellett büszkén hirdeti a tulaj, hogy felújított a lakás.

Ahol szép a konyha, ott ronda a fürdőszoba, de inkább az a jellemző, hogy a lakásnak egy helyisége felújított, így arról tesznek fel képet a hirdetők. Értehetetlen az is, hogyan gondolhatja komolyan, aki albérlőt szeretne találni, hogy kedvet kapunk egy lakáshoz attól, hogy a konyhában a mosogató tele van szennyes edényekkel, hogy a fürdőkád szélén háromcentis penészfolt díszeleg, vagy attól, hogy egy színes pöttyös IKEA zuhanyfüggöny miatt már az ékszerdoboz jelzőt aggatják az egyébként rém nyomasztó lakásra.

Vannak cifra történetek

Minél több kudarc ért, annál kevésbé voltam lelkes, sokszor éreztem magam átverve is: egy-egy hirdetés akár ötször-hatszor is felbukkant ugyanazon az oldalon. Az egyik bevett trükk, hogy más kezdőképpel hirdetik ugyanazt a lakást, vagy míg az egyik helyen Csengery utcai, a következőn már a Podmaniczky utcába lövik be a lakás helyét.

Békés Miklós szerint akkor van a legnagyobb esély arra, hogy ugyanazzal a lakással több oldalon is találkozunk, ha a hirdető egy-két hét után úgy látja, hogy nem igazán érdeklődnek a lakása iránt, ezért megbíz egy ingatlanközvetítőt, aki maga is elkezdi különböző oldalakon hirdetni a lakást.

A hirdetések tartalmáért az Ingatlan.com nem tud felelősséget vállalni, a csalódott ügyfelek visszajelzéseinek ennek ellenére igyekeznek utánajárni. „Sajnos előfordul, hogy nem a valós címet adják meg, vagy élőben nem úgy néz ki a lakás, ahogy azt hirdették. Trükközni azonban nem érdemes, mert attól a lehetséges bérlő bizalmatlanná válik, és esélyünk sincs rá, hogy megegyezzünk vele.”

Azt az Albérlet.hu munkatársa, Legény Imre is elismerte, hogy létező jelenség a lakások duplikálása, sok a régi, akár májusi-júniusi hirdetés. Ők figyelnek arra, hogy a hirdetések frissek legyenek, ha a hirdető ezt nem teszi meg, akkor törlik a lakását a rendszerből. Az oldalon lehetőség van hibabejelentésre is, a panaszok többsége arról szól, hogy nem ugyanazt látják a vevők a helyszínen, mint, ami a képeken van. De előfordul az is, hogy az ingatlanosok egyszerűen lelopják a hirdetők képeit, és a saját oldalukon hirdetik, „vannak cifra történetek”.